ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γνωριμία, κοκτέιλ και βλέπουμε για το Κυπριακό

Επίσημη πρώτη για τον νέο Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΟΗΕ στη Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, που πιάνει δουλειά σε... βαλτωμένο σκηνικό ως προς την προοπτική της επιστροφής στο τραπέζι των συνομιλιών του Κυπριακού

Του Γιάννη Ιωάννου

Του Γιάννη Ιωάννου

Mετά το, ομολογουμένως, σήριαλ για τον διορισμό Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στη Κύπρο, ο νέος Ειδικός Αντιπρόσωπος, κ. Κόλιν Στιούαρτ, είχε σήμερα την πρώτη του σειρά επαφών γνωριμίας με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης δέχτηκε τον πολύπειρο Καναδό διπλωμάτη στο Προεδρικό ενώ και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, ακολούθως, συναντήθηκε μαζί του στα Κατεχόμενα.

Να υπενθυμίσουμε πως στις αρχές Νοεμβρίου, ο κ. Στιούαρτ διορίστηκε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρεζ, στην θέση του Ειδικού Αντιπροσώπου και επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ –επιτελώντας παράλληλα και τον ρόλο Αναπληρωτή Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ ΟΗΕ για το Κυπριακό.

Συνάντηση γνωριμίας

Η πρώτη συνάντηση Αναστασιάδη-Στιούαρτ ήταν, επί της ουσίας, αναγνωριστική και είχε τον χαρακτήρα της γνωριμίας. Εξάλλου η δήλωση του πολύπειρου διπλωμάτη συνόψισε τις τυπικές δηλώσεις αισιοδοξίας «για καλή αρχή» που έγιναν μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με το ρεαλιστικό «ότι ακόμη μαθαίνει» –δεδομένου ότι το Κυπριακό όχι μόνον παραμένει άλυτο εδώ και δεκαετίες αλλά έχει και τις δικές του ιδιαιτερότητες.

Ο ΠτΔ, από κοινού με τον Ε/κ διαπραγματευτή πρέσβη Μαυρογιάννη, ενημέρωσε τον Ειδικό Αντιπρόσωπο εκφράζοντας την πάγια θέση της Λευκωσίας για επανάληψη των συνομιλιών από το σημείο που έμειναν στο Κρανς Μοντανά αλλά και για τις ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο με φόντο την κυπριακή ΑΟΖ και τις έκνομες γεωτρήσεις της ΤΡΑΟ καθώς και τις εξελίξεις σε σχέση με το τετελεσμένο της διάνοιξης των Βαρωσίων.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, η οποία ήταν διερευνητικής φύσης χωρίς ωστόσο ο τελευταίος να μην παραλείψει να επαναλάβει την πάγια θέση που εκπροσωπεί για την ύπαρξη δύο κρατικών οντοτήτων στη Κύπρο (σ.σ. μη βγάζοντας την μάσκα του μάλιστα με το λογότυπο της λεγόμενης ΤΔΒΚ).

Αρχή με άτυπη συνάντηση

Την επόμενη εβδομάδα (Τρίτη) ο κ. Στιούαρτ θα πιάσει δουλειά του για μια σταδιακή άρση του ψυχροπολεμικού κλίματος μεταξύ των δύο ηγετών με την κοινωνικής φύσης συνάντηση στο Λήδρα Πάλλας (σ.σ. στις 7μ.μ.).

Το εν λόγω «κοκτέιλ» αποσκοπεί, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, να αναθερμάνει το κλίμα αλλά και να δημιουργήσει μια σφαιρική εικόνα στον νέο Ειδικό Αντιπρόσωπο, που άκουσε προηγουμένως τους δύο ηγέτες, για το αν υπάρχει πραγματικό, επί του εδάφους, περιθώριο αναμόχλευσης των συνομιλιών.

Στην συνέχεια θα ακολουθήσουν κι επαφές με κόμματα κι οργανώσεις από τις δύο πλευρές. Ο Κόλιν Στιούαρτ που αφίχθη στη Κύπρο την περασμένη Κυριακή κι ανέλαβε τα καθήκοντά του μόλις την Δευτέρα χαρακτηρίζεται, από πηγές με γνώσεις των πραγμάτων, ως πολύ ενεργητικός ως προς το πως κινήθηκε την πρώτη εβδομάδα παραμονής του στη Κύπρο αλλά και συγκρατημένος ως προς το πως θα κινηθεί στην παρούσα συγκυρία που η διαδικασία στο Κυπριακό έχει... βαλτώσει.

Εξάλλου η τελευταία συνάντηση Αναστασιάδη-Τατάρ έλαβε χώρα τον περασμένο Σεπτέμβριο με την μορφή του άτυπου γεύματος που παρέθεσε ο ΓΓ στη Νέα Υόρκη κι έκτοτε δεν έχει υπάρξει καμία κινητικότητα. Αυτό που θα διαφανεί εξάλλου μετά την επόμενη Τρίτη είναι και πως θα κινηθεί ο νέος Ειδικός Αντιπρόσωπος ως προς τις ιδέες και τον τρόπο με τον οποίο θα βάλει τα πράγματα σε κίνηση προκειμένου να υπάρξει βελτίωση του κλίματος.

Ως προς το τελευταίο συνομιλητές της «Κ» εξέφρασαν απαισιοδοξία για σειρά λόγων που συνδέονται με το πως ο χρονικός ορίζοντας του 2023 (σ.σ. προεδρικές εκλογές στη Κύπρο κι εκτός απροόπτου εκλογές και στην Τουρκία) δεν ευνοεί την επανέναρξη του διαλόγου στο Κυπριακό.

Το who is who του Στιούαρτ

Ο Κόλιν Στιούαρτ θεωρείται έμπειρος διπλωμάτης καριέρας του ΟΗΕ που ξεκίνησε την σταδιοδρομία του από το υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά.

Η εμπειρία του από την διαχείριση συγκρούσεων επί του εδάφους στα πλαίσια των αποστολών του ΟΗΕ περιλαμβάνει τις UNMISET, UNTAET και UNAMET (ανατολικό Τιμόρ), την UNMIT (Τιμόρ-Λέστε), την Δυτική Όχθη και το Κογκό στα πλαίσια του γνωστού ΜΚΟ, «Carter Center» ενώ υπηρέτησε και ως νο. 2 στην έδρα του ΟΗΕ στην Αφρικανική Ένωση (UNOAU) στην Αντίς-Αμπέμπα της Αιθιοπίας. Θεωρείται από έμπειρους παρατηρητές καλός γνώστης των εθνοτικών συγκρούσεων στην αφρικανική ήπειρο και την Ασία αλλά και φιλόδοξος ως προς την σταδιοδρόμησή του εντός του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Ιωάννου

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Με τα ελληνοτουρκικά σε σταθερή τροχιά μέχρι τον Νοέμβριο, η πρόκληση για την Αθήνα είναι η νέα πολιτική του Βερολίνου
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ