ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κινητικότητα με φόντο το Κυπριακό

Τα λένε Πρόεδρος-Κόλιν Στιούαρτ ενόψει καθόδου ΝτιΚάρλο – Στην Αθήνα ενόψει επίσκεψης ο Κύπριος ΥΠΕΞ

Του Γιάννη Ιωάννου

Του Γιάννη Ιωάννου

Συνάντηση προετοιμασίας με τον Κόλιν Στιούαρτ είχε την Πέμπτη ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης ενόψει της καθόδου, την επόμενη Τετάρτη 15 Μαρτίου, της Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, αναπληρώτριας ΓΓ του ΟΗΕ για Πολιτικές και Ειρηνευτικές Υποθέσεις. Η επίσκεψη της υψηλά ιστάμενης αξιωματούχου των Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών δείχνει προς την κατεύθυνση της κινητικότητας στο Κυπριακό με φόντο την επανέναρξη των συνομιλιών. Παράλληλα, στην Αθήνα σήμερα βρέθηκε ο ΥΠΕΞ της Κύπρου, Κωνσταντίνος Κόμπος για συνάντηση με τον Ελλαδίτη ομόλογό του, Νίκο Δένδια, ενόψει της επίσημης επίσκεψης Χριστοδουλίδη στην Αθήνα. Η συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ, εκτός από γνωριμίας κι ανταλλαγής απόψεων σε μια ευρεία ατζέντα θεμάτων κοινού διεθνούς κι ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, είναι προπαρασκευαστική τόσο για την επίσκεψη Χριστοδουλίδη στην Αθήνα όσο και για ζητήματα συντονισμού ενόψει κινητικότητας στο Κυπριακό.

Χτίζει αφήγημα η Λευκωσία

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην δημόσια ραδιοτηλεόραση της Ελλάδας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε πως η λύση του Κυπριακού «βρίσκεται στα χέρια των Βρυξελλών». Έμπειροι παρατηρητές αναφέρουν στην «Κ» πως η εν λόγω δήλωση συνδέεται άρρηκτα με την πρωτοβουλία που χτίζει η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη για:

• Ενεργή εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό -πάντα εντός του πλαισίου του ΟΗΕ

• Μια συνάντηση, στις Βρυξέλλες, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 23ης-24ης Μαρτίου, με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρεζ προκειμένου να αποσταλεί το μήνυμα της άμεσης εμπλοκής του ίδιου του Γενικού Γραμματέα στη προσπάθεια για άρση του αδιεξόδου στις συνομιλίες στο Κυπριακό. Μια συνάντηση στις 23 Μαρτίου στο περιθώριο της συνόδου του ΕΣ είναι προς το παρόν δύσκολη εξίσωση όπως πληροφορείται η «Κ», ωστόσο επί τούτου η κάθοδος ΝτιΚάρλο την επόμενη εβδομάδα θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό αν θα πραγματοποιηθεί ή όχι και

• Επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό πριν τις 14 Μαΐου, ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών στη Τουρκία

Τι να αναμένουμε

Αυτό που μαθαίνει η «Κ» είναι πως η επόμενη εβδομάδα και η χρονική περίοδος ως τα τέλη Μαρτίου λόγω και του κρίσιμου -λόγω Ουκρανικού- Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το διήμερο 23ης-24ης θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό αν τους επόμενους μήνες θα υπάρξει κινητικότητα στο Κυπριακό. Η ένδειξη, προς την κατεύθυνση του αισιόδοξου σεναρίου, που σε αρχική φάση θα στείλει σινιάλο είναι αν τα ΗΕ θα προχωρήσουν, άμεσα, με τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου του ΓΓ. Και σε μεγάλο βαθμό, αυτό περνάει μέσα κι από την επίσκεψη της Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο που καθηκόντως και ιεραρχικά αποστέλλει τις αναφορές της απευθείας στον ΓΓ του ΟΗΕ. Το θετικό σενάριο, συνεπώς, περνάει μέσα από το τρίπτυχο: Επιτυχής συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ στις Βρυξέλλες, δέσμευση της ΕΕ για περαιτέρω εμπλοκή, διορισμός από τον ΓΓ του ΟΗΕ ειδικού απεσταλμένου.

Κυβέρνηση - Αναπτύχθηκε η πρόταση Ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ

Είναι πάντα υπό την αιγίδα των ΗΕ που θα πραγματοποιούνται οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και ο ρόλος της ΕΕ θα πρέπει να είναι ενισχυτικός, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο κ. Κόλιν Στιούαρτ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «ήταν μια προπαρασκευαστική συνάντηση ενόψει της επίσκεψης της κας ντι Κάρλο την επόμενη βδομάδα.

Η ίδια η επίσκεψη της κας ντι Κάρλο στέλνει το μήνυμα ότι ο ΟΗΕ θέτει πολύ ψηλά στις προτεραιότητες του την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και το σπάσιμο του αδιεξόδου».

Πρόσθεσε ότι κατά τη σημερινή συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε τη βούληση του για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, στη συμφωνημένη βάση, σημειώνοντας ότι «ανέπτυξε στον κ. Στιούαρτ και την πρόταση του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ, για να μπορέσει να σπάσει το αδιέξοδο.

Επανέλαβε την πρόταση του για μια κοινωνική συνάντηση, ένα δείπνο με τον κ. Τατάρ και τον κ. Στιούαρτ όταν επιστρέψει από τις Βρυξέλλες και επίσης την ετοιμότητά του για μια κοινή συνάντηση του με την κα ντι Κάρλο και τον κ. Τατάρ την επόμενη βδομάδα.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγησε στον κ. Στιούαρτ την πρόταση του για την ΕΕ και για τη συζήτηση που είχε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισέλ, ο οποίος είδε θετικά την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας πάντα στο πλαίσιο του ΟΗΕ».

Ερωτηθείς ποια ήταν η ανταπόκριση του κ. Στιούαρτ στην πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι «ο ΟΗΕ τη βλέπει θετικά, θεωρεί την ΕΕ ως ένα εταίρο που πρέπει να είναι ενεργός στην πορεία των διαπραγματεύσεων.
Βλέπει θετικά, επίσης, και τον θετικό τόνο που ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του έχει θέσει στις δημόσιες δηλώσεις του και θεωρούν ότι καλλιεργεί το κατάλληλο κλίμα για να μπορέσουν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις».

Ερωτηθείς αν τα ΗΕ ζητούν διευκρινίσεις για το πώς εννοεί η πλευρά μας την παρουσία τους σε μια νέα φάση των συνομιλιών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι ακριβώς για αυτά που θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την ευκαιρία να συζητήσει με την κα ντι Κάρλο την ερχόμενη βδομάδα. Προφανώς είναι πάντα υπό την αιγίδα των ΗΕ που θα πραγματοποιούνται και οι συνομιλίες και οι διαπραγματεύσεις και ο ρόλος της ΕΕ θα πρέπει να είναι ενισχυτικός»

Κόλιν Στιούρτ: Ο γ.γ του ΟΗΕ συμμετέχει πάρα πολύ ενεργά στις προσπάθειες για το Κυπριακό

Η επίσκεψη της αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέα του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις και Ειρηνευτικές Υποθέσεις Ειρήνης, Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο αποτελεί ένα πολύ σημαντικό μήνυμα από τον Γενικό Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού ότι συμμετέχει πάρα πολύ ενεργά στις προσπάθειες που γίνονται για το Κυπριακό, δήλωσε σήμερα ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούρτ, έπειτα από συνάντηση που είχε το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, ενόψει της επίσκεψης της κ. ΝτιΚάρλο στο νησί, την ερχόμενη βδομάδα.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Στιούαρτ είπε πως η συνάντησή τους ήταν πολύ καλή και πως συνεχάρη τον κ. Χριστοδουλίδη, αφού αυτή ήταν η πρώτη επίσημη τους συνάντηση ύστερα από την τελετή εγκατάστασης του κ. Χριστοδουλίδη μετά την εκλογή του.
Ο διπλωμάτης των ΗΕ είπε επίσης πως εξέφρασε στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη τα συλλυπητήριά του για τον τραγικό θάνατο των Κύπριων νέων κατά τη σιδηροδρομική σύγκρουση στην Ελλάδα.

Ανέφερε πως ο κύριος στόχος της συνάντησης ήταν να συζητήσουν για την επικείμενη επίσκεψη της κ. ΝτιΚάρλο, σημειώνοντας πως η επίσκεψή της στην Κύπρο αποτελεί ένα πολύ σημαντικό μήνυμα από τον Γενικό Γραμματέα ότι συμμετέχει πάρα πολύ ενεργά στις προσπάθειες για το Κυπριακό.

Ο κ. Στιούαρτ είπε πως η κ. ΝτιΚάρλο θα έχει συναντήσεις με τους δυο ηγέτες στο πλαίσιο της επίσκεψής της για να ακούσει από αυτούς πώς βλέπουν τις προοπτικές για το πώς θα προχωρήσουν προς τα μπρος.

Υπογράμμισε πως «τα Ηνωμένα Έθνη συνεχίζουν να είναι πλήρως ενεργά στην προσπάθεια εξεύρεσης ενός τρόπου για να προχωρήσουμε μπροστά για μια διευθέτηση στην Κύπρο και επί του παρόντος είμαστε ικανοποιημένοι για το ότι έχει δημιουργηθεί μια θετική ατμόσφαιρα μεταξύ των δυο ηγετών και αυτό είναι κάτι επί του οποίου θέλουμε πάρα πολύ να οικοδομήσουμε».

Είπε ακόμη πως ο ίδιος θα συναντήσει αύριο Παρασκευή τον κ. Τατάρ για προετοιμασία της επίσκεψης της κ. ΝτιΚάρλο.
Ερωτηθείς αν μπορούν να υπάρχουν κάποιες προσδοκίες για κάτι καινούργιο από την επίσκεψη της κ. ΝτιΚάρλο όπως για παράδειγμα για μια νέα προσπάθεια, ο κ. Στιούαρτ ανέφερε πως «συζητούμε τα πράγματα με τις δυο πλευρές», επισημαίνοντας παράλληλα το γεγονός πως ο κ. Χριστοδουλίδης έχει μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του.

«Αλλά ναι βλέπουμε δυνατότητες ίσως όχι κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, αλλά σίγουρα τις επόμενες εβδομάδες βλέπουμε πολλές δυνατότητες για κάποιες θετικές εξελίξεις», ανέφερε.

Ερωτηθείς αν η κ. ΝτιΚάρλο προγραμματίζει να επισκεφθεί και τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, ο κ. Στιούαρτ απάντησε: “Όχι σε αυτό το ταξίδι”. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Ιωάννου

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Με τα ελληνοτουρκικά σε σταθερή τροχιά μέχρι τον Νοέμβριο, η πρόκληση για την Αθήνα είναι η νέα πολιτική του Βερολίνου
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ