ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πλησίον της κυπριακής ΑΟΖ το Oruc Reis

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση δυτικά της Κύπρου από τις έρευνες του τουρκικού σκάφους

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Εκτός κυπριακής ΑΟΖ και σε περιοχή ανάμεσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και το βόρειο κομμάτι για το οποίο η Λευκωσία έχει καταθέσει συντεταγμένες στα Ηνωμένα, κινείτο μέχρι μετά τα μεσάνυχτα Τετάρτης προς Πέμπτη, το Oruc Reis. Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος λίγο μετά της 7 το βράδυ Τετάρτης, εξήλθε της ελληνικής υφαλοκρηπίδας συνοδευόμενο από αριθμό τουρκικών πολεμικών πλοίων, εξέλιξη που σήμανε μερική άρση του συναγερμού που επικρατούσε τις προηγούμενες τρείς μέρες, δυτικά της Κύπρου έως το Καστελόριζο.

Μέχρι και τα μεσάνυχτα Τετάρτης το ερευνητικό σκάφος δεν έδειχνε να έχει πορεία προς την κυπριακή ΑΟΖ, παρά τις πληροφορίες που μεταδιδόντουσαν από ελλαδικά μέσα για είσοδο του Oruc Reis στην κυπριακή ΑΟΖ. Την ίδια ώρα η Αθήνα τηρούσε στάση αναμονής παρακολουθώντας την πορεία του πλοίου, με τις μονάδες του ελληνικού πολεμικού ναυτικού να παραμένουν στην περιοχή και εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Διάγγελμα Μητσοτάκη

Την ώρα που το Oruc Reis εξερχόταν της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με έκτακτο διάγγελμά του έστελνε το μήνυμα πως η Ελλάδα δεν υποκύπτει σε απειλές και εκβιασμούς. Κατηγόρησε την Άγκυρα για στρατιωτικοποίηση της κατάστασης τονίζοντας πως η συμπεριφορά αυτή αποτελεί παραδοχή ανυπαρξίας νομικά ισχυρών θέσεων. Αναφερόμενος στην ανάπτυξη του ελληνικού στόλου είπε πως αποτελεί απάντηση στις ανάπτυξη του τουρκικού στόλου, σημειώνοντας με νόημα. «Είμαι σίγουρος ότι όλοι οι Έλληνες έχουν την ίδια απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεών μας που έχω και εγώ».

Η Γαλλία

Παράλληλα με τα αντίμετρα που λαμβάνονται απέναντι στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, η ελληνική διπλωματία εντείνει τις προσπάθειες της προς πάσα κατεύθυνση. Η γαλλική πλευρά δια του Εμανουέλ Μακρόν έστειλε ισχυρό μήνυμα προς την Άγκυρα προχωρώντας στην πλέον εμφατική κίνηση στήριξης προς την Ελλάδα από την έναρξη της πρόσφατης έντασης. Ο Γάλλος Πρόεδρος προανήγγειλε ενίσχυση της γαλλικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή, ζήτησε σεβασμό στο διεθνές Δίκαιο και κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες. Όπως ανακοινώθηκε η Γαλλία θα ενισχύσει προσωρινά τη στρατιωτική παρουσία της στη Μεσόγειο σε συνεργασία με άλλους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, προκειμένου να δείξει ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό.

Η διπλωματία

Στο διπλωματικό μαραθώνιο που επιδίδεται η ελληνική κυβέρνηση ως απάντηση στις παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβάνεται η έκτακτη συνάντηση που θα έχουν την Παρασκευή ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Αμερικανός ομόλογός του Μάικ Πομπέο. Παρασκηνιακές προσπάθειές για αποκλιμάκωση της έντασης και προοπτικής έναρξης διαλόγου ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, καταβάλλονται και από το Βερολίνο. Ήδη όπως έγινε γνωστό θα συγκληθεί το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης, με την τουρκική παραβατικότητα να είναι στην ατζέντα του συμβουλίου. Παράλληλα ο Ελληνας ΥΠΕΞ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη , και τους ομολόγους του των ΗΑΕ και Ισραήλ το οποίο εξέφρασε την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα, στις θαλάσσιες ζώνες της και στο δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Με τα ελληνοτουρκικά σε σταθερή τροχιά μέχρι τον Νοέμβριο, η πρόκληση για την Αθήνα είναι η νέα πολιτική του Βερολίνου
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ