ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συμβούλιο Ε.Ε.: Ανανέωσε το καθεστώς κυρώσεων για τις τουρκικές γεωτρήσεις στην Α. Μεσόγειο

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η ισχύς του νομικού πλαισίου ανανεώνεται μέχρι τις 12 Νοεμβρίου 2022

ΚΥΠΕ

Απόφαση με την οποία ανανεώνει το νομικό πλαίσιο για τη λήψη στοχευμένων μέτρων ως απάντηση στις μη εγκεκριμένες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, υιοθέτησε την Πέμπτη το Συμβούλιο της ΕΕ, μετά από αξιολόγηση της κατάστασης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η ισχύς του νομικού πλαισίου ανανεώνεται μέχρι τις 12 Νοεμβρίου 2022.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει έτσι να έχει τη δυνατότητα να επιβάλει στοχευμένα περιοριστικά μέτρα σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που ευθύνονται για ή εμπλέκονται σε μη εγκεκριμένες γεωτρήσεις που σχετίζονται με τους υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τα περιοριστικά μέτρα αυτά περιλαμβάνουν το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που καταχωρούνται, καθώς και απαγόρευση ταξιδιών στην ΕΕ για τα εν λόγω άτομα.

Επίσης, φυσικά και νομικά πρόσωπα στην ΕΕ απαγορεύεται να παρέχουν κονδύλια σε πρόσωπα και νομικές οντότητες που καταγράφονται στη λίστα περιοριστικών μέτρων.

Αυτή τη στιγμή, δύο άτομα υπόκεινται σε κυρώσεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συμβουλίου.

Όπως σημειώνεται, η απόφαση τίθεται σε ισχύ την ημέρα μετά την δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται πως το καθεστώς κυρώσεων για τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί συνέχεια των συμπερασμάτων του Συμβουλίου της 14ης Οκτωβρίου 2019, τα οποία υιοθετήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17 - 18 Οκτωβρίου 2019, οπότε και η ΕΕ επαναδιατύπωσε την πλήρη αλληλεγγύη της με την Κύπρο σε σχέση με τον σεβασμό της κυριαρχίας της και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο, και είχε καλέσει τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Κομισιόν να καταθέσουν προτάσεις για νομικό πλαίσιο για περιοριστικά μέτρα.

Η απόφαση παραμένει υπό συνεχή αξιολόγηση και ανανεώνεται ή τροποποιείται κατά τρόπο που κρίνεται αναγκαίο εφόσον το Συμβούλιο θεωρήσει πως οι στόχοι του δεν έχουν επιτευχθεί, σημειώνεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση