ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Είναι ο Αχιλλέας η επιλογή του ΑΚΕΛ;

Τι προβληματίζει την Εζεκία Παπαϊωάννου στο ενδεχόμενο στήριξης του γνωστού νομικού

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Όταν την περασμένη Πέμπτη ο Αχιλλέας Δημητριάδης εξήγγειλε διαβούλευση για τις προεδρικές εκλογές του 2023, πολλοί ήταν εκείνοι που ανέμεναν στη διάσκεψη να δουν το επιτελείο αλλά και τον κόσμο που θα περιβάλλει τον γνωστό νομικό. Κάτι τέτοιο δεν έγινε με την διάσκεψη να αποτελεί εν πολλοίς one man show. Πέραν όμως των ερωτημάτων που προέκυψαν για το ποιοι βρίσκονται πίσω του, πολλοί είναι και εκείνοι που θεωρούν την υποψηφιότητά του ως την πλέον πιθανή για να υποστηριχθεί από το ΑΚΕΛ. Πόσο όμως ισχύει;

Το γεύμα

Στην ουσία είναι το ΑΚΕΛ που έβαλε στο παιχνίδι της προεδρολογίας τον Αχιλλέα Δημητριάδη το 2017, όταν έψαχναν αγωνιωδώς υποψήφιο μετά την απόσυρση Σπανού. Τότε η Ελένη Μαύρου μαζί με άλλα στελέχη είχαν βάλει το όνομά του προς ψήφιση στο Πολιτικό Γραφείο –χωρίς την όποια προεργασία- με τον γνωστό νομικό να χάνει παρά δύο ψήφους από τον Σταύρο Μαλά. Αν τότε ήταν θετικοί σε μία τέτοια κίνηση γιατί όχι σήμερα; Σήμερα κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους. Στο ΑΚΕΛ έχουν λάβει την απόφαση να μην κλείσουν επί του παρόντος την πόρτα σε κανέναν επίδοξο υποψήφιο. Δεν έχουν τοποθετηθεί ούτε υπέρ ούτε κατά κάποιας υποψηφιότητας παρά το ότι έχουν δεχθεί κρούσεις από παντού. Το σίγουρο είναι πως το σενάριο υποψηφιότητας Τάσου Χριστοφίδη, το οποίο ευνοούσε ο Άντρος Κυπριανού, έχει κλείσει. Τις αποφάσεις τους αναμένεται να τις λάβουν τον προσεχή Γενάρη ενώ προς το παρόν δεν έχουν μπει επισήμως στις όποιες συζητήσεις με δελφίνους και ενδιαφερόμενους. Ο Στέφανος Στεφάνου είχε ένα ανεπίσημο γεύμα με μεσάζοντα στα τέλη του Αυγούστου με τον Αχιλλέα Δημητριάδη, χωρίς ωστόσο να εισέλθουν σε λεπτομέρειες για το ποιο είναι το όραμά του και το πολιτικό του πρόγραμμα.

Η περίπτωση Αχιλλέα Δημητριάδη, είναι βεβαίως μία εξ αυτών που θεωρείται πιο εύπεπτη για το ΑΚΕΛικό ακροατήριο. Εύπεπτη, όχι γιατί ανήκει στο ιδεολογικοπολιτικό χώρο του κόμματος. Το κόμμα άλλωστε έχει λάβει ανεπίσημα την απόφαση πως μία νικηφόρα υποψηφιότητα προϋποθέτει πως θα προέρχεται από τον χώρο της δεξιάς, ούτως ώστε να συγκεντρώσει ένα ευρύτερο ακροατήριο και γιατί όχι τη στήριξη κομμάτων του Κέντρου. Είναι λοιπόν εύπεπτη κυρίως γιατί το όνομά του είχε τεθεί στο τραπέζι το 2017, αλλά και λόγω των θέσεων του στο κυπριακό. Ο νομικός, έχει ήδη θέσει ως άξονα τη λύση «που συμφέρει», κάτι που παίζει καίριο ρόλο για το κόμμα της Αριστεράς, όπως και η έμφασή του στην πάταξη της διαφθοράς και την ενίσχυση της λογοδοσίας με τον άγονα για το «τίμιο κράτος».

Η δυσκολία με Αχιλλέα

Ακόμα όμως και στελέχη που είχαν στηρίξει το 2017 την υποψηφιότητα Αχιλλέα Δημητριάδη βλέπουν σήμερα με επιφύλαξη την στήριξή του από το ΑΚΕΛ για μια σειρά από λόγους. Στην Εζεκία Παπαϊωάννου έχουν θέσει ως στόχο να είναι στην επόμενη κυβέρνηση και κατ’ επέκταση θέλουν μία υποψηφιότητα που να είναι νικηφόρα αυτή τη φορά. Οι βουλευτικές εκλογές του 2021 έχουν στείλει το μήνυμα πως η πάταξη της διαφθοράς και οι θέσεις στο κυπριακό δεν είναι η προτεραιότητα που θέτει η πλειοψηφία των πολιτών για να ψηφίσει ένα κόμμα, αλλά το να μπορεί να κυβερνήσει. Στόχος του ΑΚΕΛ είναι να στείλει το μήνυμα πως ο υποψήφιός του μπορεί να κυβερνήσει και κυρίως να κουμαντάρει στην οικονομία αποτρέποντας το ενδεχόμενο της αποσταθεροποίησης.

Εδώ ακριβώς προκύπτουν οι εξής δύο επιφυλάξεις:

  1. Στην Εζεκία Παπαϊωάννου κάποιοι θεωρούν την προσέγγιση Δημητριάδη στο κυπριακό ιδιαίτερα νομική αλλά και προσέγγιση που εκπροσωπεί αποκλειστικά το ποσοστό που στήριξε το σχέδιο Ανάν και είναι ιδιαίτερα ένθερμο στην επίλυση του κυπριακού
  2. Δεν συγκεντρώνει την υποστήριξη άλλων κομμάτων του Κέντρου επί του παρόντος
  3. Δεν έχει στείλει ακόμα το μήνυμα πως ξέρει ακριβώς πως να κυβερνήσει

Στο περιβάλλον του Αχιλλέα Δημητριάδη, πλέον δίνουν έμφαση στο τίμιο κράτος αλλά και στην Κύπρο του 2035. Ήδη πρόσωπα που τάχθηκαν θερμά υπέρ του Σχεδίου Ανάν και βρίσκονται πολύ κοντά στον Αχιλλέα Δημητριάδη, δεν βγαίνουν επί του παρόντος στην πρώτη γραμμή καθώς δεν θέλουν να αποτελέσει λόγο απομάκρυνσης του Κέντρου. Καθόλου τυχαία και η δημοσιογραφική διάσκεψη που έδωσε χωρίς την παρουσία συνεργατών, επιτελείου ή έστω υποστηρικτών της υποψηφιότητάς του.

Στο ΔΗΚΟ πάντως, ένα ενδεχόμενο στήριξης του Αχιλλέα Δημητριάδη θεωρείται πολύ αμφίβολο για τις θέσεις του κυρίως στο κυπριακό. Ήδη στο κόμμα του Κέντρου υπάρχουν δύο τάσεις. Εκείνοι που επιδιώκουν μία δυνατή υποψηφιότητα που θα φέρει την αλλαγή διακυβέρνησης ΔΗΣΥ και η άλλη που δεν βλέπει καθόλου αρνητικά την σύμπλευση με τον Δημοκρατικό Συναγερμό, (ακόμα και την στήριξη στην υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου), αν αυτή έχει δυναμική νίκης. Δεν πέρασε καθόλου απαρατήρητη ούτε στο ΑΚΕΛ αλλά κυρίως στον ΔΗΣΥ η συνέντευξη του Νικόλα Παπαδόπουλου στον «Φιλελεύθερο» τη βδομάδα που πέρασε, όταν υπογράμμισε πως θα είναι στην επόμενη διακυβέρνηση, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο σύμπλευσης με τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Μάλιστα εντός του ΔΗΚΟ, ακόμη και οι έντονοι επικριτές Αβέρωφ Νεοφύτου, υποστηρίζουν πως στο ενδεχόμενο Αχιλλέα ή Αβέρωφ, δεν προτίθενται να στηρίξουν τον πρώτο με ο,τι κι αν αυτό συνεπάγεται.

Την αδυναμία να στηριχθεί η υποψηφιότητα Αχιλλέα από το Κέντρο, έχει αντιληφθεί η Εζεκία Παπαϊωάννου, με τα πρωτοκλασάτα στελέχη, να σκέφτονται εναλλακτικές. Δεν αποκλείεται το σενάριο μίας σύμπλευσης με τη Δημοκρατική Παράταξη, καθώς ο Μάριος Καρογιάν είναι καλός στο να κάνει ελιγμούς. Στο ΑΚΕΛ πάντως ξεκαθαρίζουν πως τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμα και δεν αποκλείεται περαιτέρω διαβούλευση μεταξύ Στέφανου Στεφάνου και Νικόλα Παπαδόπουλου το επόμενο διάστημα για πιθανή συνεργασία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X