ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επανέρχονται στο τραπέζι οι κυρώσεις ως απάντηση στην Τουρκία

Συγκεχυμένα μηνύματα για την εξουσιοδότηση που δόθηκε στον Μπορέλ για διάλογο με την Άγκυρα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Απόφαση για εκπόνηση επιπλέον καταλόγου κυρώσεων κατά της Τουρκίας έλαβε το συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων της Ε.Ε. το μεσημέρι της Δευτέρας, μετά από μία πολύωρη συζήτηση. Όταν αυτός εκπονηθεί θα επανυποβληθεί στο συμβούλιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στα τέλη του Αυγούστου. Υπενθυμίζεται πως το θέμα των κυρώσεων απασχολεί την Κύπρο εδώ και καιρό. Και αυτό γιατί ενώ αναμέναμε ένα χρόνο προηγουμένως, κυρώσεις που θα προκαλέσουν μεγάλο κόστος στην Τουρκία, τον περασμένο Γεννάρη οι προσδοκίες είχαν πέσει σαφώς, πολύ πιο κάτω από τον πήχη των προσδοκιών. Αναμένεται αν διαφανεί, αν αυτή τη φορά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά.  Στη συζήτηση, μεταξύ άλλων το Συμβούλιο καταδίκασε έντονα την απόφαση της Άγκυρας για την Αγία Σοφία, καλώντας την τουρκική κυβέρνηση να επανεξετάσει την απόφασή της. Ερωτήματα ωστόσο προκύπτουν για το κατά πόσο ο Ύπατος Αρμοστής Εξωτερικών Υποθέσεων εξουσιοδοτήθηκε να συνεχίσει τον διάλογο με την Τουρκία ή όχι. 

Οι σύμμαχοι…

Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, μαζί με Κύπρο και Ελλάδα για επιβολή επιπλέον κυρώσεων συντάχθηκαν η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, η Εσθονία, η Σλοβακία, η Σουηδία, ενώ τη σκληρότερη τάση τήρησε η Αυστρία, η οποία ζήτησε ακόμη και διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Προετοίμασε έδαφος ο Δένδιας

Υπενθυμίζεται πως ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μιλώντας το βράδυ της Κυριακής για το συμβούλιο της Δευτέρας σημείωσε πως η Ελλάδα ζητά έτοιμο κατάλογο ισχυρών μέτρων κατά της Τουρκίας σε περίπτωση παραβίασης της εθνικής κυριαρχίας. «Η Ελλάδα έχει ικανές ένοπλες δυνάμεις. Η Ευρώπη θα πρέπει να καταλάβει ότι θα πρέπει να λάβει γρήγορα θέση και να αποτρέψει γιατί εάν δεν αποτρέψει δεν θα της αρέσει καθόλου αυτό που θα συμβεί» σημείωσε προσθέτοντας πως η Ελλάδα δεν θα μείνει αδρανής σε περίπτωση παραβίασης εθνικής κυριαρχίας. «Θα προστατεύσουμε απολύτως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και η Ευρώπη οφείλει να το γνωρίζει αυτό» διαμήνυσε.

Έμφαση στη Λιβύη

Με το πέρας της συνεδρίας ο Ζοζεπ Μπορέλ σημείωσε πως τα κράτη μέλη της Ε.Ε βλέπουν την Τουρκία ως σημαντική χώρα με την οποία θέλουν ενδυνάμωση σχέσεων αλλά στη βάση των ευρωπαϊκών αρχών αξιών κι συμφερόντων. Όπως ανέφερε αυτή τη στιγμή οι σχέσεις Τουρκίας- Ε.Ε είναι στάσιμες. «Μας στενοχωρούν οι δράσεις της Τουρκίας στην ανατολική Ευρώπη, δηλαδή την Λιβύη» σημείωσε, εκφράζοντας την επιθυμία για ένα κλίμα συνεργασίας και εμπιστοσύνης με την Τουρκία.

Συγχυσμένα...

«Οι μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας ιδιαίτερα στην νοτιοανατολική μεσόγειο που συγκρούονται με τα συμφέροντα της Ε.Ε και την κυριαρχία κρατών μελών και με το διεθνές δίκαιο πρέπει να σταματήσουν» σημείωσε χαρακτηριστικά αναφερόμενος σε προηγούμενα συμπεράσματα.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ενώ κάποιοι διπλωματικοί κύκλοι σημειώνουν ότι δεν δόθηκε εντολή για διαπραγμάτευση του Μπορέλ με την Τουρκία, ο ίδιος σημείωσε πως εξουσιοδοτήθηκε να διερευνήσει άλλους δρόμους «που να μπορούσαν να περιορίσουν τις εντάσεις και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε λόγω των τουρκικών ενεργειών στην νοτιονανατολική Μεσόγειο. Σημείωσε ότι υπέβαλε τα συμπεράσματά του συμβούλιο τα οποία και εγκρίθηκαν και ο ίδιος ανέφερε πως θα καθοδηγούν την δράση του σε σχέση με την Τουρκία από τώρ καις το εξής.

Η τουρκική προκλητικότητα, θα συζητηθεί πάντως όπως ανέφερε ο Νίκος Αναστασιάδης στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.  Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στην οικία του Γάλλου Πρέσβη, όπου παρέστη σε εκδήλωση της Πρεσβείας της Γαλλίας με την ευκαιρία της εθνικής ημέρας της Γαλλίας, και ερωτηθείς πώς αποτιμά τα αποτελέσματα της σημερινής Συνόδου του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θα πρέπει πρώτα να ενημερωθώ πλήρως – έχω πάρει μια πρώτη ενημέρωση – και εν συνεχεία, όπως αντιλαμβάνεστε, υπάρχει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Βεβαίως, ο στόχος είναι η συμφωνία στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, αλλά εν πάση περιπτώσει θα συζητηθεί και η προκλητικότητα της Τουρκίας. Συνεπώς, χρειάζεται κάποια υπομονή».  Σε παρατήρηση δημοσιογράφου αν με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας θα συντονιστούν ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο Πρόεδρος απάντησε καταφατικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Η εμπλοκή του μητροπολίτη Ησαΐα, η αμηχανία των κομμάτων και ο περίεργος ρόλος του Χρίστου Χρίστου
Της Μαρίνας Οικονομίδου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ