ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γ. Παμπορίδης: Ένα υπερβατικό χαρτί για την αντιπολίτευση

Ο πρώην υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης άρχισε ήδη να συζητείται ανεπίσημα σε ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ ως ατού για το 2023

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Όταν το 2015, ο Φίλιππος Πατσαλής παραιτείτο από τη θέση του υπουργού Υγείας, αφήνοντας αιχμές ότι μεγάλα συμφέροντα πολεμούν τα μεγάλα νομοσχέδια πολλοί διερωτήθηκαν ποιος θα πιει το πικρό ποτήρι της διαδοχής του και ποιος θα δεχτεί να αποτελέσει, με αφορμή και τη δήλωση Πατσαλή, έναν υπουργό διακοσμητικό στοιχείο. Όταν όμως ανακοινώθηκε το όνομα του Γιώργου Παμπορίδη, στον κόσμο του twitter κάποιοι ξαφνιάστηκαν και διερωτήθηκαν αν υπάρχει έστω και κάποιος στην τουιτερόσφαιρα που δεν τσακώθηκε διαδικτυακά με τον νεοδιορισθέντα υπουργό. Άλλοι μάλιστα, εξαιτίας και του θερμόαιμου του χαρακτήρα του, έβαζαν στοίχημα για το πόσο μικρό θα είναι το διάστημα που θα αντέξει στο υπουργικό σχήμα. Ο Γιώργος Παμπορίδης έμεινε λίγο παραπάνω από όσο προέβλεπαν πολλοί, υλοποιώντας τη μεγάλη μεταρρύθμιση του ΓεΣΥ. Έστω κι αν αυτό θα γινόταν με το να έρθει σε ανοικτή σύγκρουση τόσο με μέλη του Υπουργικού όσο και με την Πινδάρου.

Με το ένα πόδι εκτός…

Αυτή η ρήξη λοιπόν με τον Δημοκρατικό Συναγερμό αλλά και με υπουργούς που έπαιζαν πρώτο βιολί στη διακυβέρνηση Αναστασιάδη όπως ο Χάρης Γεωργιάδης και ο Κωνσταντίνος Πετρίδης, δεν ξεχάστηκε εύκολα. Κάποιοι δυσφορούσαν υποστηρίζοντας πως ο Παμπορίδης είναι «loosecanon», καθώς πολλές φορές αντιπαρατέθηκε με συμφέροντα, όπως στην περίπτωση με τους νοσηλευτές, τους γιατρούς με το ΓεΣΥ, αλλά και τους δικηγόρους με την αμίμητη δήλωση «ενόμιζα πως οι δικηγόροι εν ξιμαρισμένοι. Είμαστε πρόσκοποι μπροστά στους γιατρούς». Ιδιαίτερα όταν η δήλωσή του περί πολιτικού αρχηγού που θα παίξει τον Ιούδα, φωτογράφιζε όχι τον Μαρίνο Σιζόπουλο, αλλά τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Κατέδειξε πως ο πρώην υπουργός δεν ταίριαξε ποτέ με το υπόλοιπο κομμάτι κυβέρνησης Πινδάρου ούτε και απέκτησαν ποτέ την ανάλογη χημεία. Όχι γιατί δεν ήταν συναγερμικός παιδιόθεν (ενεργό μέλος της ΜΑΚΙ), όχι γιατί δεν ήταν της κληριδικής γραμμής, αλλά γιατί ουδέποτε υπήρξε κοντά στον Νίκο Αναστασιάδη και το περιβάλλον του. Γνωστός για τις καλές του σχέσεις με τον Ιωάννη Κασουλίδη με τον οποίο δούλεψε στον προεκλογικό του 2008, τον Σωκράτη Χάσικο, αλλά και τον Αλέκο Μαρκίδη και σίγουρα όχι με τον Αβέρωφ Νεοφύτου και τη νέα κατάσταση πραγμάτων στον ΔΗΣΥ. Έτσι, όταν ο ίδιος δήλωσε στον πρόεδρο με την επανεκλογή του ότι έχει ολοκληρώσει το έργο του στο υπουργείο Υγείας, καθότι ο στόχος του, το ΓεΣΥ, είχε ψηφιστεί, ο πρόεδρος Αναστασιάδης δεν μπήκε στη διαδικασία να συζητήσει μαζί του το ενδεχόμενο διορισμού του στο υπουργείο Ενέργειας για το οποίο όπως ψιθυριζόταν στο παρασκήνιο ίσως να έβλεπε θετικά –λόγω αντικειμένου– να μετακινηθεί. Προκάλεσε ωστόσο και την ανακούφιση άλλων μελών του Υπουργικού και του κόμματος, που έβλεπαν τον Γιώργο Παμπορίδη και λόγω του πληθωρικού του χαρακτήρα, αλλά και λόγω της δημοτικότητας που απέκτησε λόγω ΓεΣΥ, να μπαίνει από την πίσω πόρτα της διαδοχής σε κόμμα και αξιώματα.

Βεβαίως η τελική ρήξη μεταξύ Γιώργου Παμπορίδη με τον Δημοκρατικό Συναγερμό και την κυβέρνηση επήλθε μετά τις ευρωεκλογές του 2019. Ο πολυγραφότατος πρώην υπουργός έψεγε συχνά και δημοσίως πολιτικές της κυβέρνησης κυρίως στην εξωτερική πολιτική και τις κυρώσεις, έθιξε θέματα διαφθοράς κυρίως με τις πολιτογραφήσεις αλλά και τη δεξιότερη ροπή που πήρε το κυβερνητικό κόμμα. Οι τοποθετήσεις του είχαν προκαλέσει την έντονη ενόχληση του Αβέρωφ Νεοφύτου «προκαλώντας» τον να τα πει στο ευρύτερο πολιτικό γραφείο, όσα είχε να πει. Όπως βεβαίως και έγινε. Ο πρώην υπουργός παρευρέθηκε στην πολύωρη συνεδρία και κατέθεσε τις απόψεις του όπως του ζητήθηκε για εκλογικό και ιδεολογικοπολιτικό συνέδριο, ωστόσο κανένας δεν υποστήριξε τις τοποθετήσεις του. Η ανάρτησή του ότι «στο τέλος δεν θα θυμόμαστε τα λόγια των εχθρών μας, αλλά τη σιωπή των φίλων μας» ήταν όπως λέγεται ενδεικτική ότι εκείνη την μέρα έκλεισε για τον ίδιο το κεφάλαιο που ονομάζεται Δημοκρατικός Συναγερμός, έστω κι αν του έγιναν κρούσεις στη συνέχεια να αναλάβει θέσεις και αξιώματα.

Το αφήγημα για το ΑΚΕΛ

Πώς όμως σήμερα συζητείται το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του Γιώργου Παμπορίδη και ιδιαίτερα από πλευράς της αντιπολίτευσης; Μία τέτοια περίπτωση είναι σίγουρα πρωτόγνωρη για το ΑΚΕΛ, καθώς στο παρελθόν στήριξαν μεν δεξιές υποψηφιότητες όπως οι Γιώργος Ιακώβου και Τάσσος Παπαδόπουλος, ωστόσο εκεί υπήρχε μία σχέση από το παρελθόν.

Οι δυσκολίες που φαίνεται να βλέπουν στην Εζεκία Παπαϊωάννου είναι οι εξής:

• Η ιδεολογικοπολιτική του προέλευση και το γεγονός ότι ήταν μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου του Νίκου Αναστασιάδη. Θα κληθεί συνεπώς να απαντήσει αν συμφωνούσε με πολιτικές του Νίκου Αναστασιάδη μέχρι και το 2018.

• Το εκρηκτικό του χαρακτήρα του. Στην Αριστερά συνηθίζουν για κάποιους μία πιο συντηρητική και για άλλους μια πιο σφαιρική προσέγγιση των πραγμάτων.

Ο Στέφανος Στεφάνου ήδη έχει στο τραπέζι ανεπίσημα το όνομα του Γιώργου Παμπορίδη χωρίς ωστόσο να τοποθετηθεί είτε θετικά είτε αρνητικά. Το θέμα συζητείται περισσότερο στους διαδρόμους παρά στο τραπέζι των συνεδριάσεων. Υπάρχουν όμως πολλοί που βλέπουν θετικά ένα ενδεχόμενο υποψηφιότητας Παμπορίδη για συγκεκριμένους λόγους:

• Έστειλε το μήνυμα πως μπορεί να κάνει τη δουλειά μέσω του ΓεΣΥ.

• Έδειξε πως στέκεται σε ζητήματα αρχών και δεν διστάζει να τα βάλει με συμφέροντα.

• Το κεντροδεξιό του προφίλ στέλνει το μήνυμα ανεξάρτητης υποψηφιότητας και αναιρεί αυτό που υποστηριζόταν επί Μαλά, ότι δεν θα κυβερνά ο ίδιος αλλά το ΑΚΕΛ.

Το μεγάλο στοίχημα όμως για όλο αυτό είναι να καταφέρει η υποψηφιότητα Παμπορίδη να συνενώσει την αντιπολίτευση, ή τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος της, όπως για παράδειγμα το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ και τους Οικολόγους. Στο ΑΚΕΛ ο Γιώργος Παμπορίδης έχει ήδη καλές σχέσεις, όπως για παράδειγμα με τον Γιώργο Λουκαΐδη με τον οποίο δούλεψαν στενά για το ΓεΣΥ. Υπάρχει όμως και έρεισμα από πλευράς ΔΗΚΟ. Ήδη στην πολύωρη συνεδρία της Γραμματείας του κόμματος, στο τραπέζι μπήκε και το όνομα του Γιώργου Παμπορίδη με τον Νικόλα Παπαδόπουλο να ξεκαθαρίζει πως είναι έτοιμος να σταθεί απέναντι σε μία υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου. Ανέφερε και την υποψηφιότητα Αβέρωφ, ωστόσο πρωτοκλασάτα στελέχη, όπως η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και ιδιαίτερα ο Χρύσης Παντελίδης, φάνηκαν αρνητικοί σε μία τέτοια εξέλιξη. Όπως λέγεται Στέφανος Στεφάνου και Νικόλας Παπαδόπουλος είχαν κάποιες συναντήσεις στην παρουσία όμως τρίτου προσώπου.

Ο Γιώργος Παμπορίδης έχει εξαιρετικές σχέσεις με πρόσωπα από το Δημοκρατικό Κόμμα. Η σχέση του χρονολογείται με τον δήμαρχο Λευκωσίας Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη, ενώ καλές ήταν και οι σχέσεις του με την οικογένεια Παπαδοπούλου ευρύτερα –πλην Νικόλα– από τον καιρό που επέστρεψε από τις σπουδές του. Θετικά βλέπει την υποψηφιότητά του και ο περίγυρος του Μάρκου Κυπριανού, ο οποίος έχει διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να δεχτεί υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου. Στο Δημοκρατικό Κόμμα αντιλαμβάνονται πως μία υποψηφιότητα Παμπορίδη μπορεί να διασπάσει τον Δημοκρατικό Συναγερμό, συμφωνούν μαζί του στην προσπάθεια μεταρρύθμισης του κράτους. Για μία πενταετία Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι τι πρόκειται να κάνει ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Ο ίδιος δεν έχει εκφραστεί είτε θετικά είτε αρνητικά απέναντι στην υποψηφιότητα Παμπορίδη. Υπάρχουν κύκλοι που θεωρούν πως ενδιαφέρεται να βάλει υποψηφιότητα, αν εξασφαλίσει μία ευρύτερη στήριξη. Υπάρχουν και εκείνοι που θεωρούν ότι τον ανησυχεί το ενδεχόμενο διάσπασης του κόμματος. Ήδη στελέχη όπως ο Παύλος Μυλωνάς και ο Ζαχαρίας Κουλίας εκφράζονται ανοικτά υπέρ της υποψηφιότητας Νίκου Χριστοδουλίδη. Αυτό που σίγουρα δεν θέλει ο Νικόλας Παπαδόπουλος είναι ακόμη μία θητεία εκτός εξουσίας.

Δύο ζητήματα φαίνεται να απασχολούν πάντως τον Νικόλα Παπαδόπουλο αλλά και στελέχη που βλέπουν με σκεπτικισμό μία τέτοια υποψηφιότητα.

1. Η σκληρή αντιπαράθεση κατά την περίοδο του προεκλογικού μεταξύ Νικόλα Παπαδόπουλου και Γιώργου Παμπορίδη για ΓεΣΥ.

2. Μία εκλογή Παμπορίδη κλείνει την πόρτα υποψηφιότητας Νικόλα για το 2028 ή άλλων πιθανών κεντρώων ενδιαφερόμενων.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο η εκλογή Παμπορίδη να κλείσει την πόρτα άλλων ενδιαφερομένων, φαίνεται πως υπάρχει ήδη απάντηση. Όπως σημειώνουν πολλοί που ξέρουν τον Γιώργο Παμπορίδη, ο ίδιος δεν φαίνεται διατεθειμένος να αναλάβει πέραν της μιας πενταετίας, καθώς στόχος είναι μέσα σε μία πενταετία να εφαρμόσει όσα πρέπει να αλλάξουν. Το ενδεχόμενο μιας πενταετίας μπορεί να βοηθήσει τόσο το ΑΚΕΛ, εάν θελήσει να διεκδικήσει με δικό του υποψήφιο για το 2028, αλλά και τον Νικόλα Παπαδόπουλο ή άλλο ΔΗΚΟϊκό υποψήφιο να διεκδικήσει προοπτική, την επόμενη πενταετία.

Το χειρότερο σενάριο για ΔΗΣΥ

Μπορεί λοιπόν Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκος Χριστοδουλίδης να βρίσκονται σε υπόγεια κόντρα για το χρίσμα του υποψηφίου, ωστόσο ένα ενδεχόμενο υποψηφιότητας Παμπορίδη αλλάζει άρδην το σκηνικό. Στον Συναγερμό γνωρίζουν πως ο πρώην υπουργός Υγείας έχει σοβαρό έρεισμα, λόγω και του ΓεΣΥ, στη βάση του κόμματος. Δεν πέρασε άλλωστε απαρατήρητη η σθεναρή στήριξή της ηγεσίας της ΣΕΚ στο ΓεΣΥ.Τον Γιώργο Παμπορίδη βοηθά το γεγονός ότι ο τέως υπουργός Υγείας, Γιώργος Ιωάννου, ο οποίος έχει κι αυτός έρεισμα στην κοινωνία, βρίσκεται σε πλήρη συμπόρευση μαζί του, όπως επίσης και μέρος του επιχειρηματικού κόσμου. Το τι βεβαίως θα κάνει ο Γιώργος Παμπορίδης είναι ακόμη ανοικτό. Ο ίδιος κρατά επί του παρόντος κλειστά τα χαρτιά του, ωστόσο τα πράγματα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν όπως όλα δείχνουν μέχρι τα Χριστούγεννα.

Έντυπη Έκδοση 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση