ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η ανάλυση Μαυρογιάννη για τη βρετανική φόρμουλα

Όλα όσα είπε στο Εθνικό Συμβούλιο για την πρωτοβουλία του Η.Β ο ε/κ διαπραγματευτής

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Τη θέση της Τζέην Χολ Λουτ ότι δεν θεωρεί πως υπάρχουν προοπτικές για νέα άτυπη συνάντηση, κατέθεσε ο ε/κ διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης κατά τη διάρκεια του εθνικού συμβουλίου, σημειώνοντας την θέση πως ο γ.γ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες είναι επιφυλακτικός.

Όπως ανέφερε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης μετά τις τρεις συνομιλίες που είχε με την ειδική εκπρόσωπο του γ.γ των Ηνωμένων Εθνών, η τουρκική πλευρά δεν μετακινείται από την κυριαρχική ισότητα, ωστόσο υπάρχει η σκέψη για μία νέα δήλωση. Μία κοινή διακήρυξη των δύο ηγετών, όπως έγινε και τον Φεβρουάριο του 2014. Ο κ. Μαυρογιάννης υπογράμμισε πως η δική μας πλευρά διαφωνεί με μία νέα διακήρυξη η οποία θα ικανοποιήσει τις τουρκικές αξιώσεις.

Απομακρύνεται μία συνάντηση

Σημείωσε παράλληλα πως δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο το κατά πόσο οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν με τον γ.γ των Ηνωμένων Εθνών. Η «Κ» είχε την περασμένη Κυριακή αποκαλύψει πως η Νέα Υόρκη βρίσκεται στον αέρα, καθώς η Τζέην Χολ Λουτ δεν πρόκειται να έρθει στην Κύπρο πριν από την Νέα Υόρκη. Όπως σημείωσε ο ε/κ διαπραγματευτής η κα Λουτ δεν έχει συναντήσει τον Αντόνιο Γκουτέρες μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και εξέφρασε την θέση πως οι Τ/κ αρνήθηκαν να συναντηθούν μαζί της για να προετοιμάσουν κοινή συνάντηση με τον γ.γ των Ηνωμένων Εθνών.

Τα «απαράδεκτα» βρετανικά στοιχεία

Ο κ. Μαυρογάννης ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός σε σχέση με τη συνάντηση που είχε με τον υπεύθυνο για το κυπριακό του Foreign Office Ajay Sharma κατά τον περασμένο μήνα. Ο ίδιος σημείωσε πως του παρουσίασε κείμενο για την βάση επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για μία νέα σύνοδο 5+1. Ο κ. Μαυρογιάννης χαρακτήρισε απαράδεκτα κάποια στοιχεία που όπως είπε προσπάθησε η ειδική απεσταλμένη του γ.γ των Ηνωμένων Εθνών να περιλάβει στην έκθεση και απέτυχε. Τα απαράδεκτα στοιχεία σύμφωνα με τον κ. Μαυρογιάννη ήταν τα ίσα εγγενή δικαιώματα, τα περί συνιδιοκτητών, συνιδρυτών, οτι καμία οντότητα δεν θα εξασκεί κυριαρχία έναντι της άλλης, και ότι θα υπάρχουν δύο κράτη στο εσωτερικό και ένα στο εξωτερικό).

Ένας τρόπος άρσης αδιεξόδου…

Όπως είπε ο ε/κ διαπραγματευτής, οι Βρετανοί θέλουν να υιοθετήσει αυτό το κείμενο το Συμβούλιο ασφαλείας είτε μέσω ψηφίσματος, είτε μέσω προεδρικής δήλωσης είτε με το να περιληφθούν στην έκθεση του γ.γ των Ηνωμένων Εθνών. Σημείωσε πως θέλουν να περιλαμβάνονται σε μία κοινή διακήρυξη των ηγετών που θα αποτελεί συνέχεια της διακήρυξης του 2014. Όπως είπε ο ίδιος κατέθεσε την άρνηση της ε/κ πλευράς σε όλα. Ενημέρωσε πως οι Βρετανοί θα μιλήσουν με την Λουτ, και ότι θα παρουσιαστεί το κείμενο ως ένας τρόπος άρσης του αδιεξόδου. Όπως ενημέρωσε ο κ. Sharma τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, αυτές οι διευκρινήσεις θα διασκεδάσουν τις ανησυχίες των δύο πλευρών και πως πρέπει να έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα για να δημιουργήσουν εμπιστοσύνη. Είδαν θετικά τις προτάσεις του Προέδρου για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης όπως για παράδειγμα τις απευθείας πτήσεις στο αεροδρόμιο της Τύμπου. «Εμείς είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε νοουμένου ότι δεν θα είναι όχημα για αναγνώριση» σημείωσε ο κ. Μαυρογιάννης.

Πάντως τις κινήσεις της Βρετανίας είδε ιδιαίτερα αρνητικά ο ενδιάμεσος χώρος. Ενδεικτική η τοποθέτηση του Προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου ο οποίος έκανε λόγο για υποχθόνιες πρωτοβουλίες κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας που «επηρεάζουν πλέον την κα Λουτ». Πρότεινε να ασκηθούν πιέσεις εναντίον του Ηνωμένου Βασιλείου στο θέμα των βάσεων καθώς όπως είπε «μόνο έτσι θα σταματήσουν αυτά που κάνουν». Ο ίδιος χαρακτήρισε τα μέτρα κατά της τουρκικής πλευράς προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο όπως είπε θα πρέπει να υπάρξει κλιμάκωση «αν είμαστε αποφασισμένοι να τους προκαλέσουμε κόστος». Όπως είπε πρέπει να υιοθετηθούν επιπρόσθετα μέτρα, όπως κλείσιμο του οδοφράγματος της Δερύνειας, εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για να αντιμετωπιστεί η παράνομη είσοδος των Ευρωπαίων πολιτών και πολιτών τρίτων χωρών από το αεροδρόμιο της Τύμπου και να καταχωρούνται ποινικές διώξεις εναντίον πολιτών τρίτων χωρών που εισέρχονται στην Κυπριακή Δημοκρατία μέσω του παράνομου αεροδρομίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε αρνητικό το κείμενο των Βρετανών, θεώρησε ωστόσο πως υπήρξε αντίδραση στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ενημέρωσε τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ πως θα πρέπει να δούμε την πρόοδο που καταβάλλει ο γ.γ των Ηνωμένων Εθνών και αν συνεχίσει αυτή η κατάσταση να εξετάσουμε κι άλλα μέτρα.

Εναντίον των Βρετανών τοποθετήθηκε και η ΕΔΕΚ δια του Μαρίνου ΣΙζόπουλου, ενώ το ΕΛΑΜ χαιρέτισε την ανάκληση των διαβατηρίων, επέμεινε σε αφαίρεση ταυτοτήτων και κλείσιμο των οδοφραγμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση