ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ιδού το προσχέδιο της έκθεσης Γκουτέρες

Ιδιαίτερα απαισιόδοξος για την απουσία προόδου στις διαπραγματεύσεις παρουσιάζεται ο γ.γ του ΟΗΕ

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Κάθε άλλο από αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που αποστέλνονται γύρω από τις εξελίξεις στο κυπριακό στο προσχέδιο της έκθεσης του γ.γ των Ηνωμένων Εθνών. Τη θέση πως η απουσία προόδου στις διαπραγματεύσεις από τον Ιούλιο του 2017 συνέβαλαν ώστε να σκληρύνει η θέση των δύο πλευρών εκφράζει στο προσχέδιο της έκθεσης για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ ο γ.γ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες υπογραμμίζοντας τις δυσκολίες που υπάρχουν από την απουσία των διαπραγματεύσεων. Γίνεται αναφορά στο κλείσιμο των οδοφραγμάτων λόγω της πανδημίας στις εντάσεις στη νεκρή ζώνη αλλά και στο θέμα της Αμμοχώστου. 

Η «Κ» έχει στην κατοχή της το 17σέλιδο ανεπίσημο αντίγραφο της έκθεσης όπου ο κ. Γκουτέρες σημειώνει πως, έχουν περάσει τρία χρόνια από τις εντατικές συνομιλίες στο Κραν Μοντανά, καθιστώντας πιο δύσκολη την επανάληψη των διαπραγματεύσεων.

«Όπως ανέφερα μετά τη συνάντησή μας στο Βερολίνο, θα συνεχίσω να επεκτείνω τις προσπάθειές μου για την επίτευξη όρων αναφοράς για να χρησιμεύσουν ως συναινετικό σημείο εκκίνησης για σταδιακές, ουσιαστικές και προσανατολισμένες προς τα αποτελέσματα διαπραγματεύσεις, το συντομότερο δυνατό. Σε αυτό το πλαίσιο, δεσμεύτηκα να διερευνήσω με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και τον Ελληνοκύπριο ηγέτη και με τις εγγυήτριες δυνάμεις τη δυνατότητα να συγκαλέσω μια άτυπη συνάντηση πέντε + του ΟΗΕ, στο κατάλληλο στάδιο. Υπογραμμίζω το σημείο ότι αυτή η φορά πρέπει να είναι διαφορετική» αναφέρεται στην έκθεση.

Οδοφράγματα χωρίς διαβούλευση

Ο ίδιος, σημειώνει πως αν και ελπίζει σε μία δυνατή και ολοκληρωμένη διευθέτηση του κυπριακού, θεωρεί πως η πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο έχει επιβαρύνει την κατάσταση. Ο γ.γ των Ηνωμένων Εθνών συγχαίρει τις δύο πλευρές για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ωστόσο υπογραμμίζει πως χάθηκαν ευκαιρίες για κοινή αντιμετώπιση της κρίσης. Δεν παραλείπει να σημειώσει ότι η απόφαση και των δύο πλευρών να περιορίσουν τη διέλευση στα οδοφράγματα λήφθηκε χωρίς διαβούλευση της μιας με την άλλη κοινότητα.

Πέραν τούτου εκφράζει την ικανοποίησή του για την κοινή απόφαση των ηγετών τον Μάιο να εργαστούν για το άνοιγμα των σημείων διέλευσης για ορισμένες κατηγορίες ατόμων, παρά την αναβολή της εφαρμογής της συμφωνίας από το ψευδοκράτος.

Οι εντάσεις στη νεκρή ζώνη η Αμμόχωστος και οι φυσικοί πόροι

Στο προσχέδιο γίνεται αναφορά για τις εντάσεις εντός και κατά μήκος της νεκρής ζώνης και τον αριθμό των επεισοδίων σημειώνοντας πως θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και πως σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση τα επεισόδια αυτά έχου μειωθεί. 

Σε ο,τι αφορά την περίπτωση της Αμμοχώστου, ο κ. Γκουτέρες υπογραμμίζει την «αμετάβλητη θέση» των Ηνωμένων Εθνών, που όπως σημειώνει εξακολουθεί να καθοδηγείται από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και είναι διαθέσιμα για να βοηθήσουν στην εφαρμογή οποιωνδήποτε μέτρων που είναι σύμφωνα με αυτά τα ψηφίσματα.

Αναφερόμενος στους φυσικούς πόρους, επισημαίνει πως θα πρέπει να αποτελέσουν ισχυρό κίνητρο για την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής διευθέτησης του Κυπριακού, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση. «Προτρέπω όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να ανανεώσουν τον διάλογο και να διερευνήσουν τις δυνατότητες περιφερειακής συνεργασίας και καλώ να καταβληθούν σοβαρές προσπάθειες για την εξάλειψη των εντάσεων» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Καμία αναφορά στις τουρκικές προκλήσεις

«Έχω τονίσει επανειλημμένα ότι οι φυσικοί πόροι που βρίσκονται μέσα και γύρω από την Κύπρο θα πρέπει να ωφελούν και τις δύο κοινότητες και να αποτελούν ισχυρό κίνητρο για όλα τα μέρη να βρουν μια αμοιβαία αποδεκτή και διαρκή λύση στο Κυπριακό. Έχοντας υπόψη ότι όλα τα μέρη έχουν εκφράσει τη δέσμευσή τους για αυτόν τον στόχο, επαναλαμβάνω το κάλεσμά μου για σοβαρές προσπάθειες για την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης και για την εξάλειψη των εντάσεων», σημειώνει χωρίς ωστόσο να γίνεται οποιαδήποτε συγκεκριμένη αναφορά στην Τουρκία.

Ο κ. Γκουτέρες σημειώνει πως παρά την κρίσιμη σημασία των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και άλλων μορφών συνεργασίας μεταξύ των κοινοτήτων, αυτά δεν μπορούν να αντικαταστήσουν μια βιώσιμη και ολοκληρωμένη διαπραγματευτική διαδικασία για την επίτευξη ειρηνικής διευθέτησης στην Κύπρο.

«Επαναλαμβάνω την έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας προς τις πλευρές και όλους τους εμπλεκόμενους συμμετέχοντες να ανανεώσουν την πολιτική τους βούληση και τη δέσμευσή τους για διευθέτηση υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Προσβλέπω σε έναν ανανεωμένο διάλογο για το Κυπριακό και προτρέπω τα μέρη να βρουν το δρόμο για μια συνολική διευθέτηση το συντομότερο δυνατό», αναφέρεται στο προσχέδιο της έκθεσης.

Κρούει τον κώδωνα στο μεταναστευτικό

Στο προσχέδιο της έκθεσης, γίνεται συγκεκριμένη αναφορά και για το μεταναστευτικό θέμα, με τον γ.γ των Ηνωμένων Εθνών να σημειώνουν τον μεγάλο αριθμό αιτητών ασύλου. Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο, αν και ο αριθμός των αιτητών ασύλου είναι μεγάλος σε σχέση με τον πληθυσμό, θα πρέπει όπως σημειώνεται να εφαρμόζονται οι διεθνείς συμβάσεις για τους αιτητές πολιτικού ασύλου και τους πρόσφυγες. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Η εμπλοκή του μητροπολίτη Ησαΐα, η αμηχανία των κομμάτων και ο περίεργος ρόλος του Χρίστου Χρίστου
Της Μαρίνας Οικονομίδου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ