ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κ. Γιωρκάτζης στην «Κ»: Ανάγκη αποκατάστασης της νομιμότητας

Ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, με αφορμή την κατεδάφιση των τριών διατηρητέων, τονίζει ότι κανένας δεν είναι υπεράνω του Νόμου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

«Αισθανόμαστε έντονα την ανάγκη αποκατάστασης της νομιμότητας», λέει στη συνέντευξή του στην «Κ» ο δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, μετά και την κατεδάφιση των τριών διατηρητέων κτηρίων από συνεργεία της Αρχιεπισκοπής. Τονίζει, επίσης, ότι η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου έχει ήδη καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο και παράλληλα συνεχίζει να διερευνά όλες τις επιλογές που έχει ενώπιόν της, συμπεριλαμβανομένων και των νομικών και ζητούν άμεση επαναφορά των διατηρητέων οικοδομών που αυθαίρετα και παράνομα κατεδαφίστηκαν.

–Κύριε δήμαρχε, μπορούμε να μιλάμε για ευθύνες του Δήμου; Θα μπορούσε να αποφευχθεί η κατεδάφιση;

–Η θέση του Δήμου είναι ξεκάθαρη: Οι συγκεκριμένες οικοδομές έπρεπε να διασωθούν και να αναπαλαιωθούν. Γι’ αυτό η υπηρεσία του Δήμου είχε φροντίσει να συμπεριλάβει στις άδειες για ανέγερση του καθεδρικού ναού τη διάσωση των διατηρητέων οικοδομών. Σε ό,τι αφορά την κατεδάφιση, θεωρώ πως τα γεγονότα δίνουν απάντηση στο ερώτημά σας: Τμήματα των οικοδομών είχαν κριθεί επικίνδυνα από το αρμόδιο τμήμα του Δήμου και κλήθηκαν οι ιδιοκτήτες να τις στηρίξουν από τον Ιούνιο του 2019. Παράλληλα, στις άδειες που εκδόθηκαν είχαν τεθεί όροι να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα αντιστήριξης κατά την κατασκευή των υπογείων για την προστασία των διατηρητέων οικοδομών.

Την περασμένη Δευτέρα ο Δήμος ενημερώθηκε τηλεφωνικώς από εκπρόσωπο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής ότι κατέρρευσε τμήμα της στέγης σε μια από τις αναφερόμενες οικοδομές λόγω του σεισμού που έγινε στις 21 Ιανουαρίου 2021 και όχι από την κακοκαιρία της 30ής Ιανουαρίου 2021. Ο αρμόδιος λειτουργός απάντησε ότι θα πήγαινε επί τόπου με τους τεχνικούς. Όταν μία ώρα αργότερα βρέθηκαν εκεί, διαπίστωσαν ότι οι δύο οικοδομές και τμήμα της τρίτης είχαν ήδη κατεδαφιστεί. Αμέσως μετά, ομάδα τεχνικών από τον Κλάδο Ελέγχου μετέβη επιτόπου και διαπιστώθηκε ότι οι μπουλντόζες του εργολάβου συνέχισαν με την κατεδάφιση της τρίτης οικοδομής της οποίας παρέμεινε μόνο η πρόσοψη επί της οδού Πατριάρχου Γρηγορίου. Στη συνέχεια οι λειτουργοί του Δήμου εμπόδισαν την ολοκλήρωση της κατεδάφισης και ενημέρωσαν όλους τους εμπλεκόμενους ότι οι εργασίες που εκτελούσαν ήταν παράνομες και ότι μετά την ενημέρωση αυτή για οποιαδήποτε περαιτέρω εργασία θα είχαν και προσωπικές ευθύνες. Επίσης, δόθηκαν οδηγίες να καθαριστεί ο δρόμος και να μην πεταχτούν, αλλά να φυλαχθούν στον χώρο του εργοταξίου, τα υλικά από την κατεδάφιση.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στον Απόστολο Κουρουπάκη στην έντυπη έκδοση της «Κ».

Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση