ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κάποιοι κοστούμι για Βρυξέλλες και άλλοι για Λευκωσία

Οι ευρωεκλογές αναδιαμορφώνουν το ποιοι θα βγουν μπροστά ανά κόμμα την επόμενη πενταετία

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Από τον Γενάρη αναμένεται να κορυφωθούν οι διεργασίες για τα ψηφοδέλτια των κομμάτων στις ευρωεκλογές. Στο παρόν στάδιο γίνονται διεργασίες, διαβουλεύσεις σε ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, με εν δυνάμει υποψήφιους. Ποια πρόσωπα παίζουν είναι ένα ζήτημα που συζητείται εντόνως στα πολιτικά πηγαδάκια. Το σίγουρο είναι η τελική διαμόρφωση του ψηφοδελτίου κρίνει και το προφίλ που περνούν προς τα έξω τα πολιτικά κόμματα. Και ενώ άλλοι ετοιμάζουν βαλίτσες για τις Βρυξέλλες, υπάρχουν αρκετά στελέχη που θα βγουν μπροστά σε άλλες θέσεις, διεκδικώντας αξιώματα την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών σε ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ.

ΔΗΣΥ προς Λαϊκή Δεξιά

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου έχει ξεκαθαρίσει πως στα μέσα του Φεβρουαρίου θα κλείσει το ψηφοδέλτιο, ωστόσο, οι ενδιαφερόμενοι έχουν ήδη ξεκινήσει στο παρασκήνιο επαφές και κινήσεις για την εκλογή τους. Ο Λευτέρης Χριστοφόρου είναι σίγουρο πως επαναδιεκδικεί, ενώ σχεδόν βέβαιη είναι η υποψηφιότητα του Νίκου Τορναρίτη. Ο ίδιος δραστηριοποιείται έντονα το τελευταίο διάστημα στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, αλλά παράλληλα κτίζει επαφές σε ευρωπαϊκά φόρα. Στο ίδιο πλαίσιο και η βουλευτής Λεμεσού Έλενα Σταύρου, η οποία πρώτη δημοσιοποίησε την απόφασή της να κατέλθει στην κούρσα. Ουδόλως απαρατήρητη βεβαίως πέρασε και η κίνηση να συνοδεύσει τον Αβέρωφ Νεοφύτου στις Βρυξέλλες όπου συνάντησε τη Φεντερίκα Μογκερίνι.

Το κενό

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου υποσχέθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε την περασμένη Πέμπτη ότι θα δοθεί καθαρά ευρωπαϊκό στίγμα στις ευρωπαϊκές εκλογές. Αυτό που συζητείται βεβαίως έντονα είναι ποια θα είναι η έκπληξη του ψηφοδελτίου, καθώς το κόμμα της Δεξιάς μέχρι τώρα έδινε ιδιαίτερη σημασία στο ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών. Υπενθυμίζεται πως το 2014, ο ΔΗΣΥ κατάρτισε ένα ψηφοδέλτιο που περιλάμβανε όλες τις τάσεις του πολυφωνικού ΔΗΣΥ. Τη Λαϊκή Δεξιά με τον Λευτέρη Χριστοφόρου και την Ελένη Θεοχάρους, τους πιο σκληρούς με τον Δημήτρη Συλλούρη, τους οπαδούς της επανένωσης με τη Ρένα Χόπλαρου και τους πιο προοδευτικούς-φιλελεύθερους με τον Χρήστο Στυλιανίδη και τον πρώην πρύτανη Σταύρο Ζένιο. Επί του παρόντος, Λευτέρης Χριστοφόρου και Ελένη Σταύρου εκπροσωπούν τη λαϊκή συντηρητική Δεξιά και φαίνεται να αντιλαμβάνεται η ηγεσία πως υπάρχει κενό στην εκπροσώπηση των υπόλοιπων τάσεων.

Στην Πινδάρου έχουν πάρει βαρέως και εν πολλοίς απόφαση πως η Στέλλα Κυριακίδου δεν θα διεκδικήσει για τις ευρωεκλογές, καθώς ενδιαφέρεται αποκλειστικά για την Κομισιόν, θέση που επί του παρόντος έχει κλειδώσει, χωρίς να αποκλείονται εκπλήξεις. Συναγερμικά στελέχη ελπίζουν σε υποψηφιότητα του Χρήστου Στυλιανίδη, η οποία, όπως λέγεται, θα ενισχύσει κατά πολύ το ψηφοδέλτιο. Όχι μόνο σε εκλογικά ποσοστά, αλλά και σε θέμα προφίλ. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου έχει πολλές φορές τονίσει το ευρωπαϊκό φιλελεύθερο προφίλ που θέλει να έχει ο ΔΗΣΥ και γι’ αυτό ακριβώς θεωρείται πως θα συμβάλει δραστικά η υποψηφιότητα του κ. Στυλιανίδη. Το τι θα γίνει τελικώς παραμένει άγνωστο, καθώς ο Χρήστος Στυλιανίδης έχει ένα σημαντικό έρεισμα στα ανώτατα δώματα των Βρυξελλών και λόγω της δράσης του ως επίτροπος ανθρωπιστικών θεμάτων σε κράτη-μέλη, που δεν αποκλείεται να αξιοποιηθεί σε θέση τεχνοκράτη, εάν δεν ανανεωθεί ο διορισμός του. Σενάριο που απεύχονται αρκετοί, με πρώτο τον Γιαννάκη Κασουλίδη που δημοσίως του έστειλε το μήνυμα πως η πολιτική του καριέρα δεν έχει κλείσει. Το αν θα συνεχίσει από τις Βρυξέλλες ή από τη Λευκωσία είναι επί του παρόντος ανοικτό, με αποστασιοποιημένα στελέχη του ΔΗΣΥ να εκφράζουν ελπίδες πως η επιστροφή του στη Λευκωσία θα ενισχύσει σημαντικά το προφίλ του κόμματος, αλλά και του ιδίου για να διεκδικήσει άλλα υψηλά αξιώματα.

Ανακατατάξεις στη βουλή

Το σίγουρο πάντως είναι πως οι ευρωεκλογές θα φέρουν κάποιες αλλαγές και στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ. Το ενδεχόμενο καθόδου της Στέλλας Κυριακίδου στην Κομισιόν θα ανοίξει την πόρτα της βουλής στη Σάβια Ορφανίδου, ενώ η πιθανή εκλογή του κ. Τορναρίτη στις ευρωεκλογές βάζει στο παιχνίδι την Ξένια Κωνσταντίνου. Με το ενδεχόμενο εκλογής του κ. Τορναρίτη θα ανοίξει και η συζήτηση για τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, με τον Ευθύμιο Δίπλαρο ως αναπληρωτή κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο να έχει προβάδισμα για τη θέση. Πιθανή εκλογή της Ελένης Σταύρου θα επαναφέρει στη βουλή τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.

Ο αριστίνδην Αβέρωφ

Τα βλέμματα σίγουρα στρέφονται στο ποιος θα είναι ο αριστίνδην του ΔΗΣΥ, που όπως λέγεται θα ανακοινωθεί 30 μέρες πριν από τις ευρωεκλογές. Ήδη το κόμμα έχει προχωρήσει σε έρευνες τάσης για το ποιους προωθούν οι πολίτες με τον δημοσιογράφο και νυν εκπρόσωπο τύπου του προέδρου της Βουλής Λουκά Φουρλά να παρουσιάζει έρεισμα. Όπως λέγεται και η γνωστή τραγουδίστρια Άννα Βίσση είναι εντός των προσώπων που εντάσσονται στην έρευνα. Πάντως, ο κ. Φουρλάς έχει ήδη αποκλείσει ενδεχόμενο καθόδου στις ευρωεκλογές γενικότερα. Θα πρέπει να σημειωθεί πως πρόταση είχε και από το ΔΗΚΟ την οποία και απέρριψε.  

Επανενωτικό ψηφοδέλτιο το ΑΚΕΛ

Επαφές και διαβουλεύσεις κάνει εδώ και καιρό το ΑΚΕΛ για το ψηφοδέλτιό του με τις κομματικές ομάδες βάσης να ρίχνουν ονόματα. Ο Νεοκλής Συλικιώτης διεκδικεί εκ νέου την εκλογή του στην ευρωβουλή, ενώ σχεδόν βέβαιη θεωρείται και η κάθοδος του βουλευτή Λάρνακας Γιώργου Γεωργίου. Στο τραπέζι πέφτουν και τα ονόματα της βουλευτού Αμμοχώστου Σκεύης Κουκουμά, ακούγεται το όνομα του επαρχιακού Αμμοχώστου Χρύσανθου Ζαννέτου, ενώ στο ενδεχόμενο συμπερίληψης Τ/κ στο ψηφοδέλτιο κλείνουν προς την υποψηφιότητα του γνωστού ακαδημαϊκού Νιαζί Κιζίλγιουρεκ. Από την ονοματολογία έχει αφαιρεθεί το όνομα του δημάρχου Δερύνειας Άντρου Καραγιάννη, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει πως δεν ενδιαφέρεται, αλλά ακούγεται έντονα το όνομα της Σταύρης Καλοψιδιώτου, η οποία συμμετείχε με τον Τουμάζο Τσελεπή εκ μέρους του ΑΚΕΛ στη διαπραγματευτική ομάδα. Όπως ανέφερε και στο παρελθόν η «Κ» γίνονται ήδη διαβουλεύσεις για συνεργασία με τον Όμιλο Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας (ΟΠΕΚ) με πιθανή την κάθοδο είτε του Λάρκου Λάρκου είτε του Παύλου Παύλου. Το αν θα κλειδώσει η συμφωνία είναι ένα ζήτημα ανοικτό, αυτό, ωστόσο, που συζητείται είναι πως από το ψηφοδέλτιο απουσιάζει επί του παρόντος ένας υποψήφιος με πιο «σκληρή» θέση στο Κυπριακό, καθώς τα ονόματα που ακούγονται μέχρι τώρα, είχαν σχεδόν όλα εκφραστεί υπέρ του Σχεδίου Ανάν το 2004 και συντάσσονται πλήρως στο Κυπριακό με τη σχολή σκέψης της νυν ηγεσίας.

Διαδοχές

Ανοικτό παραμένει το ποιο πρωτοκλασάτο στέλεχος από τη Λευκωσία θα διεκδικήσει θέση στο ψηφοδέλτιο, καθώς και ο Άριστος Δαμιανού, αλλά και ο Χρίστος Χριστοφίδης συζητιούνται για το ενδεχόμενο καθόδου. Υπενθυμίζεται, ωστόσο, πως το 2020 το κόμμα της Αριστεράς οδεύει σε εκλογικό συνέδριο και δεν αποκλείεται τα εν λόγω στελέχη να προορίζονται για θέση στη γραμματεία. Το σίγουρο πάντως είναι πως στο ενδεχόμενο καθόδου και εκλογής της Σκεύης Κουκουμά, ανοίγει η πόρτα για τον επικεφαλής του γραφείου του ΑΚΕΛ για το Κυπριακό Τουμάζο Τσελεπή. Στο ενδεχόμενο εκλογής του κ. Γεωργίου αναλαμβάνει ο επιλαχών Ανδρέας Πασιουρτίδης. Από το κάδρο πάντως της Αριστεράς δεν θα πρέπει να αγνοείται ο Τάκης Χατζηγεωργίου και το πώς θα κινηθεί με την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες. Στην Εζεκία Παπαϊωάννου θέλουν να αξιοποιήσουν το έρεισμα του κ. Χατζηγεωργίου στην ευρύτερη Αριστερά, χωρίς, ωστόσο, να είναι ακόμα ξεκάθαρος ο τρόπος. Ο κ. Χατζηγεωργίου, πάντως, μέσα από πρόσφατη συνέντευξή του στην «Κ» έχει ξεκαθαρίσει πως δεν ενδιαφέρεται για τη γενική γραμματεία του κόμματος, αλλά άφησε υπόνοιες πως θέλει να πείσει την ηγεσία αυτή τη φορά για να είναι ο υποψήφιος του κόμματος για την προεδρία το 2023.

Σκληρό όχι το ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ

Πιο προχωρημένο στις διαβουλεύσεις είναι το ΔΗΚΟ, με το ψηφοδέλτιο όπως διαμορφώνεται να έχει σκληρή τάση στο Κυπριακό. Δεδομένη θεωρείται η υποψηφιότητα του νυν ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη, ενώ σχεδόν βέβαιη και η κάθοδος του Ζαχαρία Κουλία. Εντός ημερών αναμένεται και η τελική απόφαση της Ελένης Θεοχάρους που όπως λέγεται κλείνει προς τη συνεργασία με το ΔΗΚΟ, παρά με τον υπόλοιπο ενδιάμεσο χώρο. Στο ενδεχόμενο, βεβαίως, που δεν διεκδικήσει η κα Θεοχάρους η ηγεσία θέλει την υποψηφιότητα του εκπροσώπου Τύπου του ΔΗΚΟ Παύλου Μυλωνά στο ψηφοδέλτιο, ενώ δεν αποκλείεται και η κάθοδος της Ιωάννας Συγκρασίτη. Ως αριστίνδην υποψήφια του ΔΗΚΟ φέρεται να έκλεισε η δημοσιογράφος Κατερίνα Χριστοφίδου.

Το ζήτημα που τίθεται είναι πως από το ψηφοδέλτιο, όπως διαμορφώνεται, λείπει η πιο μετριοπαθής τάση του ΔΗΚΟ και αυτό φαίνεται πως το αντιλαμβάνονται στον πέμπτο όροφο. Η ηγεσία έχει ήδη προτείνει στον Μαρίνο Μουσιούττα να κατέλθει στο ψηφοδέλτιο, με τον τελευταίο να το σκέφτεται. Κάτι τέτοιο απομακρύνει την υποψηφιότητα Αλέκου Τρυφωνίδη από το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών, ωστόσο, στο ενδεχόμενο καθόδου του κ. Μουσιούττα θεωρείται δεδομένο ότι θα στηριχθεί από τον κ. Τρυφωνίδη, καθώς με την εκλογή του θα εισέλθει εντός της βουλής όντας επιλαχών βουλευτής Λευκωσίας.

Χρύσης στη Λευκωσία

Από την ονοματολογία των ευρωεκλογών αποκλείεται πλέον το όνομα του διευθυντή του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος και στενού συνεργάτη του ΔΗΚΟϊκού προέδρου Χρύση Παντελίδη, ο οποίος κλειδώνει για το ψηφοδέλτιο των βουλευτικών εκλογών του 2021 για την επαρχία Λευκωσίας.

Λίγο πριν να δώσουν τα χέρια Οικολόγοι-Συμμαχία

Σχεδόν βέβαιη θεωρείται η κοινή κάθοδος Οικολόγων Συμμαχίας Πολιτών αν και το Κίνημα Οικολόγων θα λάβει την τελική του απόφαση στα μέσα του Γενάρη. Ήδη μπήκαν ονόματα στο τραπέζι, όπως του βουλευτή Λευκωσίας Χαράλαμπου Θεοπέμπτου. Ένα ενδεχόμενο εκλογής του, φέρνει στη βουλή την αναπληρώτρια πρόεδρο των Οικολόγων Έφη Ξάνθου, ενώ εκ μέρους των Οικολόγων ακούγεται και το όνομα του δικηγόρου Μιχάλη Παρασκευά. Από πλευράς της Συμμαχίας Πολιτών ενδιαφέρον εκφράζει, όπως λέγεται, ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους, ενώ συζητείται και το όνομα του εκπροσώπου Τύπου του επιτελείου του κ. Λιλλήκα Κωνσταντίνου Ζένιου. Σε αυτό το ψηφοδέλτιο, όπως έγραψε και στο παρελθόν η «Κ», πολύ πιθανή είναι και η ένταξη του Σενέρ Λεβέντ, όπως επίσης και του Σενέρ Ελτσίλ. Η ΕΔΕΚ, πάντως, φαίνεται να κινείται μάλλον αυτόνομα, κίνηση που προκαλεί την αντίδραση πολλών στελεχών, καθώς θεωρείται πως έτσι μειώνονται οι όποιες πιθανότητες επανάκτησης της έδρας. Πάντως, σε ένα ενδεχόμενο που η ΕΔΕΚ χάσει την έδρα, ο Δημήτρης Παπαδάκης φέρεται έτοιμος να αμφισβητήσει τον Μαρίνο Σιζόπουλο, ζητώντας εκλογικό συνέδριο. Ήδη έχει αρχίσει να δημοσιοποιεί τη διαφωνία του με την ηγεσία του κόμματος. Το αν θα το πάρει μέχρι τέλους είναι ένα ζήτημα ανοικτό, δεδομένου ότι ο κ. Σιζόπουλος φέρεται να ελέγχει πλήρως την Κεντρική Επιτροπή της ΕΔΕΚ.

Έντυπη Έκδοση 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X