ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κυπριακό σε αχαρτογράφητα νερά

Για τον Ερσίν Τατάρ, έχει πεθάνει η ΔΔΟ και υποστηρίζει ένα νέο πλαίσιο λύσης, όπως ακριβώς και η Άγκυρα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Η ανάδειξη του Ερσίν Τατάρ στο πηδάλιο της τ/κ ηγεσίας, με ποσοστό 51,69% και η ήττα Μουσταφά Ακιντζί με ποσοστό 48,31% καταδεικνύει πως η επόμενη μέρα για το κυπριακό κρίνεται δύσκολη και περίπλοκη. Το αποτέλεσμα της Κυριακής καταδεικνύει πρώτα και κύρια την καθαρή παρέμβαση της Τουρκίας στα Κατεχόμενα, σε μία εκλογική αναμέτρηση που μετατράπηκε σε δημοψήφισμα για τη σχέση των Τ/κ με την Άγκυρα.Ήταν η πρώτη φορά που η Άγκυρα είχε τόσο έντονη παρέμβαση στην ψηφοφορία για ανάδειξη του Τ/κ ηγέτη.

Πέραν του επιτελείου που στήθηκε από νωρίς στα Κατεχόμενα υπέρ της υποψηφιότητας Τατάρ, πέραν του «εκλογικού μπόνους» για άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, από το πρωί της Κυριακής καταγραφόταν έντονη παρουσία της ΜΙΤ, ιδιαίτερα σε περιοχές που κατοικούνται από έποικους. Καθόλου τυχαίο πως σε αυτές τις περιοχές υπήρξε μεγαλύτερη συμμετοχή σε σχέση με την πρώτη Κυριακή και επικράτησε πλήρως ο Ερσίν Τατάρ. Ενδεικτικό το αποτέλεσμα στο Τρίκωμο, όπου εξασφάλισε ποσοστό 70,8%. Αντιθέτως, σε περιοχές με πιο κοσμικό στοιχείο και με πιο έντονη την παρουσία των Τ/κ όπως στη Λευκωσία, ο Μουσταφά Ακιντζί επικράτησε με 56,1%. Αυτή ακριβώς η επιρροή της Άγκυρας έχει τη δική της σημασία για το μέλλον.

Το μεγάλο ερώτημα είναι πως μεταφράζονται τα νέα δεδομένα στην τ/κ κοινότητα, στο κυπριακό. Ο Ερσίν Τατάρ, έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία έχει πεθάνει και πως άλλο πλαίσιο λύσης θα πρέπει να μπει στο τραπέζι. Θέση που εκφράζει βεβαίως και την Άγκυρα. Δεν σημαίνει βεβαίως πως αν παρέμενε στο πηδάλιο της τ/κ κοινότητας ο Μουσταφά Ακιντζί τότε θα διασφαλιζόταν η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, ωστόσο η παρουσία του σίγουρα θα δυσκόλευε τις όποιες επιδιώξεις της Άγκυρας και σε σχέση με το κυπριακό, αλλά και σε σχέση με τις νέες σχέσεις που θέλει να έχει με την τ/κ κοινότητα.

Ο κ. Τατάρ, έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως αποτελεί προϋπόθεση για να εμπλακεί σε συνομιλίες, μία συμφωνία για τον διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων. Έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως θα πρέπει πλέον να τεθούν στο τραπέζι εναλλακτικά μοντέλα λύσης, όπως άλλωστε σημειώνει και η Άγκυρα. Αυτό αναμένεται να συζητηθεί εντόνως στην άτυπη πενταμερή που θα ακολουθήσει και για την οποία προετοίμασε ο γ.γ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες. Στην άτυπη πενταμερή, ο κ. Γκουτέρες θα διερευνήσει τις προθέσεις των εμπλεκομένων, δίδοντας πρώτα έμφαση στην αποδοχή ή όχι του πλαισίου του. Εκεί θα φανούν και οι επιδιώξεις Τατάρ, Άγκυρας. Ακολούθως, θα αποφασίσει να προχωρήσει στη σύγκληση επίσημης Πενταμερούς Διάσκεψης με συμμετοχή και της Ε.Ε, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται να επισκεφθεί την Κύπρο πριν την άτυπη την απεσταλμένη του, Τζέιν Χολ Λούτ.

Ερώτημα που παραμένει ανοικτό, είναι τι θα γίνει με τις προκλήσεις στην Αμμόχωστο. Ο κ. Γκουτέρες διαβεβαίωσε πως αμέσως μετά τις «εκλογές» θα αναλάβει πρωτοβουλία για εκτόνωση της κατάστασης. Το ερώτημα βεβαίως είναι αν θα παραμείνει ως έχει η κατάσταση με το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου, ή αν θα προχωρήσει ο Τατάρ στον εποικισμό της πόλης. Σε συνέντευξή του στην «Κ» πάντως, είχε ξεκαθαρίσει πως βρίσκονται, με το ένα πόδι στο Βαρώσι, προτού ανοίξει το παραλιακό μέτωπο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση