ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι μυστικοί διάλογοι για το Βαρώσι

Το γερμανικό όχι για το ήδη αρνητικό έγγραφο επιλογών και η στάση των υπόλοιπων κρατών μελών

Του Παύλου Ξανθούλη

Του Παύλου Ξανθούλη

Στο δάπεδο τοποθέτησε η Γερμανία τον πήχη επιβολής ενδεχόμενων κυρώσεων κατά της Τουρκίας, η οποία μετά τις πειρατικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ φαίνεται να ξεγλυστράει πλέον και στο ζήτημα των Βαρωσίων, εξασφαλίζοντας πρωτοφανή ανοχή των εταίρων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε, αναφορικά με το πιλοτικό άνοιγμα του 3,5% της περίκλειστης πόλης.

Αυτά που έγιναν τα τελευταία εικοσιτετράωρα, παραπέμπουν σε μια εξαιρετικά δύσκολη συζήτηση για τη Λευκωσία, αύριο στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, για δύο λόγους:
1. Αφενός, γιατί το «έγγραφο επιλογών» για ενδεχόμενα μέτρα είναι προκλητικά ανεπαρκές στην υφιστάμενη του μορφή. Όχι μόνο δεν τραβάει το αφτί της Τουρκίας και δεν περιλαμβάνει κανένα ουσιαστικό μέτρο εις βάρος του καθεστώτος Ερντογάν, αλλά αντίθετα βάζει δύσκολα στην Κυπριακή Δημοκρατία. Τόσο στο Κυπριακό όσο και στο ζήτημα των υδρογονανθράκων, όπου θέτει θέμα ΜΟΕ, παραπέμποντας σε προτάσεις του παρελθόντος, αναφορικά με τη διαχείριση των φυσικών πόρων της Κύπρου, αδειάζοντας τη Λευκωσία και κλείνοντας το μάτι στην Άγκυρα. Αν μάλιστα αναλογιστούμε ότι στη συγγραφή του «εγγράφου επιλογών», η Ε.Ε ζήτησε τη συμβολή του ΟΗΕ, τότε καθίσταται ακόμη πιο προφανές ότι η όλη προσπάθεια στοχεύει στη δημιουργία ενός μείγματος, με επικίνδυνες προεκτάσεις στο Κυπριακό.
2. Και αφετέρου, γιατί ακόμη και αυτό το ανεπαρκές, αρνητικό «έγγραφο επιλογών» (το οποίο η Λευκωσία επιδιώκει να τροποποιηθεί), δεν έγινε αποδεκτό στην «πρώτη ανάγνωση» των εταίρων της Κύπρου, καθώς αυτό που επικράτησε ήταν η απόρριψη κάθε σκέψης για επιβολή έστω και ημιμέτρων κατά της Τουρκίας.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», σε επίπεδο συμμαχιών, η Γερμανία οργάνωσε ένα ισχυρό λόμπι κρατών, μπαίνοντας μάλιστα μπροστά και προκαταλαμβάνοντας την αυριανή συνεδρία των Υπουργών Εξωτερικών. Οι ίδιες πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι ο εκπρόσωπος της Γερμανίας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το μέγιστο που θα μπορούσαν να πράξουν οι Υπουργοί στο επικείμενο ΣΕΥ (σ.σ αυριανό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων) είναι να σημειώσουν το ‘έγγραφο επιλογών’, αλλά δεν μπορούν να λάβουν αποφάσεις». Με άλλα λόγια, αύριο οι Υπουργοί Εξωτερικών μπορούν να πουν ό,τι θέλουν, περιλαμβανομένης και της κλασικής έκφρασης αλληλεγγύης προς την Κύπρο. Αλλά, όχι και να αποφασίσουν μέτρα κατά της Τουρκίας, όπως επεσήμανε η Γερμανία, η οποία μάλιστα δεν δίστασε να εκφράσει «σοβαρές επιφυλάξεις» επί των μέτρων που προτείνονται στο πλαίσιο του «εγγράφου επιλογών» κατά της Άγκυρας, παρά το γεγονός ότι είναι προκλητικά ανεπαρκή. Ο εκπρόσωπος της Γερμανίας αντιπρότεινε μάλιστα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, φωτογραφίζοντας θέμα διαχείρισης των υδρογονανθράκων (όπως επιχειρεί και το «έγγραφο επιλογών»). Υπέδειξε μάλιστα ότι «δεν είναι προς όφελος μας να προκαλέσουμε ζημιά στην κοινωνία των «Τούρκων πολιτών», καθιστώντας για ακόμη μια φορά σαφές ότι το Βερολίνο-και υπό τη νέα Κυβέρνηση, στην μετά Μέρκελ εποχή-αντιτίθεται στην επιβολή ακόμη και «συμβολικών μέτρων» κατά της Τουρκίας.

 

Διαβάστε το ρεπορτάζ του Παύλου Ξανθούλη στην έντυπη έκδοση της «Κ».

Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια βδομάδα δωρεάν συνδρομή.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Ξανθούλη

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X