ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παρασκήνιο και διαβουλεύσεις για την ψήφιση των νομοσχεδίων

Κρίσιμα ήταν τα τελευταία εικοσιτετράωρα στα κόμματα για τη λήψη της τελικής απόφασης

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Το καλοκαίρι του 2014, το διακύβευμα και το ζητούμενο για να μην οδηγηθεί η κυπριακή οικονομία σε περιπέτειες, όπως λεγόταν από κυβέρνηση και ΔΗΣΥ, ήταν η ψήφιση των νομοσχεδίων που αφορούσαν τις εκποιήσεις και αποτελούσαν μνημονιακή μας υποχρέωση. Τότε ήταν που εν μέσω των πολύωρων συνεδριάσεων διεξαγόταν ένα οργιώδες παρασκήνιο για το αν θα υπάρξει η αναμενόμενη πλειοψηφία. Παρασκήνιο που οδήγησε σε αρκετές τροποποιήσεις και αλλαγές. Σήμερα το σκηνικό του υψηλού διακυβεύματος επαναλαμβάνεται, με στόχο αυτή τη φορά την έγκριση των κρατικών εγγυήσεων για τη συμφωνία μεταξύ Ελληνικής Τράπεζας και Συνεργατισμού. Μαζί με τις κρατικές εγγυήσεις, ακολουθεί ένα πακέτο νομοσχεδίων που αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Το ζήτημα είναι κατά πόσο οι κρατικές εγγυήσεις –που αποτελούν και το ζητούμενο- θα περάσουν, καθώς τα τελευταία εικοσιτετράωρα το θέμα απασχόλησε ιδιαίτερα τα σώματα των κομμάτων και όπως όλα δείχνουν ενδέχεται να περάσει οριακά.

Τους ενημέρωσε ο Χάρης

Μετά και από τις πολύωρες συνεδριάσεις της επιτροπής Οικονομικών κατά τη διάρκεια όλης της βδομάδας, το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ, συνεδρίασε εκτάκτως το πρωί του Σαββάτου για να συζητήσει τις εξελίξεις στον Συνεργατισμό. Η ψήφιση από πλευράς ΔΗΣΥ θεωρείται δεδομένη, ωστόσο η συζήτηση και η ενημέρωση γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις κρίθηκε σημαντική. Την ενημέρωση ανέλαβε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης. Ο ίδιος έκανε μία ιστορική παρουσίαση του Συνεργατισμού, ξεκαθαρίζοντας πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν πέσει κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας και πως αν δεν υπήρχαν οι τροποποιήσεις που επέβαλε για τα ΜΕΔ ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός, τα πράγματα δεν θα έφταναν εδώ. Ο ίδιος υπογράμμισε παράλληλα πως ο φορέας δεν θα πρέπει να τύχει χειρισμού από το κράτος.

Πάντως ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Αβέρωφ Νεοφύτου με το τέλος των συνεδριάσεων της επιτροπής, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το σύνολο των νομοσχεδίων θα υπερψηφιστούν κατά τη σημερινή ολομέλεια.

Καταψηφίζει το ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ έχει εδώ και μέρες καταδείξει την πρόθεσή του να καταψηφίσει τις κρατικές εγγυήσεις. Στο Πολιτικό Γραφείο του κόμματος που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, αναλύθηκαν και οι λόγοι. Η ανακοίνωση όμως της απόφασης έγινε το Σάββατο, με τις τράπεζες κλειστές, ούτως ώστε να αποφευχθεί η οποιαδήποτε ενίσχυση της ανησυχίας των καταθετών. Για το ΑΚΕΛ, η συμφωνία μεταξύ Συνεργατισμού και Ελληνικής Τράπεζας, αποτελεί την αποδόμηση του αφηγήματος περί success story, αλλά και την ακύρωση των επιχειρημάτων της Δεξιάς κατά την τελευταία πενταετία πως οι ίδιοι μπορούν να χειριστούν την οικονομία, ενώ το ΑΚΕΛ όχι. Το εν λόγω ζήτημα θα αποτελέσει όπως όλα δείχνουν για καιρό το σημείο τριβής ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα. Καθόλου τυχαίες και οι δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου το πρωί του Σαββάτου όταν ανακοίνωσε την καταψήφιση των εγγυήσεων. «Η καταψήφιση των εγγυήσεων και της συμφωνίας αποτελεί για το ΑΚΕΛ απόρριψη της πάγιας τακτικής της κυβέρνησης Αναστασιάδη- ΔHΣY να βάζει το πιστόλι στον κρόταφο της Βουλής και των πολιτών. Ενώ οι κυβερνώντες ζητούν την ψήφο του λαού με το σύνθημα ότι έχουν λύσεις για όλα τα προβλήματα, μετεκλογικά έρχονται με εκβιαστικό τρόπο να ζητούν νομιμοποίηση των επικίνδυνων και αντιλαϊκών πολιτικών τους από τις πολιτικές δυνάμεις.Το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να δώσει νομιμοποίηση στο οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα της κυβέρνησης Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ. Δεν πρόκειται να υποκύψει στον εκβιασμό. Άλλωστε, τις συνέπειες των εκβιαστικών πολιτικών που επέβαλαν οι κυβερνώντες με το κούρεμα των καταθέσεων ακόμα τις βιώνουν οι πολίτες με σκληρό και επώδυνο τρόπο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως, πως την απόφαση του ΑΚΕΛ έψεξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, θυμίζοντας την διακυβέρνηση Χριστόφια. «Ο ισχυρισμός του ΑΚΕΛ ότι στην πρόσφατη πορεία της οικονομίας «τα προβλήματα επανέρχονται δριμύτερα», θυμίζει δυο πράγματα. Πέραν του ότι όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι από την πτώχευση που παρέδωσαν περάσαμε στην ανάπτυξη προσπαθώντας τώρα να εξαλείψουμε το τελευταίο από τα μεγάλα προβλήματα που άφησαν πίσω τους, θα πρέπει να θυμηθούμε και την πρόβλεψη που έκαναν - καταψηφίζοντας το μνημόνιο που οι ίδιοι έφεραν - ότι «η οικονομία θα μπει σε φαύλο κύκλο ύφεσης και θα μας φέρουν και δεύτερο και τρίτο μνημόνιο». Είχαν από τότε τη λογική της κινδυνολογίας με τα «προβλήματα που επανέρχονται δριμύτερα». Ωστόσο, ευτυχώς, διαψεύστηκαν. Κάθε φορά που το ΑΚΕΛ επικαλείται τη σκληρή μνήμη του «κουρέματος» θυμίζει και πόσο τραγική υπήρξε η θέση του για απόρριψη της ηπιότερης λύσης του εφ’ άπαξ ειδικού τέλους, που απέσπασε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από το Eurogroup.

Γίνεται ειδική αναφορά στο ΑΚΕΛ, διότι εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα πολιτικής τάξης. Το κόμμα αυτό, περνώντας στην αντιπολίτευση καταψήφισε σχεδόν όλες τις πρόνοιες ενός μνημονίου που το ίδιο έφερε, ως Κυβέρνηση. Ειδικότερα μάλιστα στα σχετικά με τον Συνεργατισμό, θα πρέπει να θυμόμαστε αυτή την ώρα, το τι ακριβώς έγινε στη Βουλή, σε μιαν άλλη κρίσιμη στιγμή, όταν, για μια φορά, συγκυρίες είχαν δώσει πλειοψηφία στην αρνητική θέση του ΑΚΕΛ» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Προδρόμου.

Το ΔΗΚΟ και οι αντάρτες

Αναμφίβολα το ΔΗΚΟ θα αποτελέσει για άλλη μια φορά το κλειδί για την υπερψήφιση ή την καταψήφιση των κρατικών εγγυήσεων. Υπενθυμίζεται πως ο Νικόλας Παπαδόπουλος είχε συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις αρχές της βδομάδας ζητώντας μία σειρά τροποποιήσεων στα νομοσχέδια για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ούτως ώστε να ψηφίσει τις κρατικές εγγυήσεις. Τροποποιήσεις που έγιναν αποδεκτές από την κυβέρνηση Αναστασιάδη. Το ζητούμενο είναι κατά πόσο ο Νικόλας Παπαδόπουλος και το ΔΗΚΟ θα στηρίξει ομόφωνα τις κρατικές εγγυήσεις. Κατά την πολύωρη συνεδρία του εκτελεστικού γραφείου την περασμένη Παρασκευή, μέλη του σώματος απαιτούσαν τις παραιτήσεις των Χάρη Γεωργιάδη, Χρυστάλλας Γιωρκάτζη και Νικόλα Χατζηγιάννη για την ψήφιση των νομοσχεδίων. Αν και το εκτελεστικό γραφείο του κόμματος αποφάσισε να στηρίξει τα νομοσχέδια, ζήτημα τίθεται για τον Μαρίνο Μουσιούττα ο οποίος με το πέρας της συνεδρίας επεσήμανε πως θα σκεφτεί το πώς θα κινηθεί την Κυριακή, αφήνοντας ανοικτό και το ενδεχόμενο να το καταψηφίσει. Ερωτήματα έχουν εγερθεί και για τη στάση του Ζαχαρία Κουλία, με κομματικές πηγές να σημειώνουν πως θα συμμορφωθεί στην απόφαση του κόμματος.

Οι βουλευτές της ΕΔΕΚ, σύμφωνα με την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος θα ψηφίσουν κατά βούληση και ίσως τελικά να αποτελέσουν το κλειδί για την υπερψήφιση των κρατικών εγγυήσεων.

Συμμαχία Πολιτών και Αλληλεγγύη θα καταψηφίσουν τις κρατικές εγγυήσεις, με τη Συμμαχία Πολιτών να βλέπει στημένα παιχνίδια πίσω από τη συμφωνία μεταξύ ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X