ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σε κλίμα διχόνοιας πέρασε ο νόμος του ενωτικού

Ψήφισαν όλοι οι βουλευτές ΔΗΣΥ πλην Κυπριανού και Σταύρου αιτιολογώντας τη διαφωνία τους

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Υπό τη σκιά έντονων διαφωνιών, χειρονομιών και φραστικών επιθέσεων, εντός της Ολομέλειας, πέρασε η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ για τις εγκυκλίους και τις σχολικές επετείους με 30 ψήφους (ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ) υπέρ και 20 κατά (ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ Συμμαχία Πολιτών, Αλληλεγγύη, Οικολόγοι και ΕΛΑΜ). Κατά τάχθηκαν και δύο συναγερμικοί βουλευτές, όπως άλλωστε φημολογείτο εδώ και μέρες, οι Άντρος Κυπριανού και Ελένη Σταύρου. Ο Ζαχαρίας Ζαχαρίου, από το βήμα της βουλής ανέφερε τους λόγους διαφωνίας του αλλά επεσήμανε πως για την αλλαγή στάσης του και να υπερψηφίσει  έπαιξε ρόλο η στάση του Νικόλα Παπαδόπουλου που χαρακτήριζε εν πολλοίς –σύμφωνα με τον κ. Ζαχαρίου- προδότες τους συναγερμικούς βουλευτές.

Έκτροπα εντός βουλής

Το σίγουρο είναι πως οι τοποθετήσεις εντός της βουλής έγιναν σε ένα ιδιαίτερα έντονο κλίμα χαρακτηρισμών και διχόνοιας, που είχε ως αποτέλεσμα να ανάψουν τα αίματα και να εκτυλιχθούν στιγμές απείρου κάλλους και η ολομέλεια να συνεχίσει με την φρουρά της αστυνομίας. Αφορμή έντονης αντιπαράθεσης αλλά και να πιαστούν βουλευτές στα χέρια η αναφορά του βουλευτή του ΕΛΑΜ, για μειοδότες που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΑΚΕΛ που του ζητούσε να ανακαλέσει και του ΔΗΣΥ που αποχώρησε από την αίθουσα εις ένδειξη διαμαρτυρίας για την τοποθέτηση του Λίνου Παπαγιάννη. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου χαρακτήρισε αλήτη τον κ. Παπαγιάννη με τον τελευταίο να προχωρά επιθετικά προς το μέρος του και να πιάνει από το χέρι τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Νίκο Κέττηρο που μπήκε στη μέση. Όλη αυτή η διαδικασία έγινε με τις αποδοκιμασίες και τα γιουχαϊσματα πολιτών που βρίσκονταν στα ανώτατα δώματα και παρακολουθούσαν, με αποτέλεσμα ο Δημήτρης Συλλούρης να διακόπτει την ολομέλεια και να ζητά την αστυνόμευση της βουλής.

Η αλλαγή Ζαχαρία

Θα πρέπει να σημειωθεί πως τις τελευταίες μέρες υπήρξε ένα έντονο παρασκήνιο του τι θα πράξουν οι βουλευτές του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου, Αντρέας Κυπριανού και Ελένη Σταύρου. Ο κ. Ζαχαρίου, βγαίνοντας στο βήμα εξήγησε πως άλλαξε γνώμη μετά από τις τελευταίες τοποθετήσεις του Νικόλα Παπαδόπουλου. Υπενθυμίζοντάς του ότι οι πλείστοι βουλευτές του ΔΗΣΥ έχουν συγγενείς αγωνιστές της ΕΟΚΑ τον κάλεσε να μην κάνει μαθήματα πατριωτισμού στον ΔΗΣΥ. Αντρέας Κυπριανού και Ελένη Σταύρου καταψήφισαν την εν λόγω πρόταση και εξήγησαν πως με την εν λόγω πρόταση και τη ψήφισή τους δεν θεωρούν πως θα βοηθήσουν στη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού.

Οι διαφωνούντες

Θα πρέπει να σημειωθεί πως κατά τις τοποθετήσεις υπήρξαν ιδιαίτερα έντονοι βουλευτές οι οποίοι δαφωνούσαν με την εν λόγω πρόταση. Χαρακτηριστική η τοποθέτηση του Προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου ο οποίος επεσήμανε πως στα 11 χρόνια της παρουσίας του στη βουλή πρώτη φορά ντρέπεται γιατί η πρόταση προέρχεται από τους κατοχικούς ηγέτες. Μιλώντας σε ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ ανέφερε πως με την απόφαση αυτή ντροπιάζουν τον κυπριακό ελληνισμό.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος στάθηκε κυρίως στην αντισυνταγματικότητα του εν λόγω νόμου.

Από πλευράς της Συμμαχίας Πολιτών ο Γιώργος Λιλλήκας επεσήμανε πως με αυτό τον τρόπο ανοίγει η όρεξη του Ακιντζί. «Πώς θα αντιδράσουμε αν απαιτήσει ο κ. Ακιντζί να παγώσουν οι έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ;» επεσήμανε ο κ. Λιλλήκας και διερωτήθηκε αν για ένα τόσο ασήμαντο ζήτημα η τουρκική πλευρά αντιδρά με τόσο έντονο τρόπο τι θα γίνει αν προκύψουν προβλήματα μετά τη λύση.

Σημείωσε πως μία τέτοια απόφαση αυτοαναιρεί την ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου. «Όσον με αφορά θα δεχόμουν να ταπεινωθούμε αν η ταπείνωσή μας θα είχε να κάνει με μία δίκαιη λύση του κυπριακού» ανέφερε ο κ. Λιλλήκας επισημαίνοντας ωστόσο ότι μία τέτοια απόφαση θα οδηγήσει στην επανέναρξη των συνομιλιών σε κακό κλίμα. «Ελπίζουμε όλοι να συνειδητοποιούν ότι στέλνουμε το μήνυμα στην Άγκυρα ότι μπορεί να επεμβαίνει στο ποια είναι η παιδεία των παιδιών μας».

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου μίλησε για πρόταση νόμου που έρχεται κατευθείαν από τα κατεχόμενα και υπογράμμισε πως η Κύπρος είναι ήταν και θα είναι ελληνική. Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης επεσήμανε ότι εκτρέφεται έτσι η τουρκική αδιαλλαξία και διαμήνυσε σε ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ ότι «καλάροντας» τους Τ/κ έχασαν τους Ε/κ. Ο κ. Γιωργάλλας, κάνοντας μία αναδρομή των αγώνων της ΕΟΚΑ, επεσήμανε ότι κάποιες πολιτικές ηγεσίες φάνηκαν κατώτερες των περιστάσεων, ενώ ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Γιώργος Παπαδόπουλος έκανε λόγο για Εφιάλτες.

Τις τελευταίες ώρες γίνεται ταξίδι στον χρόνο επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, προσθέτοντας ότι άλλοι πολύ άλλοι λίγο έγιναν κήρυκες μίσους. Κατά την ομιλία του επεσήμανε πως προσπάθησε να ανατρέξει στις ανακοινώσεις που έκαναν τα κόμματα που αντιδρούν τον περασμένο Γεννάρη κατά την επέτειο του ενωτικού δημοψηφίσματος και δεν βρήκε καμία ανακοίνωση. «Από το 2013 αν άκουα τους φίλους της Αριστεράς και αν ο κ. Παπαδόπουλος άκουε το ΑΚΕΛ για την εθνική αξιοπρέπεια η οικονομία θα βρισκόταν στα βράχια επεσήμανε ο κ. Νεοφύτου σημειώνοντας πως αν τους άκουγαν τότε το μέλλον της χώρας θα ήταν θολό. Θέλω να πιστεύω πως όλοι μας αγωνιζόμαστε για να απαλλαχθούμε από την τουρκική κατοχή» σημείωσε κλείνοντας ο κ.Νεοφύτου.

Άντρος: Έβαλαν πάνω από όλα τις προσωπικές τους φιλοδοξίες

 «Οι εθνικισμοί των δύο κοινοτήτων είναι πρόβλημα του κυπριακού» επεσήμανε ο κ. Κυπριανού κατά την τοποθέτησή του. «Ένας δικτάτορας στην Τουρκία, οι εθνικιστές στην ε/κ πλευρά και οι εθνικιστές στην τ/κ πλευρά» ανέφερε σημειώνοντας εθνικισμός στις δύο κοινότητες συναντιέται και δεν αφήνει να διαφανεί κατά πόσο υπάρχει τρόπος να καταλήξουμε σε λύση. «Κάποιοι επιχειρούν με βρισιές με καλλιέργεια μίσους ρατσισμού να πείσουν την κοινωνία» σημείωσε ο κ. Κυπριανού. «Ούτε εμείς θα θέλαμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο να αποφασίσουμε γι αυτό το θέμα ενώπιον της βουλής» σημειώνοντας πως κάποιοι έβαλαν πάνω από τα συμφέροντα του τόπου τα δικά τους συμφέροντα σκεπτόμενοι τις προεδρικές εκλογές. «Δεν κατάφεραν να προβλέψουν το μέγεθος της ζημιάς που θα προκαλείτο» είπε σημειώνοντας την αδυναμία πρόβλεψης για το τι θα ακολουθούσε.

«Ο λαϊκισμός και η προσπάθεια να ικανοποιήσουμε προσωπικές φιλοδοξίες δε μας επιτρέπουν να δούμε την αλήθεια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κυπριανού.

Φραστικές επιθέσεις σε Άντρο

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως πως με το τέλος της Ολομέλειας, πολίτες που διαμαρτύρονταν έξω από τη βουλή για την πρόταση νόμου που εγκρίθηκε επιτέθηκαν φραστικά στον κ. Κυπριανού αποκαλώντας τον προδότη. Ο κ. Κυπριανού σε δηλώσεις του επεσήμανε πως το ΑΚΕΛ δε γονατίζει μπροστά σε κανέναν είτε αυτός ονομάζεται Ακιντζί, Αναστασιάδης είτε τραμπούκοι γιατί περί τραμπούκων πρόκειται.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση