ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τι μήνυμα έστειλε η κάλπη

Το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου ενίσχυσε τους δύο κύριους παίχτες

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Κάθε άλλο από εύκολη προμηνύεται η μάχη για την ανάδειξη του νέου ηγέτη της τ/κ κοινότητας, δεδομένης και της μικρής διαφοράς μεταξύ των δύο υποψηφίων στον πρώτο γύρο. Ο Ερσίν Τατάρ έκοψε πρώτος το νήμα με 32,4% με τον Μουσταφά Ακιντζί να ακολουθεί με 29,8%, ενώ το ποσοστό της αποχής ανήλθε στο 42%. Η κάλπη κατέδειξε πως η πόλωση και κατ’ επέκταση η διαίρεση έχει τον πρώτο λόγο τη δεδομένη περίοδο στην τ/κ κοινότητα και πως την επόμενη Κυριακή, θα δοθεί μία τελευταία ευκαιρία για την επικράτηση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Η κίνηση Άγκυρας-Τατάρ να ανοίξουν το παραλιακό μέτωπο της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου λίγες μέρες πριν την ψηφοφορία, θεωρείται πως βοήθησε τους δύο κύριους υποψήφιους Ακιντζί-Τατάρ. Το γεγονός ότι μετά από αυτή την κίνηση ο Τατάρ, έκοψε πρώτος το νήμα, λέει πολλά. Και για την δυναμική της Δεξιάς στην τ/κ κοινότητα αλλά και για την επιρροή της Άγκυρας. Υπενθυμίζεται πως ο Ερσίν Τατάρ, θεωρείτο αδύναμη υποψηφιότητα, ένας μη χαρισματικός υποψήφιος, με πολλούς να αμφισβητούν ακόμα και τις πολιτικές του ικανότητες. Η πρωτιά του καταδεικνύει και την καλή οργάνωση του κόμματος της Δεξιάς, αλλά και την επίδραση που έχει η Άγκυρα. Όπως λέγεται είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα παρεμβαίνει τόσο έντονα σε προεκλογική των Κατεχομένων, κάτι που προφανώς απέδωσε.

Βεβαίως, αν και το επιτελείο του Μουσταφά Ακιντζί εκτιμούσε πως θα κλειδώσει τη νίκη από την πρώτη Κυριακή, το αποτέλεσμα δεν θεωρείται καθόλου αρνητικό. Ο ίδιος επέλεξε μετωπική ρήξη με την Τουρκία, σε μία περίοδο που η προοπτική επίλυσης του κυπριακού μειώνεται και ενισχύεται η οικονομική εξάρτηση από την Άγκυρα. Το ότι άντεξε, παρά τις εμφανείς επιθέσεις της Άγκυρας, χωρίς οργανωμένο κόμμα και με την υποψηφιότητα του αρχηγού του Τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, στέλνει το μήνυμα πως εντός της τ/κ κοινότητας υπάρχει μία δυνατή παρουσία προοδευτικών δυνάμεων που επιδιώκει πλήρη απογαλακτισμό από την Άγκυρα και προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού στο πλαίσιο διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Το μεγάλο ζητούμενο πλέον είναι πως θα διαμοιραστούν τα ποσοστά των υπόλοιπων υποψηφίων και ιδιαίτερα του τρίτου στη σειρά σταυρών προτίμησης, Τουφάν Ερχουρμαν αλλά και του ποσοστού αποχής. Υπενθυμίζεται πως κατά την διάρκεια του προεκλογικού οι δύο πολιτικοί άνδρες της Αριστεράς, ήρθαν σε μετωπική ρήξη. Στο Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, σίγουρα υπάρχει η ανησυχία, πως λόγω Ακιντζί, το κόμμα χάνει την πρωτοκαθεδρία του στον χώρο των προοδευτικών δυνάμεων. Θεωρείται δεδομένο πως η επιλογή είναι του CTP θα είναι ο Ακιντζί, ωστόσο το κύριο στοίχημα είναι πόσο οργανωμένα θα δουλέψει το κόμμα για την «εκλογή» του.

Τα σενάρια

Το ενδεχόμενο ανάδειξης του Μουσταφά Ακιντζί στο πηδάλιο της τ/κ κοινότητας θεωρητικά αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για επίλυση του κυπριακού στο πλαίσιο διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Θα στείλει παράλληλα το μήνυμα πως η πλειοψηφία της τ/κ κοινότητας δεν αποδέχεται να είναι υποχείριο στην Άγκυρα. Μία τέτοια εξέλιξη ενδεχομένως να οδηγήσει και σε αποτροπή νέων εξελίξεων στην Αμμόχωστο, αλλά και μία επιπλέον φωνή στήριξης της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Από την άλλη, η ανάδειξη Τατάρ, δυσχεραίνει σίγουρα την ε/κ πλευρά στο τραπέζι των συνομιλιών τόσο σε ο,τι αφορά το πλαίσιο λύσης καθώς σύμφωνα με συνέντευξή του στην «Κ» πρόσφατα σημείωσε πως δεν συμφωνεί με λύση ομοσπονδίας, επιδιώκει διαιώνιση των τουρκικών εγγυήσεων, θα πρέπει πλέον να τεθούν στο τραπέζι εναλλακτικά μοντέλα λύσης, όσο και σε νέα τετελεσμένα στην Αμμόχωστο. Η κυβέρνηση πάντως, έχει αποφύγει όλο αυτό το διάστημα να κάνει την όποια αναφορά στις «εκλογές» σε μία προσπάθεια να μην θεωρηθεί πως παρεμβαίνει. Υπήρχαν βεβαίως οι εκτιμήσεις σύμφωνα και με όσα λέχθηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο πως ο Μουσταφά Ακιντζί θα αναδεικνυόταν ηγέτης της τ/κ κοινότητας με ποσοστό 60%. Τα νέα δεδομένα, έχουν ήδη κινητοποιήσει τη Λευκωσία και κάποιους κύκλους τους έχουν ήδη ανησυχήσει.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση