ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δύο σύγχρονοι Σουηδοί εικαστικοί βλέπουν με ανορθόδοξη ματιά την Ιστορία μας

Τι συμβαίνει όταν δύο σύγχρονοι Σουηδοί καλλιτέχνες εμπνέονται από το 1821;

Kathimerini.gr

ΤΗΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΠΟΥΡΝΑΝΑ 

Τι συμβαίνει όταν δύο σύγχρονοι Σουηδοί καλλιτέχνες εμπνέονται από το 1821; Σε σχέση με εμάς που αντιμετωπίζουμε την επέτειο περίπου ως ιερό τοτέμ, εκείνοι την προσεγγίζουν με πολύ περισσότερο χιούμορ, ανατρεπτικότητα και φαντασία. Το σπουδαιότερο είναι ότι δεν επικεντρώνονται τόσο στο συλλογικό στοιχείο αλλά στο ατομικό, στην ανάγκη του σημερινού ανθρώπου να υπερβεί τις δεσμεύσεις του για να κάνει την προσωπική του επανάσταση. Εξ ου και η κεντρική ιδέα της διπλής έκθεσης με τίτλο «State of Mind» (που παρουσιάζεται παράλληλα στην γκαλερί Kourd στην Αθήνα και στο Studio Kralli στην Τζια), είναι μια ρήση του Αντουάν ντε Σεντ Εξιπερί: «Ξέρω μόνο μία ελευθερία, και αυτή είναι η ελευθερία του μυαλού». Τόσο ο Pontus Raud (1962, Στοκχόλμη) όσο και ο συμπατριώτης του Kristoffer Zetterstrand (1973) παίζουν στα έργα τους με αυτά τα δυσδιάκριτα όρια.

«Χαιρετισμός», του Pontus Raud.

Το παράλληλο αφιέρωμα έχει ως κοινό παρονομαστή τη λεπτή ειρωνεία για την ανθρώπινη κατάσταση σήμερα. Η ελευθερία μπορεί να ερμηνευθεί ως θεμέλιο δημοκρατίας για τα κράτη, αλλά σε πιο προσωπικό επίπεδο ο αγώνας γι’ αυτήν είναι πιο δύσκολο να επιτευχθεί: δουλεύουμε και επιδιώκουμε να κερδίσουμε ελεύθερο χρόνο από τις επαγγελματικές και οικογενειακές μας υποχρεώσεις, θέλουμε να εκφραζόμαστε ελεύθερα, αλλά μας πνίγει η δημόσια εικόνα του εαυτού μας, προσπαθούμε να σκεπτόμαστε ελεύθερα αλλά ο καταιγισμός των πληροφοριών μάς χειραγωγεί.

Λουόμενη του Pontus Raud.

Οι δύο Σουηδοί σχολιάζουν ακριβώς αυτά τα «βαρίδια» της καθημερινότητάς μας. Ο Pontus Raud παρατηρεί κοινωνικές συζητήσεις και δελτία ειδήσεων, αναμειγνύοντας την πολιτική με τις διακοπές και την παραλία. Προτιμά να ζωγραφίζει την ακτογραμμή στο Χάβερνταλ, στη δυτική ακτή της Σουηδίας, ή να βάζει στους πίνακές του «ηλιόλουστους ανθρώπους» φαινομενικά ελεύθερους στο σώμα και στο πνεύμα.

Εργο του Kristoffer Zetterstrand.

Ο Kristoffer Zetterstrand ξαναφέρνει στη ζωή παλιά αριστουργήματα, σμιλεύοντάς τα μέσω ψηφιακής τεχνολογίας. Συνδυάζει αυτά τα περασμένα τοπία με εικόνες που βρίσκει στο Διαδίκτυο και οικογενειακές φωτογραφίες. Το τοπίο ως αλληγορία έπαιξε σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, όπως και σε άλλα ιστορικά γεγονότα, εξυπηρετώντας ιδεαλιστικούς και πολιτικούς σκοπούς. Η έκθεση γεννήθηκε από μια ελληνοσουηδική συνεργασία. Η γκαλερί Kourd είναι το επιστέγασμα της μεγάλης διαδρομής της οικογένειας Κουρδογλανιάν στον χώρο της τέχνης, ήδη από τη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη του 19ου αιώνα. Μετά το 1922 οι δραστηριότητές της μεταφέρθηκαν στην Αθήνα, στο Μοναστηράκι και στο Κολωνάκι, με συνεχιστή της παράδοσης τον Ζανό Κουρντ- Κουρδογλανιάν. Σήμερα τη σκυτάλη έχει πάρει ο γιος του, Χάικ. Δραστήριος και παθιασμένος με την τέχνη, συνεχίζει να εντοπίζει καλλιτέχνες που αξίζει να μάθει το ευρύ κοινό. Οι Νίκι και Γιόχαν Κράλλη Ανέλ είναι ένα δημιουργικό δίδυμο επιμελητών, με βάση τη Στοκχόλμη, που έχουν πάθος για την Ελλάδα και τον πολιτισμό της.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίσκια θα παρουσιαστούν χαρακτικές εικονογραφήσεις μιας περιόδου 46 χρόνων, από το ...
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ