ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εχουμε ξορκίσει τη θηλυκότητά μας

Στην «Κ» μίλησε η καλλιτέχνις Στέλλα Καπεζάνου για την καινούργια της έκθεση «Let them stare» στη The Edit Gallery

Στη νέα ατομική έκθεση της Στέλλας Καπεζάνου, που θα παρουσιαστεί στην γκαλερί The Edit Gallery της Λεμεσού, με τίτλο «Let them Stare», είναι απούσα η ανδρική φιγούρα, ερωτώμενη η καλλιτέχνις για την απουσία αυτή λέει με χιούμορ «άφησέ τους να κοιτάνε». Η εικαστικός σε αυτή της την έκθεση παρουσιάζει μία πολύ ενδιαφέρουσα θεματική, ανοίγοντας διάλογο με το κοινό για το γυναικείο φύλο, και κατά πόσο μέσα σε αυτά τα χρόνια η γυναίκα, προσπαθώντας να αποδείξει πόσο δυνατή είναι, ίσως να έχασε κάτι από τη θηλυκότητά της. Η κα Καπεζάνου λέει πώς ως γυναίκες έχουμε βρεθεί από το ένα άκρο στο άλλο από το αδύναμο θηλυκό στο πολύ δυνατό θηλυκό και σαν να έχουμε ξορκίσει τη θηλυκότητά μας.

–«Let Them Stare», εξηγήστε μου την επιλογή του τίτλου σας για την έκθεση...

–Το όνομα της έκθεσης βγήκε σε μια τηλεφωνική συζήτηση με την Έλενα Ιωαννίδου την γκαλερίστα μου στην Κύπρο, όταν μιλάγαμε για τα έργα και λέγαμε ότι στα υπάρχει σχεδόν πλήρης απουσία της αντρικής φιγούρας και έτσι στην κουβέντα διερωτηθήκαμε «οι άντρες τι ρόλο παίζουν, τι κάνουν σε αυτή την έκθεση;» και λέω εγώ «άφησέ τους να κοιτάνε» στα αγγλικά «let them stare». Αυτό μας θύμισε την περίφημη φράση της Μαρίας Αντουανέτα «αφού δεν έχουν ψωμί, ας φάνε παντεσπάνι». Έτσι και εμείς κάνουμε ένα λογοπαίγνιο με αυτή τη φράση.

Αυτό που αναζητώ στη ζωγραφική μου και στη ζωή μου ως γυναίκα είναι όλο και περισσότερη ελευθέρια, όλο και λιγότερη κριτική, όλο και μεγαλύτερο celebration της θηλυκότητάς μας

–Τι θα δούμε στην έκθεση;

–Όλα τα έργα είναι καινούργια, φτιαγμένα το 2021 και το ’22, είναι πολύ φρέσκια δουλειά, είναι figurative art, είναι μεγάλα έργα και απεικονίζουν ευαίσθητες γυναικείες στιγμές, είναι πιο εσωστρεφής αυτή η δουλειά. Είναι γυναίκες που βρίσκονται μεταξύ τους, είναι γυναίκες που είναι μόνες, γυναίκες οι οποίες είναι γυμνές, αγκαλιά με τις γάτες τους, γυναίκες στην κουζίνα, γυναίκες που απλώνουν μπουγάδα. Με αυτά τα έργα επίσης, θα είναι η πρώτη φορά που θα παρουσιάσω τα κεραμικά. Είναι απόλυτα θηλυκό το μοτίβο επάνω στα κεραμικά, έχει να κάνει με γυμνά γυναικεία στήθη, είναι τρία πολύ μεγάλα βάζα, τα οποία είναι περίτεχνα στη ζωγραφική και στην τεχνική τους, περίτεχνα, πολύπλοκα και ευαίσθητα όπως είναι και μια γυναίκα. Επίσης, είναι μια σειρά από κεραμικά πιάτα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως πιάτα αλλά και να κρεμαστούν ως έργο τέχνης στον τοίχο και σε όλα τα κεραμικά αυτής της σειράς έχει και χρυσό πάνω, 24 καρατιών, που τα κάνει πολύτιμα όπως μια γυναίκα.

–Γιατί επιλέξατε να αφαιρέσετε την ανδρική φιγούρα;

–Δεν το επέλεξα, απλώς συνέβη, ήταν απλώς η συνέχεια της προηγουμένης μου δουλειάς, στην οποία εξερευνούσα τις σχέσεις γενικότερα, αλλά και συγκεκριμένα τη σχέση ανάμεσα στον άντρα και τη γυναίκα. Άρα αυτή η δουλειά ήταν μία φυσική συνέχεια αυτών των σχέσεων και πήγε από μόνη της, έγινε πιο εσωστρεφής και άρχισα να διερευνώ περισσότερο την ίδια τη γυναίκα, ως αυτόνομη παρουσία μέσα στους πίνακές μου και προσπάθησα να βρω πιο ευαίσθητες, πιο εσωτερικές ιδιότητες, πράγματα τα οποία εμείς οι ίδιες μπορεί να μην τα συζητάμε καν.

–Τι σημαίνει γυναίκα για εσάς;

–Είναι τόσο δύσκολη αυτή η ερώτηση, που κάποιος μπορεί να απαντήσει με διάφορους τρόπους όπως το ότι η γυναίκα είναι μητέρα, φίλη, σύζυγος, κτλ. αλλά εξίσου μπορεί να απαντηθεί εντελώς μεταφυσικά λόγω της σπανιότητας και της πολυπλοκότητας της γυναικείας φύσης. Η γυναίκα είναι η σελήνη, γυναίκα είναι η θάλασσα, γυναίκα φυσικά είναι η μητέρα, γυναίκα είναι η αυταρέσκεια, γυναίκα είναι η ενσυναίσθηση, η διαίσθηση. Όπως όλες αυτές οι έννοιες είναι δύσκολες στην ερμηνεία τους, έτσι είναι και η γυναίκα.

–Τι είναι αυτό που ανακαλύψατε μέσα από αυτές τις σειρές των εκθέσεων;

–Αρχικά μέσα από τη δουλειά κάνω ψυχοθεραπεία στον εαυτό μου, όποια θέματα με απασχολούν πηγαίνω στο στούντιο και τα ζωγραφίζω αλλά αυτό που αναζητώ στη ζωγραφική μου και στη ζωή μου ως γυναίκα είναι όλο και περισσότερη ελευθέρια, όλο και λιγότερη κριτική, όλο και μεγαλύτερο celebration της θηλυκότητάς μας. Βρεθήκαμε από το ένα άκρο στο άλλο, από το αδύναμο θηλυκό στο πολύ δυνατό θηλυκό. Πρέπει να παίξουμε τόσους πολλούς και διάφορους ρόλους και να αποδείξουμε τόσο πολύ δυνατές είμαστε, το οποίο το έχουμε αποδείξει περίτρανα, αλλά κάπως σαν να ξορκίσαμε τη θηλυκότητά μας, λες και η ευαισθησία μας, η ευαλωτότητα, η ομορφιά μας είναι κάτι που θα μας κακο-χαρακτηρίσει.

Πληροφορίες

«Let them stare», The Edit Gallery, Αγίας Ζώνης 1, 23 Nicolaou Business Center, Λεμεσός. Εγκαίνια Πέμπτη 9 Ιουνίου. Διάρκεια έως 10 Ιουλίου

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ