ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η τέχνη που εκτίθεται μόνιμα στο σώμα

Στην «Κ» μίλησαν 4 καλλιτέχνες που επέλεξαν το tattoo ως μέσο στην Κύπρο για να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΛΟΥΙΖΑΣ ΛΟΥΗ

Η τέχνη του tattoo έχει αρχίσει να απασχολεί καλλιτεχνικά ολοένα και περισσότερους επαγγελματίες και στην Κύπρο και πλέον από μια απλή υπηρεσία, έχει γίνει κάτι εντελώς προσωπικό και όλο και περισσότεροι καλλιτέχνες επιλέγουν το τατουάζ ώστε οι καλλιτέχνες να εκθέτουν τα έργα τους, χρησιμοποιώντας το σώμα ως τον καμβά τους. Στην «Κ» μίλησαν 4 καλλιτέχνες του tattoo στην Κύπρο, η Borelluss, ο Alchemyst, η Laura Fraoula και ο Kompi, γι’ αυτή την εναλλακτική μορφή δημιουργίας και καλλιτεχνικής έκφρασης. Οι τέσσερις tattoo artists αναφέρουν την πρόοδο που έχει γίνει στη μικρή τους κοινότητα, και ότι πλέον τα tattoo δεν είναι ταμπού. Είναι ενδιαφέρον δε πως και η κουλτούρα της επιλογής σχεδίων έχει αλλάξει, αλλά και ότι οι ίδιοι οι καλλιτέχνες το θεωρούν μία μορφή τέχνης, με τον καθένα/καθεμία να αφήνει το δικό της/του αποτύπωμα...

Στην ερώτησή μας γιατί επέλεξαν το tattoo ως μέσο να παρουσιάσουν την τέχνη τους οι απαντήσεις που πήραμε είναι ενδιαφέρουσες. Για την Borelluss το ταξίδι ξεκίνησε λίγο σαν το παιχνίδι με βελόνι και κλωστή: «Τελειώνοντας τη Σχολή Καλών Τεχνών αλλά και ταυτόχρονα από το πρώτο έτος ξεκίνησα λίγο σαν το παιχνίδι με βελόνι και κλωστή, έκανα το πρώτο μου tattoo και από εκεί και πέρα ερχόντουσαν οι φίλοι μου ζητώντας να τους κάνω κι άλλα. Έτσι έκανα ένα course και ξεκίνησα κανονικά. Αυτό ήταν στην Αθήνα, μετά ήλθα στην Κύπρο, το 2011, και το 2014 άνοιξα το στούντιό μου, ξεκίνησα έτσι δειλά-δειλά και ο κόσμος γινόταν περισσότερος και όλο αυτό βγήκε πολύ φυσικά. Αλλά, πάντα και από τα πρότζεκτ μου στη Σχολή μου άρεσε πάρα πολύ το σώμα, πολλές εργασίες που είχαμε προτιμούσα το σώμα σαν καμβά ως μέσο και γι’ αυτό με τραβάει περισσότερο η γλυπτική».

Tattoo από την Borelluss

Για τον Alchemyst το tattoo προέκυψε μέσα από τον πειραματισμό του σε τεχνικές και σε μέσα κατά την περίοδο των σπουδών μου στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας πριν από μία δεκαετία. «Το βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρον και αρκετά τελετουργικό σαν διαδικασία να χαράζεις – σήματα – σύμβολα στο δέρμα κάποιου. Οι ψυχολογικοί λόγοι που σε καλεί κάποιος κάθε φορά και η ανάγκη που τον φέρνει στο να θέλει να το σωματοποιήσει στο δέρμα του ποικίλουν και έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον για μελέτη και παρατήρηση».

Η Laura Fraoula λέει πως το tattoo είναι κάτι που άρχισε και συνεχίζεται εντελώς ξεχωριστά από τη δουλειά που κάνει ως καλλιτέχνιδα. «Δεν είναι το μοναδικό μέσο έκφρασης για μένα, αλλά ένα από αυτά. Δεν είμαι άνθρωπος που ασχολείται μόνο μ’ ένα πράγμα και μου αρέσει να σχεδιάζω διαφορετικά πράγματα από εκείνα που κάνω για τη δουλειά μου ως καλλιτέχνιδα» και συνεχίζει λέγοντας πως αυτό είναι μια ευκαιρία να βγάλει και αυτή την πλευρά του εαυτού της προς τα έξω. «Όταν ξεκίνησα αυτό το ταξίδι δεν ήξερα πού θα καταλήξει, ωστόσο διαπίστωσα ότι είναι όντως κάτι που με εκφράζει. Νιώθω τυχερή που αποφάσισα να ασχοληθώ με το tattoo, γιατί στην Κύπρο δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για τον πολιτισμό. Είναι μια διέξοδος για να βγει προς τα έξω η τέχνη μου, ο χαρακτήρας και η δουλειά μου. Και το tattoo είναι μια τέχνη την οποία θα απολαύσει κάποιος περισσότερο απ’ ό,τι μια έκθεση, αφού είναι πολύ πιο προσωπική».

Tattoo από την Laura Fraoula

Ο Kompi, ο οποίος σπούδασε γλυπτική λέει πως εάν συγκρίνεις το πόσο συχνά οι άνθρωποι αγοράζουν γλυπτά και πόσο συχνά κάνουν tattoo τότε καταλαβαίνεις ποια επιλογή είναι καλύτερη και σημειώνει: «Ωστόσο δεν είναι απλώς μια δουλειά για εμένα. Μεγάλωσα με την κουλτούρα του tattoo, η οικογένεια, οι φίλοι μου, μέχρι και ο παππούς μου έχουν tattoo. Επίσης, αν λάβουμε υπόψη όλο το φάσμα των καλλιτεχνικών επαγγελμάτων τότε το tattoo είναι αυτό που μου αρέσει περισσότερο».

Ελευθερία γραμμών

Κάθε καλλιτέχνης/δα αφήνει και το δικό του αποτύπωμα, έχει την ταυτότητά του/της και φυσικά κάποια στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη δουλειά του/της, για την Borelluss ταυτότητα είναι το χρώμα πάνω από όλα, αλλά και οι γραμμές, η ελευθερία, «το να δένει και να γίνεται ένα με το σώμα είναι πολύ σημαντικό, δηλαδή βλέπω και το σώμα ταυτόχρονα σαν καμβά που δένει ένα έργο πάνω του. Μου αρέσει να έχει κίνηση, αυθορμητισμό, να μην είναι όλα τέλεια».

Ο Alchemyst: θεωρεί ότι είναι το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ο τρόπος προσέγγισης. «Είμαι ανοιχτός σε κάθε ζητούμενο χωρίς να περιορίσω ή να επιβάλω μια αισθητική άποψη και κάθε φορά το έργο προκύπτει. Τους δηλώνω πάντα ότι μπορούν να γίνουν τα πάντα και όρια βάζουν αυτοί. Βεβαία υπάρχουν και θέματα – αισθητικές που μου αρέσουν περισσότερο, όταν τις κάνω όπως τα πιο dark, gothic θέματα και κομμάτια αναφορικά στην ιστορία της τέχνης και άλλων πολιτισμών».

Tattoo από τον Alchemyst

Η Laura Fraoula αισθάνεται ότι η δουλειά της εξελίσσεται, αν και λέει πως υπήρξαν περιπτώσεις πελατών που της είπαν ότι είδαν ένα tattoo πάνω σε κάποιον και ήξεραν ότι είναι δικό της. «Πάντα τους ρωτώ πώς το καταλαβαίνουν. Εγώ νιώθω ότι η δουλειά μου εξελίσσεται. Αν τη συγκρίνεις με πέρυσι, τουλάχιστον στα δικά μου μάτια, διαφέρει από τη δουλειά που κάνω σήμερα. Τώρα μπορεί να κάνω περισσότερα black and grey, αλλά του χρόνου μπορεί να κάνω κάτι άλλο. Η αισθητική μου είναι τα ατμοσφαιρικά τατουάζ, οι δυνατές αντιθέσεις και συνήθως βάζω και sparkles στα tattoo που κάνω κάτι το οποίο θεωρώ είναι ένα σήμα κατατεθέν. Μου αρέσει οτιδήποτε είναι παράξενο, ασυνήθιστο, μαγικό, ρομαντικό ή και creepy. Εξαρτάται από τη φάση μου και από το τι θα μου φέρει ο πελάτης».

Tattoo από την Laura Fraoula

Για τον Kompi χαρακτηριστικό στοιχείο στη δουλειά του είναι τα χρώματα. «To στυλ των tattoo που κάνω δεν μπορεί να προσδιοριστεί ακριβώς καθώς μέσα σε αυτά εντάσσω διάφορα στοιχεία όπως για παράδειγμα τα watercolors. Ωστόσο, κάνω και πιο παραδοσιακά tattoo. Ουσιαστικά για να κάνω ένα συγκεκριμένο σχέδιο συνδυάζω διάφορα στοιχεία αλλά το πιο χαρακτηριστικό από αυτά είναι το χρώμα».

Tattoo από τον Kompi

Η μικρή κοινότητα των tattoo artists προχωρά μπροστά

Άραγε πώς έχει εξελίχθει η κουλτούρα του tattoo στην Κύπρο; Είναι τόσο διαδεδομένη, όσο σε άλλα μέρη του κόσμου; Η Borelluss λέει πως για πολλά χρόνια είχαμε τους πρώτους tattoo artists, τους παλιούς του τύπου tribal έτσι με πιο κλασικά σχέδια, «νομίζω η βιομηχανία του tattoo στην Κύπρο αναπτύχθηκε σχετικά μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο, εξελιχθήκαμε μαζί τους. Πλέον, όντως ήλθαν άτομα που σπούδασαν τέχνη και δεν ήταν ας πιάσω μια μηχανή σαν δουλειά».

Tattoo από την Borelluss

Ο Alchemyst τονίζει πως το 2014, όταν επέστρεψε στην Κύπρο, ήταν ένα κομβικό σημείο στην ιστορία του tattoo στην Κύπρο. «Ξεκίνησαν να δημιουργούνται οι πρώτες ομάδες καλλιτεχνών, να γίνονται μεγαλύτερα κομμάτια και όλο και περισσότερος κόσμος να θέλει να κάνει tattoo για πρώτη του φορά. Με μετρημένα στο ένα χέρι τα άτομα που πρόσφεραν αυτή την τέχνη την πρώτη δεκαετία στο νησί πλέον έχουμε πάρα πολύ κόσμο που έχει ασχοληθεί και θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά. Διανύσαμε μια μεγάλη απόσταση σε ό,τι αφορά την αποδοχή του από την κοινωνία και να μην είναι πλέον ταμπού. Ήταν μετρημένοι αυτοί που είχαν και πλέον μετρημένοι αυτοί που δεν έχουν έστω και ένα μικρό. Είναι πλέον μέσω έκφρασης για την κοινωνία ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης και ηλικίας. Υπάρχουν πολλοί καλλιτέχνες και εξελίσσονται μέρα με την ημέρα και κάνουν αξιόλογες δουλειές. Σε αυτό που υστερούμε πιστεύω είναι η κουλτούρα που συνάμα θα εμφάνιζε και πιο καινούργια είδη δουλειών. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ασκούν ισχυρή επιρροή που έχουμε δανειστεί στυλ – αισθητικές – με κίνδυνο να κορεστούν».

Tattoo από τον Alchemyst

Η Laura Fraoula μάς διηγείται μια ενδιαφέρουσα ιστορία μιας φίλης της που ήθελε να κάνει tattoo πριν από χρόνια. «Άνοιξε το ίντερνετ, το οποίο ήταν πάρα πολύ φτωχό σε αποτελέσματα, επέλεξε ένα σχέδιο, το πήρε σε έναν tattoo artist και της το έκανε. Τα τελευταία χρόνια άνοιξαν πολύ περισσότερα στούντιο με πάρα πολλούς καλλιτέχνες που ο καθένας έχει το δικό του στυλ, οπότε οι επιλογές είναι περισσότερες. Πλέον ο πελάτης δεν θα βρει κάτι έτοιμο και να το πάρει στον καλλιτέχνη, ο οποίος θα του παρέχει απλώς μια υπηρεσία. Θα βρει μια ιδέα, θα διαλέξει τον artist που του ταιριάζει αισθητικά και μέσα από μια συζήτηση και συνεργασία θα βγει ένα αποτέλεσμα. Είναι σαν να αγοράζεις ένα έργο τέχνης αλλά το εκθέτεις μόνιμα πάνω στο σώμα σου».

Ο Kompi τονίζει με τη σειρά του τον περιορισμό στα σχέδια: «Παλαιότερα, τη δεκαετία του ’80 και του ’90, δεν υπήρχαν custom tattoo studios. Απλώς διάλεγες ένα σχέδιο και πήγαινες να σου το χτυπήσουν. Τουλάχιστον από αυτά που έχω δει απ’ όταν ήλθα στην Κύπρο, οι άνθρωποι με καλλιτεχνικό υπόβαθρο ασχολήθηκαν μετέπειτα με την τέχνη του tattoo. Είναι κάτι το οποίο σίγουρα έχει εξελιχθεί και είναι πολύ θετικό να βλέπεις αυτή τη μικρή κοινότητα να προχωρά μπροστά ούτως ώστε να μπορούμε και εμείς να παίρνουμε έμπνευση από άλλους καλλιτέχνες. Είναι μια αλλαγή προς μια πολύ καλή κατεύθυνση».

Tattoo από τον Kompi

Περισσότερες Πληροφορίες

Instagram Pages

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ