ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Μικροί Παρθενώνες, μικρά Ερέχθεια...»

Η νέα σειρά «Το κάλεσμα των μαρμάρων» ξεκίνησε από το Cosmote History

Kathimerini.gr

ΤΗΣ ΓΙΟΥΛΗΣ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

Οταν το 2012 η εφημερίδα Monde σε εκτενές δημοσίευμα με τίτλο «Ελλάδα - Ευρώπη: η μεγάλη παρεξήγηση», αμφισβητούσε την ευρωπαϊκότητα της Ελλάδας, ο Ετιέν Ρολάν είχε γράψει ένα φλογερό άρθρο υπερασπιζόμενος την Ελλάδα ως τη χώρα της δημοκρατίας και του πολιτισμού. «Αυτός ο περίφημος ελληνικός πολιτισμός έθρεψε την Αναγέννηση, τα γράμματα και τις τέχνες, τους κλασικούς μας του 18ου αιώνα. (...) Αν λοιπόν δεν είναι η Ελλάδα ευρωπαϊκή χώρα, ποιος αξίζει αυτόν τον τίτλο; Ο Γερμανός βάρβαρος ή η ύπουλη Αλβιών, την οποία ο μεγαλύτερος ποιητής της, ο Βύρωνας, κατηγορούσε ήδη για λεηλασία της χώρας του Ομήρου;» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο σημαντικός αυτός φιλέλληνας, επίτιμος καθηγητής Ελληνικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Paris I – Πάνθεον – Σορβόννη, είναι ένας από τους ιστορικούς και αρχαιολόγους που συμμετέχουν στη νέα σειρά «Το κάλεσμα των μαρμάρων» που ξεκίνησε από το Cosmote History. «Αν περπατήσετε σήμερα στο Λονδίνο, θα βρείτε μικρούς Παρθενώνες, μικρά Ερέχθεια και μικρά Προπύλαια. Οχι μόνο στο Λονδίνο, αλλά και στο Εδιμβούργο, στο Μπαθ και αλλού», λέει στο τρέιλερ ο William St Clair, ιστορικός στο Ινστιτούτο Αγγλικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, βάζοντάς μας κατευθείαν στο θέμα.

Το οποίο είναι η διασπορά των ελληνικών αρχαιοτήτων τους τελευταίους πέντε αιώνες και ο ρόλος που διαδραμάτισε η ελληνική αρχαιότητα στη διαμόρφωση της νεότερης ευρωπαϊκής πολιτιστικής ταυτότητας. Στα δέκα συνολικά ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν μιλούν, μεταξύ άλλων, η Ελένη Κόρκα, επίτιμη γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού, ο Μανόλης Κορρές καθηγητής ΕΜΠ, τακτικό μέλος Ακαδημίας Αθηνών, ο Δημήτρης Παντερμαλής καθηγητής Αρχαιολογίας ΑΠΘ, διευθυντής Μουσείου Ακρόπολης, ο Alexandre Farnoux διευθυντής Γαλλικής Σχολής Αθηνών, η Dr Marcella De Paoli, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Βενετίας.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην αρπαγή και στη μεταφορά των μαρμάρων του Παρθενώνα από τον Τόμας Μπρους, 7ο Κόμη του Ελγιν (1803), ενώ τονίζεται ότι η άφιξή τους στο Λονδίνο αποτέλεσε ορόσημο για την εξέλιξη της πόλης. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει η κ. Ελένη Κόρκα, «από τα σημερινά σωζόμενα γλυπτά του Παρθενώνα, περίπου το 50% βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο». Το πρώτο επεισόδιο με τίτλο «Η αφύπνιση της αρχαιότητας», ακολουθεί σημαντικές προσωπικότητες, όπως τον αρχαιοδίφη Κυριακό της Αγκώνας και τον χαρτογράφο Κριστόφορο Μπουοντελμόντι, και παρουσιάζει τη «γέννηση» του ενδιαφέροντος της Δυτικής Ευρώπης για την ελληνική αρχαιότητα, στην οποία βασίστηκαν η ανάπτυξη των τεχνών και η μεγάλη πολιτιστική αλλαγή της Ευρώπης τον 13ο αιώνα.

Η σειρά προβάλλεται κάθε Τρίτη (10 μ.μ.) και σε επανάληψη κάθε Παρασκευή (7 μ.μ.). Σκηνοθεσία: Κλεάνθης Δανόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίσκια θα παρουσιαστούν χαρακτικές εικονογραφήσεις μιας περιόδου 46 χρόνων, από το ...
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Το κοινό προσκαλείται να παρακολουθήσει τη δημιουργική διαδικασία του καλλιτέχνη από τις 28 Φεβρουαρίου, ενώ η μεγάλη τελετή ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
X