ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σε δύο μουσεία το εμβληματικό «Portrait Of Mai»

Σε συμφωνία που ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή, ο πίνακας θα πουληθεί 50 εκατομμύρια αγγλικές λίρες (83 εκατομμύρια δολάρια)

ΚΥΠΕ

Σε μια εξαιρετικά ασυνήθιστη κίνηση, το Μουσείο Ζ. Π. Γκέτι στο Λος Άντζελες και η Εθνική Πινακοθήκη Πορτρέτων στο Λονδίνο θα αγοράσουν από κοινού το Portrait Of Mai (Omai) – Προσωπογραφία του Μάι του Τζόσουα Ρέινολντς, που θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά πρώιμα πορτρέτα έγχρωμου προσώπου στη βρετανική ιστορία της τέχνης.

Σε συμφωνία που ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή, ο πίνακας θα πουληθεί 50 εκατομμύρια αγγλικές λίρες (83 εκατομμύρια δολάρια). Τα δύο Μουσεία θα μοιραστούν το κόστος.

Το έργο, το οποίο δημιουργήθηκε γύρω στο 1776 και απεικονίζει έναν άνδρα από την Πολυνησία τον 18ο αιώνα με λευκή ρόμπα και χωρίς υποδήματα «θα ταξιδεύει περιοδικά» μεταξύ Βρετανίας και ΗΠΑ, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που ανακοινώνει τη συμφωνία.

Αν και ο πίνακας ήταν γνωστός από καιρό ως Πορτρέτο του Ομάι, ο άνδρας που απεικονίζεται στην πραγματικότητα ονομαζόταν Μάι και ήταν από την Ταϊτή. Το 1773, ταξίδεψε στη Βρετανία αναζητώντας βοήθεια για να εξωθήσει αντίπαλους νησιώτες από την πατρίδα του.

Έγινε γνωστή προσωπικότητα στο Λονδίνο, συνάντησε τον βασιλιά Γεώργιο Γ' και ο Σερ Τζόσουα Ρέινολντς ζωγράφισε το πορτρέτο του.

Το έργο ανήκει από το 2001 στον επιχειρηματία Τζον Μανιέρ με έδρα το Δουβλίνο.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την πρωτοποριακή και συναρπαστική στρατηγική συνεργασία με το Μουσείο Γκέτι για να γίνουμε συνιδιοκτήτες του μεγαλειώδους "Portrait of Mai" του Σερ Τζόσουα Ρέινολντς και μια κοινής προσπάθεια για την προώθηση της γνώσης και της κατανόησης των συναρπαστικών και περίπλοκων θεμάτων που ενσωματώνει το έργο» δήλωσε ο Νίκολας Κάλιναν διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης Πορτρέτων.

«Το πορτρέτο είναι μοναδικό τόσο στη βρετανική όσο και στην παγκόσμια κουλτούρα ωστόσο δεν έχει ενταχθεί ποτέ σε συλλογή Μουσείων: τώρα έχει τη δυνατότητα να είναι σε δύο, σε ένα με θέα τον Ειρηνικό από όπου ήρθε ο Μάι και σε άλλο που είναι μόνο λίγα μέτρα μακριά από το στούντιο του Ρέινολντς, όπου δημιουργήθηκε» πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ