ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:56
 

Θετικά τα αποτελέσματα Οίκου Δημοπρασιών Ψαθάρη

Κορυφαίο έργο της δημοπρασίας αναδείχθηκε το «Θέρος» του Μιχαήλ Χρ. Κάσιαλου που υπερκέρασε την εκτιμώμενη τιμή των 18.000 ευρώ

Newsroom K

Η 26η Δημοπρασία Έργων Τέχνης του Οίκου Ψαθάρης ολοκληρώθηκε με επιτυχία, με το ποσό των αποτελεσμάτων να ανέρχεται στις 227.391 ευρώ. Από τα 120 αποκτήματα της συλλογής πωλήθηκαν συνολικά τα 76, ενώ η δημοπρασία σημείωσε ποσοστά 63% by lot και 90% by value. Η αναλογία 90% επί της συνολικής αξίας θεωρείται ποσοστό ρεκόρ, καθώς σημειώνεται στα πρώτα χρόνια μετά την οικονομική κρίση του 2012, αντανακλώντας σημαντική οικονομική ανάκαμψη. Η χρυσή τριάδα της Δημοπρασίας ήταν έργα του Κάσιαλου, του Σάββα και του Διαμαντή. 

Τα τελικά αποτελέσματα της δημοπρασίας, σύμφωνα με τον οίκο δείχνουν οικονομική ανάκαμψη και επιστροφή των επενδυτών, καθώς και την είσοδο νεότερων επενδυτών στην αγορά δημοπρασιών έργων τέχνης. Στην 26η Δημοπρασία παρατηρήθηκε ιδιαίτερα μεγάλος ανταγωνισμός από επενδυτές και συλλέκτες για την απόκτηση έργων, με το «Θέρος» του Μ. Κάσιαλου να συγκεντρώνει 11 κτυπήματα.

Κορυφαίο έργο της δημοπρασίας αναδείχθηκε το «Θέρος» του Μιχαήλ Χρ. Κάσιαλου που υπερκέρασε την εκτιμώμενη τιμή των 18.000 ευρώ.

Το έργο συγκέντρωσε 11 κτυπήματα και πωλήθηκε για 32.819 ευρώ, σημειώνοντας την υψηλότερη τιμή πώλησης της 26ης Δημοπρασίας του Οίκου Ψαθάρη. Ο κ. Νίκος Ψαθάρης, ιδρυτής του Οίκου, σημείωσε ότι το «Θέρος» του Κάσιαλου είναι ένα εξαιρετικό έργο και ανέφερε και αποδεικνύεται ότι ο Κύπριος ναΐφ παραμένει μια σταθερή και ασφαλής επένδυση. Ανάμεσα στα έργα που δημοπρατήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης, 5 Ιουνίου στο Ξενοδοχείο Χίλτον στη Λευκωσία ήταν και το «Αφηρημένο Τοπίο» του Χριστόφορου Σάββα, το οποίο απέφερε το ποσό των €25.927 ευρώ. Έχοντας τιμή εκκίνησης 15.000 ευρώ. Το έργο του πρωτεργάτη του μοντερνισμου στην Κύπρο συγκέντρωσε επτά κτυπήματα και αναδείχθηκε ως το δεύτερο ακριβότερο έργο της δημοπρασίας, αυξάνοντας την εκτιμώμενη του τιμή κατά 10.000 ευρώ.

Την τρίτη θέση κατέλαβε «Η Χωράφα» του Αδαμάντιου Διαμαντή, που πωλήθηκε για 22.391 ευρώ ξεπερνώντας την αρχική τιμή των €19.000 ευρώ. Η τετράδα των κορυφαίων συμπληρώθηκε με το τοπίο «Σούρουπο στις Μυγδαλιές» του Τηλέμαχου Κάνθου που επίσης ξεπέρασε την προσδοκώμενη τιμή των €8.500, φθάνοντας στις 10.017 ευρώ. Το έργο του Ξάνθου Χατζησωτηρίου με τίτλο «Φιγούρες» συγκέντρωσε 12 κτυπήματα και αναδείχθηκε ως το πλέον περιζήτητο έργο της δημοπρασίας, ξεπερνώντας σε κτυπήματα ακόμη και το «Θέρος» του Κάσιαλου.

Οι «Φιγούρες» έφεραν το ποσό των 2.592 ευρώ, υπερδιπλασιάζοντας την προσδοκώμενη τιμή των 1.000 ευρώ, ενώ πωλήθηκαν και οι έξι Ξ. Χατζησωτηρίου της συλλογής με το «Παραλίμνι» να σημειώνει την υψηλότερη τιμή πώλησης στα €4.360 ευρώ. Οι τελευταίες δύο δημοπρασίες του Οίκου Ψαθάρη δείχνουν ότι τα έργα του Χάνθου Χατζησωτηρίου ανεβαίνουν ραγδαία στις προτιμήσεις των επενδυτών. Ο οίκος εκτιμάει ότι η μεγάλη ανταγωνιστικότητα που σημειώνεται για τα έργα του συγκεκριμένου καλλιτέχνη, καθώς και για σειρά άλλων ζωγράφων των οποίων τα έργα εκτιμώνται σε πιο προσιτές τιμές, δείχνει ότι επενδυτές, οι οποίοι έχουν ανακάμψει οικονομικά, επανέρχονται στην αγορά δημοπρασιών έργων τέχνης.

Περιζήτητα έργα

Το έργο του Γιάννη Γαΐτη με τίτλο «Το Ζευγάρι» αποδείχθηκε πολύ δημοφιλές αποσπώντας επτά κτυπήματα για να κατακυρωθεί στις 5.421 ευρώ. Μεγάλο ενδιαφέρον καταγράφηκε, επίσης, για το έργο του Λευτέρη Οικονόμου «Οι Μεγάλοι Χαρτοπαίκτες», το οποίο συγκέντρωσε τέσσερα κτυπήματα, ανεβάζοντας την τιμή πώλησης στις 7.071 ευρώ. Το έργο του Οικονόμου «Οδός Όθωνος» συγκέντρωσε επτά κτυπήματα και πωλήθηκε για 5.185 ευρώ.

Εξαιρετικά δημοφιλές αποδείχθηκε επίσης το έργο του Γιώργου Ερωτοκρίτου «Άγγελος» που συγκέντρωσε δέκα κτυπήματα φθάνοντας τις 1.119 ευρώ, ενώ το έργο του Μάριου Λοϊζίδη «Συνδυασμοί για Ενατένιση» πωλήθηκε μετά από τρία κτυπήματα για 5.303 ευρώ. Η «Άλωνα» του Τηλέμαχου Κάνθου κινήθηκε εντός των πλαισίων της αρχικής της τιμής, αποφέροντας το ποσό των 8.249 ευρώ. Στο πλαίσιο της προσδοκώμενης τιμής κινήθηκαν επίσης τα έργα «Στη Παραλία» (€2.946) και «Αδελφική Αγάπη» ( €2.946) του Στας Παράσχου, το έργο «Ύδρα» (€2.357) του Γιώργου Μαυροείδη, Χωρίς Τίτλο (€3.299) του Στέλιου Βότση, «Αθλητές» (€2.357) του Γιώργου Σκοτεινού, «Ειρήνη» (€3.889) του Ανδρέα Χαραλαμπίδη, «Ναύτης» του Ανδρέα Κάραγιαν (€2.239), «Χωρίς Τίτλο» (€2.357), του Βασίλη Σπεράντζα και «Βουφαβέντο» (€3.299) του Ιωάννη Κισσονέργη.

Καταληκτικά, ο κ. Ψαθάρης τονίζει ότι εκτός από την ανάκαμψη της αγοράς των έργων Τέχνης, παράλληλα φαίνεται ότι αρχίζει να δραστηριοποιείται μια ομάδα φιλότεχνων νεαρότερης ηλικίας, η οποία ίσως βάλει τις βάσεις για την επόμενη μεσο-αστική επενδυτική τάξη.

Η επόμενη δημοπρασία του Οίκου Ψαθάρη προγραμματίζεται για το φθινόπωρο του 2019.
Τα αποτελέσματα της δημοπρασία παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα: www.psatharis-auctions.com.cy

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Στην πρόωρα χαμένη σχεδιάστρια μόδας Σοφία Κοκοσαλάκη ήταν αφιερωμένη η ημερίδα-έκθεση «Σύγχρονοι Μινωίτες: Ο κρητικός πολιτισμός, πηγή έμπνευσης», που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο του Λονδίνου.

Η Σοφία από την Κρήτη

Ένα πολυπληθές ακροατήριο ανακάλυψε πώς ο Μινωικός πολιτισμός, εξακολουθεί να εμπνέει τον σύγχρονο κόσμο
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
X