ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μπες διαδικτυακά στο Κονάτζι του Κορνέσιου

Τώρα που υπάρχει χρόνος επισκέψου ένα από τα όμορφα αρχοντικά της Λευκωσίας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Επισκέψου διαδικτυακά την Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου, τώρα που είσαι βαωμένος έσσω σου! Ή μάλλον επισκέψου το Κονάτζι του δραγουμάνου τώρα που είσαι βαωμένος έσσω σου. Είναι μία πολύ καλή ευκαιρία, λοιπόν, να το δεις τώρα που έχεις χρόνο, έστω και έτσι, και όταν πάει πάσα κακό, να πας και αυτοπροσώπως για να επιβεβαιώσεις πως ό,τι είδες είναι έτσι, αλλά και για να αισθανθείς την ατμόσφαιρα ενός αρχοντικού της οθωμανικής περιόδου.

Λάβε τη θέση σου αναπαυτικά στον καναπέ σου, βάλε πλήρη οθόνη (full screen, που λαλούμε) στον υπολογιστή σου και κάνε κλικ στο http://virtualartmuseumcy.com/flash/virtual και ζήσε σαν πασάς!

 

  

Το αρχοντικό

Το αρχοντικό του Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου αποτελεί το σημαντικότερο δείγμα αστικής αρχιτεκτονικής της περιόδου της τουρκοκρατίας στη Λευκωσία. Είναι κτισμένο κοντά στην Αρχιεπισκοπή, στην ενορία του Αγίου Αντωνίου, όπου κατοικούσε κατά παράδοση η τάξη των ευπόρων Ελλήνων. Η οικία είναι διώροφη και κτίστηκε το 1793. Το μονόγραμμα του ιδιοκτήτη και η ημερομηνία ανέγερσης του κτιρίου φαίνονται σε μαρμάρινη πλάκα εντοιχισμένη στο εσωτερικό της εισόδου. Η Οικία αναπτύσσεται σε σχήμα Π και περικλείει εσωτερική αυλή που περιτρέχεται από στεγασμένες στοές στις τρεις της πλευρές. Στο κέντρο της αυλής υπάρχει μια μνημειακή κρήνη και ένα ιδιωτικό τουρκικό λουτρό (χαμάμ).

Στο ισόγειο της Οικίας βρίσκονταν οι χώροι για την υπηρεσία, η κουζίνα, οι στάβλοι και οι διάφοροι αποθηκευτικοί και βοηθητικοί χώροι. Μια στεγασμένη ξύλινη σκάλα με πέτρινη βάση οδηγεί σήμερα από την αυλή στην αίθουσα εισόδου του ορόφου, τον ηλιακό. Με τον ηλιακό επικοινωνούν τα κυριότερα δωμάτια του σπιτιού, ο επίσημος χώρος υποδοχής και τα υπνοδωμάτια. Η επίσημη αίθουσα υποδοχής, ο οντάς, βρίσκεται στο άκρο της ανατολικής πτέρυγας και ξεχωρίζει από όλα τα υπόλοιπα δωμάτια με την πλούσια ξυλόγλυπτη, επιχρυσωμένη διακόσμησή της και την ελαιογραφία που παρουσιάζει πιθανόν μια φανταστική πόλη.

Η επίπλωση του αρχοντικού δεν είναι η πρωτότυπη, αλλά ανήκει στο τέλος του 19ου αι.-αρχές του 20ού αι., και αποτελεί δωρεά της τελευταίας ιδιοκτήτριας της οικίας. Τα δωμάτια του ορόφου έχουν διαμορφωθεί ως εκθεσιακοί χώροι όπου ο επισκέπτης μπορεί να πληροφορηθεί για την ιστορία της οικογένειας Χατζηγεωργάκη και για τη διαδικασία αποκατάστασης του αρχοντικού. Εκτίθενται επίσης διάφορα αντικείμενα της βυζαντινής και μεσαιωνικής περιόδου, καθώς και της τουρκοκρατίας. Η αποκατάσταση της οικίας τιμήθηκε με το βραβείο Europa Nostra.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ