ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νέες ταινίες: Αγώνας επιβίωσης, «μήλα» της μνήμης

Στις αίθουσες η πιο επιτυχημένη εμπορικά ταινία της πανδημικής εποχής και ένα ξεχωριστό ελληνικό φιλμ

Kathimerini.gr

ΤΟΥ ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ

Ενα ήσυχο μέρος 2 ★★★½
ΘΡΙΛΕΡ (2020)
Σκηνοθεσία: Τζον Κραζίνσκι
Ερμηνείες: Εμιλι Μπλαντ, Κίλιαν Μέρφι, Μίλισεντ Σίμονς

Οσοι είδαν το πρώτο κεφάλαιο του δυστοπικού θρίλερ του Τζον Κραζίνσκι είναι βέβαιο ότι ανυπομονούσαν για το σίκουελ. Ο ανερχόμενος κινηματογραφιστής και ηθοποιός δεν απογοήτευσε, δημιουργώντας άλλη μια γεμάτη σασπένς αφήγηση με ευρηματική κινηματογράφηση και μια εξαιρετική ερμηνεία από τη σύζυγό του –και στην πραγματική ζωή– Εμιλι Μπλαντ.Μετά τον τραγικό θάνατο του πατέρα (Κραζίνσκι) στο προηγούμενο φιλμ, η τελευταία βρίσκεται πια με τα τρία παιδιά της, αντιμέτωπη με τον μετα-αποκαλυπτικό κόσμο που κυριαρχείται από εξωγήινα δολοφονικά όντα, υπερευαίσθητα σε κάθε ήχο. Προσπαθώντας να επιβιώσουν, οι τρεις τους θα έχουν απροσδόκητες συναντήσεις στον δρόμο, ενώ μια μυστηριώδης ραδιοφωνική μετάδοση τους δίνει ελπίδα για το μέλλον.Ο Κραζίνσκι, που δεν δίστασε να εξολοθρεύσει τον δικό του χαρακτήρα στο τέλος της πρώτης ταινίας, ξεκινά εδώ με ένα υποδειγματικό φλας μπακ, όπου κατά τη διάρκεια ενός σχολικού αγώνα μπέιζμπολ βλέπουμε πώς ξεκίνησαν όλα. Ο ακαριαίος όλεθρος που έφεραν μαζί τους οι εισβολείς και η διαρκής απειλή στοιχειώνουν πραγματικά τον θεατή από το πρώτο μέχρι το τελευταίο πλάνο της ταινίας, η οποία χρησιμοποιεί πληθώρα τεχνικών για να πετύχει την πολυπόθητη κινηματογραφική αγωνία: ταυτόχρονες αφηγήσεις, «cliffhangers», εναλλαγές ρυθμού τα πάντα υπάρχουν εδώ, δίνοντας την εντύπωση πως οι συντελεστές μπροστά και πίσω από την κάμερα μάχονται και προσπαθούν συνεχώς.

Δύο στοιχεία πρέπει να αναφερθούν ακόμα: η διαχείριση των ήχων που είναι και εδώ τρομερά σημαντική –και αρκετός λόγος για να απολαύσει κανείς την ταινία στο σινεμά– και η ερμηνεία της Εμιλι Μπλαντ. Η Βρετανίδα ηθοποιός κουβαλά πειστικά το πρωταγωνιστικό βάρος, έχοντας δίπλα της και την επίσης πολύ καλή, νεαρή Μίλισεντ Σίμονς.

Μήλα ★★★½
ΔΡΑΜΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ (2020)
Σκηνοθεσία: Χρήστος Νίκου
Ερμηνείες: Αρης Σερβετάλης, Σοφία Γεωργοβασίλη, Αργύρης Μπακιρτζής

Μια από τις καλύτερες ελληνικές ταινίες της παράξενης κινηματογραφικής σεζόν που ολοκληρώθηκε και επίσημη υποψηφιότητα της χώρας για τα βραβεία Οσκαρ φτάνει επιτέλους στις αίθουσες. Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Χρήστου Νίκου έχει κάτι από το «άρωμα» του Γιώργου Λάνθιμου, κοντά στον οποίο ο νεαρός σκηνοθέτης έχει μαθητεύσει, ακολουθεί ωστόσο τελικά τον δικό του δρόμο.Το βασικό κοινό με τις ταινίες του Λάνθιμου είναι πως και εδώ κατασκευάζεται ένας ξεχωριστός «κόσμος»: σε μια άχρονη και δίχως φανερά τοπόσημα πόλη, ένας άνδρας (Αρης Σερβετάλης) χάνει ξαφνικά τη μνήμη του πέφτοντας θύμα μιας ευρύτερης επιδημίας αμνησίας. Τότε ένας γιατρός (Αργύρης Μπακιρτζής) του προτείνει ένα εναλλακτικό πρόγραμμα αποκατάστασης, αναθέτοντάς του μια σειρά «αποστολών» που θα τον βοηθήσουν να ξαναβρεί τη μνήμη του. Μία από αυτές θα τον φέρει κοντά στην Αννα (Σοφία Γεωργοβασίλη), μια κοπέλα που ακολουθεί και εκείνη το ίδιο πρόγραμμα.Ο Νίκου, με τη συνδρομή και του (για άλλη μια φορά) εξαιρετικού Αρη Σερβετάλη, καταφέρνει αρχικά να δημιουργήσει την ατμόσφαιρα που είναι πολύ σημαντική για την ιστορία του. Η τελευταία, που δίχως να το επιδιώξει είναι προφανώς και επίκαιρη, μας επανασυστήνει τις βάσεις των σύγχρονων ανθρώπινων σχέσεων και κοινωνιών. Μέσα από τις «αποστολές» ο ήρωας μαθαίνει από την αρχή διάφορα πράγματα, από το να κάνει ποδήλατο μέχρι να φλερτάρει σε ένα μπαρ, ενώ ταυτόχρονα καταναλώνει μπόλικα μήλα, που υποτίθεται πως βοηθούν τη μνήμη.

Πέρα ωστόσο από τα όποια νοήματα –και υπάρχουν αρκετά τέτοια–, το μεγαλύτερο ατού της ταινίας είναι το ύφος της, το οποίο δίχως να γέρνει φανερά προς το δράμα ή την κωμωδία παραμένει διακριτικά αινιγματικό και ανά στιγμές παιγνιώδες, μέχρι την ανατροπή του φινάλε. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί η παρουσία του Αργύρη Μπακιρτζή, ο οποίος με το αμίμητο στυλ του δίνει πνοή σε έναν από τους ούτως ή άλλως λίγους χαρακτήρες του φιλμ.

Kυκλοφορούν επίσης

Κρουέλα ★★★
Σκηνοθεσία: Κρεγκ Γκιλέσπι
Ερμηνείες: Εμα Στόουν, Εμα Τόμσον, Μαρκ Στρονγκ
Πανκ και μοδάτη

Μία από τις πιο διάσημες «κακές» της Ντίσνεϊ αποκτά τη δική της ταινία, με την Εμα Στόουν να αναλαμβάνει τον ρόλο της θρυλικής Κρουέλα ντε Βιλ. Στην ταινία του Κρεγκ Γκιλέσπι («Εγώ, η Τόνια») παρακολουθούμε την ιστορία της νεαρής Κρουέλα, από τις τραγικές απώλειες της παιδικής ηλικίας μέχρι την άνοδό της στη σκηνή μόδας του Λονδίνου της δεκαετίας του 1970. Αντίπαλο δέος, η καταξιωμένη σχεδιάστρια «Βαρόνη» (Εμα Τόμπσον), σε ένα φιλμ γεμάτο μουσική, που μοιάζει με πανκ εκδοχή τού «Ο διάβολος φοράει Πράντα» και συνδυάζει στιγμές αφέλειας με άλλες αρκετά σκοτεινές, οι οποίες μόνο σε παιδικούς ήρωες δεν παραπέμπουν. Περιττό να πούμε ότι η Εμα Στόουν είναι και εδώ απίθανη.

Ανάμεσά μας ★★★
Σκηνοθεσία: Ζαν-Πιερ και Λικ Νταρντέν
Ερμηνείες: Ιντίρ Μπεν Αντί, Βικτοριά Μπλουκ
Η «τζιχάντ» ενός αγοριού

Η τελευταία ταινία των αδελφών Νταρντέν απέσπασε το βραβείο σκηνοθεσίας στις Κάννες, ασχολούμενη με το επίκαιρο θέμα του θρησκευτικού φανατισμού, ο οποίος θρέφει τα φαινόμενα τρομοκρατίας στον δυτικό κόσμο. Πρωταγωνιστής ο Αχμέντ, ένα δεκατριάχρονο αγόρι από το Βέλγιο, το οποίο σταδιακά προσηλώνεται όλο και περισσότερο στον ισλαμισμό, ενθαρρυμένο από τη σχετική πλύση εγκεφάλου του ντόπιου ιμάμη. Οταν ο τελευταίος θα «δείξει» ως αποστάτρια τη δασκάλα του μικρού, εκείνος θα δράσει βίαια. Οι Νταρντέν κινηματογραφούν με το γνώριμο, σκληρά ρεαλιστικό στυλ τους, επιχειρώντας να απεικονίσουν τη βαθύτερη πολιτισμική σύγκρουση που συντελείται σε πολλές δυτικές κοινωνίες, μέσα από μια απλή ιστορία.

Ράφτης ★★½
Σκηνοθεσία: Σόνια Λίζα Κέντερμαν
Ερμηνείες: Δημήτρης Ημελλος, Ταμίλα Κουλίεβα
Στις γειτονιές για νυφικά

Αλλο ένα ελληνικό φιλμ με φόντο τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, αυτή τη φορά από την πρωτοεμφανιζόμενη Ελληνογερμανίδα Σόνια Λίζα Κέντερμαν. Ηρωάς της ο Νίκος (Δημήτρης Ημελλος), κληρονόμος του οικογενειακού ραφτάδικου, το οποίο έντυνε την αθηναϊκή αριστοκρατία κατά τις περασμένες δεκαετίες, ωστόσο πλέον βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Με μπόλικη αφέλεια αλλά και πάθος για την τέχνη του, εκείνος θα κάνει αλλαγή πλεύσης βγάζοντας τη δουλειά στον δρόμο και αρχίζοντας να ράβει πλέον… νυφικά. Ο Δημήτρης Ημελλος, παρά τις μικρές υπερβολές, καταφέρνει να δημιουργήσει έναν ξεχωριστό όσο και συμπαθή ήρωα, σε ένα αρκετά προβλέψιμο φιλμ που όμως κυλάει ευχάριστα χάρη στην τρυφερότητα που το διακρίνει.

7 λεπτά ψυχής ★★★
Σκηνοθεσία: Πάνος Βλάχος
Εμφανίζονται: Πάνος Βλάχος, Δημήτρης Θεοδωρακάκος
Ο Λούης και οι υπόλοιποι

Ο δημοφιλής ηθοποιός Πάνος Βλάχος κάνει σκηνοθετικό ντεμπούτο με ένα ιδιαίτερο ντοκιμαντέρ πάνω στον Σπύρο Λούη και στην ιστορία του πρώτου σύγχρονου μαραθωνίου που έλαβε χώρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896. Με τη συνδρομή ιστορικών, δημοσιογράφων και αθλητών, ο Βλάχος αφηγείται τα γεγονότα της εποχής, όχι ωστόσο με (αποκλειστικό) σκοπό να δοξάσει τον Λούη, αλλά προκειμένου να αναδείξει άλλους αφανείς ήρωες και να αντιμετωπίσει το διαχρονικό ερώτημα: κέρδισε δίκαια ο νερουλάς από το Μαρούσι τον μαραθώνιο ή είχε βοήθεια, όπως υποστηρίζουν πολλοί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό; H ταινία θα προβληθεί 7-9/6 στον κινηματογράφο «Φλερύ» και από την πλατφόρμα του Cinobo.

ΕΜΕΙΣ…
Ενα εκτενές αφιέρωμα στην κοινή κινηματογραφική ιστορία Ελλάδας και Γαλλίας υπό τον τίτλο «Ελλάδα – Γαλλία: Κινηματογραφικές Συναντήσεις» ετοιμάζει η Ταινιοθήκη, για να το παρουσιάσει από την επόμενη εβδομάδα (10-16/6). Τότε θα δοθεί η πρώτη γεύση του αφιερώματος, με καλεσμένους σύγχρονους Ελληνες σκηνοθέτες, όπως η Στέλλα Θεοδωράκη, η Ευαγγελία Κρανιώτη, ο Πάνος Κούτρας, ο Γιάννης Οικονομίδης, ο Σύλλας Τζουμέρκας κ.ά., να παρουσιάζουν γαλλικές ταινίες: έργα που αγάπησαν, που τους σημάδεψαν ή τους ενέπνευσαν. Μερικές από αυτές είναι: «Η περιφρόνηση» του Γκοντάρ, «Σταθμός αποχαιρετισμού» του Μαρκέρ, «Mouchette» του Μπρεσόν και «Στους έρωτές μας» του Μορίς Πιαλά. Ταυτόχρονα θα παρουσιαστεί το υπόλοιπο πρόγραμμα του περασμένου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου σε θερινά της Αθήνας.

…ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ
Η Τζόντι Φόστερ θα είναι η επίτιμη καλεσμένη του φετινού Φεστιβάλ Καννών, το οποίο ανακοίνωσε πως θα απονείμει τον καθιερωμένο του τιμητικό Χρυσό Φοίνικα στην Αμερικανίδα ηθοποιό. Η βραβευμένη με δύο Οσκαρ Φόστερ, που θα ταξιδέψει στην Κρουαζέτ για την πρεμιέρα (6/7), δήλωσε σχετικά: «Οι Κάννες είναι ένα φεστιβάλ στο οποίο οφείλω τόσα πολλά, μου άλλαξε τελείως τη ζωή. Αν και είχα σκηνοθετήσει ξανά, η πρώτη μου φορά στην Κρουαζέτ ήταν καθοριστική για εμένα. Το να δείξω εδώ μια από τις ταινίες μου ήταν πάντα ένα όνειρο… Οι Κάννες είναι ένα φεστιβάλ των auteurs που τιμούν τους καλλιτέχνες».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Σινεμά: Τελευταία Ενημέρωση

Η προβολή και παρουσίαση της ταινίας μικρού μήκους του Ανδρέα Σεϊτάνη θα γίνει το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου
Kathimerini.com.cy
 |  ΣΙΝΕΜΑ
X