ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πολυθεματικές και ενδιαφέρουσες προβολές

Το 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού φέρνει παρουσιάζει στον την τέχνη του ντοκιμαντέρ Χαρουπόμυλο Λανίτη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Την Κυριακή 1 Αυγούστου ξεκίνησε το 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού, στον Χαρουπόμυλο Λανίτη (Ceronia Hall), με προβολές δημιουργικών ντοκιμαντέρ που προβάλλονται για πρώτη φορά στην Κύπρο και έχουν βραβευθεί σε μερικά από τα πιο σημαντικά διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου. Ο Γιάγκος Χατζηγιάννης καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού μάς λέει ότι αυτό που ξεχωρίζει στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού είναι το ίδιο το πρόγραμμά του, αφού και φέτος παρουσιάζουν στο κοινό μερικές από τις καλύτερες και πιο πολυσυζητημένες ταινίες της τρέχουσας χρονιάς. «Πιστεύουμε ακράδαντα στη δύναμη που έχει η τέχνη του ντοκιμαντέρ για να περνά κάποια μηνύματα και να μας κάνει καλύτερους ανθρώπους, γι’ αυτό πιστεύουμε ότι κάτι καλό και ωφέλιμο θα πάρει ο καθένας από μας που θα τις παρακολουθήσει» και σημειώνει το γεγονός πως φέτος είναι η δεύτερη χρονιά που το Φεστιβάλ πραγματοποιείται σε συνθήκες πανδημίας, λέγοντας πως αυτή η συνθήκη φέρνει ένα πρόσθετο βάρος και δυσκολία στην παραγωγή, «είμαστε όμως αισιόδοξοι ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά, με τη δέουσα προσοχή στα μέτρα και στην ασφάλεια του καθενός».

«Eίμαστε όμως αισιόδοξοι ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά, με τη δέουσα προσοχή στα μέτρα και στην ασφάλεια του καθενός» λέει στην «Κ» ο Γιάγκος Χατζηγιάννης.

Στο φετινό φεστιβάλ θα παρουσιαστούν δουλειές που περιλαμβάνουν φυσικά επίκαιρα κοινωνικά θέματα, ζητήματα κοινωνικά και ντοκιμαντέρ το σινεμά του πραγματικού. Πιο συγκεκριμένα δύο ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν είναι προτεινόμενα για Βραβείο Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, το χιλιανό «The Mole Agent», των Maite Alberdi και Marcela Santibáñez, με τον ιδιωτικό ντετέκτιβ Ρομούλο να προσλαμβάνει τον 83χρονο Σέρχιο, για να διεισδύσει σε ένα γηροκομείο ως τρόφιμος και να συλλέξει πληροφορίες για τις συνθήκες διαβίωσης των τροφίμων. Επίσης, θα προβληθεί το «Collective», του Alexander Nanau, το οποίο καταγράφει τη διαφθορά και τα υγειονομικά σκάνδαλα που κλόνισαν τη ρουμάνικη κοινή γνώμη το 2015. Το Collective τιμήθηκε και από το κοινό της Ευρώπης αποσπώντας το ευρωπαϊκό βραβείο κοινού LUX.

Για τα δικαιώματα της γυναίκας, ένα θέμα που δεν παύει ακόμη και σήμερα να απασχολεί την κοινή γνώμη, θα παρουσιαστούν το «Sabaya» (Βραβείο Σκηνοθεσίας Διεθνούς Ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Sundance) του Hogir Hirori που αναδεικνύει τις προσπάθειες μιας ομάδας Κούρδων να διασώσουν από την ISIS νεαρές γυναίκες που κρατούνται ως σκλάβες «Sabaya», σε ένα από τα πιο επικίνδυνα στρατόπεδα, το Al-Hol στη Συρία και το Writing with Fire» (Βραβείο Κοινού [Διεθνές Ντοκιμαντέρ] και Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής [Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα Ντοκιμαντέρ] στο Φεστιβάλ Sundance 2021) των Rintu Thomas και Sushmit Ghosh από την Ινδία, που αφορά τη μοναδική εφημερίδα που εκδίδεται από γυναίκες Ντάλιτ («κατώτερης κάστας»).

Η τέχνη στο σινεμά του πραγματικού θα εκπροσωπηθεί από το «The Most Beautiful Boy in the World» των Kristina Lindström και Kristian Petri συναντά ξανά τον πρωταγωνιστή του αριστουργήματος του Βισκόντι, Θάνατος στη Βενετία (Death in Venice), το «Ailey» της Jamila Wignot, η προσωπογραφία του ευφυούς και αινιγματικού χορευτή και χορογράφου Alvin Ailey. Επίσης, το «Summer Of Soul» σε σκηνοθεσία Questlove, που ερευνά την ιστορία του Harlem Cultural Festival το 1969.

Για τους οικογενειακούς δεσμούς το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το «Radiograph of a Family» της Firouzeh Khosrovani (1ο Βραβείο στο IDFA 2020, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Άμστερνταμ). Το «He's My Brother» των Cille Hannibal και Christine Hanberg, το βραβευμένο ως το Καλύτερο Διεθνές Ντοκιμαντέρ στο φετινό Hot Docs του Καναδά, «Ostrov, Lost Island» των Svetlana Rodina και Laurent Stoop τοποθετείται στο νησί Ostrov, στην Κασπία θάλασσα. Επίσης, το ισπανικό «Magaluf Ghost Town» του Miguel Angel Blanca (Χρυσός Αλέξανδρος στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης), το We (Nous) της Alice Diop (Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο τμήμα Encounters στη φετινή Berlinale), και οι «Πικροδάφνες» της Πάολας Ρεβενιώτη, σε μία βόλτα στη νυχτερινή Αθήνα μέσα από τα μάτια της ίδιας και της Μπέτυς Βακαλίδου και Εύας Κουμαριανού. Στο φεστιβάλ επίσης θα προβληθεί το «Four Seasons In A Day της Annabel Verbeke», το οποίο πραγματεύεται τις βαριές συνέπειες του Brexit.

Συμμετοχή από την Κύπρο
Από την Κύπρο θα δούμε μόνο το ντοκιμαντέρ της Χριστίνας Γεωργίου «The Stray Story: A Dogumentary». Ο κ. Χατζηγιάννης σε ερώτησή μας γιατί μόνο μία συμμετοχή από την Κύπρο είπε πως ανέκαθεν είναι λίγες οι κυπριακές συμμετοχές και πολύ σπάνια είναι πέραν της μιας. «Από τη δική μας πλευρά είμαστε πάντα ιδιαίτερα χαρούμενοι όταν έχουμε να φιλοξενήσουμε Κυπριακές ταινίες. Ως γνωστό όμως, η παραγωγή δημιουργικού ντοκιμαντέρ στον τόπο μας δεν είναι και τόσο διαδεδομένη και μακάρι να έρθει η στιγμή που να μπορούμε να φιλοξενούμε όλο και περισσότερες αξιόλογες κυπριακές παραγωγές». Το «The Stray Story: A Dogumentary» της Γεωργίου αφορά το πολύ σοβαρό πρόβλημα των αδέσποτων σκυλιών και πώς άνθρωποι της διπλανής πόρτας βοηθούν αδέσποτα, και μας υπενθυμίζουν βασικές ανθρώπινες αξίες. Μέσα από τις εμπειρίες, τις νίκες, τις δυσκολίες και τα διλήμματά τους, το ντοκιμαντέρ εκθέτει το πρόβλημα αλλά και τις λύσεις του, ενώ παράλληλα εξερευνά την ανθρώπινη κατάσταση στον δυτικό κόσμο.

Τα Πνεύματα του Δάσους
Στο φεστιβάλ, το The Island Club θα παρουσιάσει ένα οπτικοακουστικό πρόγραμμα με τίτλο «Τα Πνεύματα του Δάσους» που περιλαμβάνει δύο ζωντανές μουσικές περφόρμανς με τις androula (Αντρούλα Καφά) και Mohama Tajalof (Βερόνικα Γεωργίου) μαζί με προβολές βίντεο, και συνδιαλέγεται με το αρχείο του Δήμα Ευθυβούλου (1924-2011), ενός Κύπριου φωτογράφου που έζησε στον Αμαζόνιο του Περού από το 1979 μέχρι το 1989, ο οποίος επεδίωξε, μέσω των φωτογραφιών του, να αποτυπώσει τα «πνεύματα της ζούγκλας». Το αρχείο του Ευθυβούλου αποτελεί τη θεματική της έκθεσης Τα Πνεύματα του Δάσους: Μια Φωτογραφική Καινοτομία, η οποία πραγματοποιείται στο The Island Club μέχρι τις 8 Αυγούστου 2021. Όπως λέει ο Γιάγκος Χατζηγιάννης η συνεργασία του Φεστιβάλ με το The Island Club χρονολογείται εδώ και μερικά χρόνια και είναι ίσως η πολυτιμότερη συνεργασία που έχει το Φεστιβάλ, με έναν οργανισμό που είναι τόσο πολύ αφοσιωμένος στην παρουσίαση σύγχρονης τέχνης και ενός γενικότερου εικαστικού οράματος.


Πληροφορίες

Χαρουπόμυλος Λεμεσού, δίπλα από το Μεσαιωνικό Κάστρο, 1 - 8 Αυγούστου. Το πρόγραμμα προβολών είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα www.filmfestival.com.cy.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Σινεμά: Τελευταία Ενημέρωση