ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Θάνατος στο 2020; Είναι νωρίς ακόμη…

Ο απολογισμός του 2020 δεν είναι ο αναμενόμενος

Kathimerini.gr

ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΤΣΟΥΝΑΚΗΣ 

«Ισως μας δίδαξε κάτι το 2020», ακούγεται, διστακτική, η φωνή του αφηγητή. «Εσείς, τι μάθατε από το 2020;». Η ερώτηση απευθύνεται στον πολιτικό ρεπόρτερ/σχολιαστή Ντας Μπράκετ. «Πόσα βήματα χωρίζουν τον καναπέ μου από το ψυγείο…», απαντά εκείνος.

Βέβαια, ο Ντας Μπράκετ δεν είναι υπαρκτό πρόσωπο. Ο ηθοποιός Σάμιουελ Λ. Τζάκσον, που τον υποδύεται, έχει απύλωτο στόμα. Το πώς περιγράφει τον Τραμπ και τον Τζόνσον (όχι άστοχα, πάντως) είναι ένα θέμα από μόνο του. Οπως και οι αναλύσεις του ιστορικού Τένισον Φος (και εδώ πρόκειται για ρόλο στον οποίο δίνει υπόσταση ο Χιου Γκραντ). Λέει, για παράδειγμα, ότι πολλοί Αμερικανοί βλέπουν στο πρόσωπο του Μπάιντεν τον θείο τους. «Είναι πάντα εκεί στην πάροδο των αιώνων, γνώριμος σαν παλιός καναπές και σχεδόν εξίσου οξυδερκής». Το κατεδαφιστικό mockumentary (ψεδοντοκιμαντέρ) με τίτλο «Death to 2020» («Θάνατος στο 2020») που προβάλλεται από την πλατφόρμα του Netflix, των Αλ Κάμπελ και Αλις Ματίας, μια 70λεπτη παραγωγή του Τσάρλι Μπρούκερ («Black Mirror»), επιχειρεί να αποδομήσει με χιούμορ τη χρονιά που μόλις αποχαιρετήσαμε. Ο απολογισμός του 2020 (από τις πυρκαγιές στην Αυστραλία, την πανδημία, το Brexit, την πολιτική του Τραμπ και τις αμερικανικές εκλογές, αλλά και το κίνημα του #BlackLivesMatter, έως την αποσκίρτηση από τη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν – με μια απολαυστική Τρέισι Ούλμαν στον ρόλο της βασίλισσας Ελισάβετ να σχολιάζει) δεν είναι ο αναμενόμενος. Τα γεγονότα προσδίδουν το ύφος του ντοκιμαντέρ στην ταινία και ο τρόπος παράθεσής τους παραπέμπει σε χοντροκομμένη κωμωδία. Γι’ αυτό και παρουσιάζεται από το Netflix ως «πρωτότυπο, ψυχαγωγικό event». Η ανάμειξη πραγματικών ηθοποιών, που υποδύονται επιστήμονες, μονάρχες, ψυχολόγους, πολίτες, tech guru, εκπροσώπους Τύπου, με τα κοσμογονικά συμβάντα του ’20 δεν είναι πάντα επιτυχημένη και το αποτέλεσμα γέρνει συχνά στην μπαλαφάρα.

Χαρίζει όμως και σκόρπια χαμόγελα με εύστοχες ατάκες και παρατηρήσεις. Συμπέρασμα; Το 2020 δεν είναι καθόλου παρελθόν για να μπορέσουμε να το αποτιμήσουμε (έστω και μισοαστεία-μισοσοβαρά) αλλά ούτε και να το ξορκίσουμε χλευάζοντας . Είναι εδώ –και θα παραμείνει– με μόνη, δεδομένη, απόσταση, προς το παρόν, τα… δύο μέτρα που επιβάλλει το πρωτόκολλο για την πανδημία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση