ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σύννεφα στο Προεδρικό από τις εξελίξεις στο ΓεΣΥ

Φόβοι πως η κρίση στην υγεία θα έχει περισσότερες πολιτικές προεκτάσεις από αυτήν της παιδείας

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Ήταν λίγο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, όταν ο Νίκος Αναστασιάδης σε συνέντευξή του προκαλούσε τους γιατρούς να δημοσιοποιήσουν τις φορολογικές τους δηλώσεις, σημειώνοντας πως θα πρέπει «να προσγειώσουμε όσους έδωσαν όρκο στον Ιπποκράτη, γιατί δεν τον έδωσαν μόνο για να πλουτίσουν, αλλά για να προσφέρουν υπηρεσίες». Δηκτική και εμπρηστική δήλωση τόσο όσο για να κάνει πολλούς να σκεφτούν πως το πνεύμα του Γιώργου Παμπορίδη περιέλαβε παροδικά το σώμα του Νίκου Αναστασιάδη και άλλους να υποστηρίζουν πως ο Πρόεδρος είναι έτοιμος να συγκρουστεί μέχρι τέλους και με όποιον χρειαστεί για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Το υπογράμμισε, άλλωστε, πριν από την εκπνοή του 2018, δεσμευόμενος πως το 2019 θα είναι έτος μεταρρυθμίσεων και εκσυγχρονισμού του κράτους. Χρειάστηκε, όμως, να περάσουν λίγες μόλις μέρες για να διαφανεί πως η μία εταιρεία ιατρών (παιδίατροι, ενδοκρινολόγοι, ουρολόγοι, πυρηνικοί ιατροί, ιδιώτες ιατροί κ.ά.) μετά την άλλη δημοσιοποιούσε την άρνησή της να ενταχθεί στο Γενικό Σύστημα Υγείας. Απάντηση των γιατρών στο γάντι που σήκωσε ο Πρόεδρος με μέρος της κοινωνίας να διερωτάται ποιοι θα είναι τελικώς εκείνοι οι γιατροί που θα συμμετέχουν στο ΓεΣΥ. Η κίνηση αυτή των γιατρών που προμήνυε σύγκρουση γιατρών- κυβέρνησης ενίσχυσε την ανησυχία για επανάληψη του σήριαλ της παιδείας, που έφερε αφενός την κυβέρνηση αντιμέτωπη με το πρώτο μεγάλο φιάσκο της δεύτερης διακυβέρνησής της και έβαλε αφετέρου για τα καλά στο συρτάρι την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Την πορεία της παιδείας

Είναι συνεπώς ένα déjà vu των όσων διαμείφθηκαν στην παιδεία; Οι τότε οργίλες τοποθετήσεις του Προέδρου για την Παιδεία, ότι δηλαδή, δεν θα επιτρέψει το κράτος να μετατραπεί σε συνδικαλιστικό φέουδο, ξεκαθαρίζοντας πως κάνει υπομονή, η οποία πλέον εξαντλείται και οι αντιδράσεις που ξεσήκωσε, έκαναν πολλούς να βρουν κοινά, στις προεδρικές τακτικές του τότε με τώρα.

«Η κρίση στην Παιδεία θα φαντάζει μηδέν στο τι επίκειται με την υγεία στο ενδεχόμενο που υπάρξουν ατυχείς χειρισμοί στο ΓεΣΥ», λένε πολιτικοί κύκλοι πέριξ του Προεδρικού, καθώς σε αυτό εμπλέκεται και επηρεάζεται πολύ ευρύτερη ομάδα της κοινωνίας. Σε αντίθεση λένε με την παιδεία που απέναντι από το Προεδρικό ήταν μία καλά μεν οργανωμένη επαγγελματική ομάδα της μεσαίας ωστόσο τάξης, αυτή τη φορά η κυβέρνηση ανοίγει ένα κεφάλαιο όπου διακυβεύονται δισεκατομμύρια ευρώ και έχουν να κάνουν με αμοιβές, νοσηλευτήρια και όλα όσα συνοδεύουν τον τομέα της υγείας. Η υλοποίηση του Γενικού Σχεδίου Υγείας θα αποτελεί, όπως λέγεται, το μεγάλο στοίχημα για τον Νίκο Αναστασιάδη. Το στοίχημα που στο ενδεχόμενο επιτυχίας θα αποδυναμώσει τις επικρίσεις που δέχεται στο Κυπριακό και θα τον στέψει ως τον Πρόεδρο που κατάφερε να φέρει εις πέρας μία μεταρρύθμιση που πολλοί προκάτοχοί του επεδίωξαν αλλά ουδείς υλοποίησε. Ένας κακός χειρισμός, ωστόσο, και σοβαρές υποχωρήσεις που νερώνουν κατά πολύ το ΓεΣΥ, θα αποτελέσει, όπως λέγεται, τη χαριστική βολή για τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και τη δική του αξιοπιστία.

Η ιστορία

Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο η κυβέρνηση θέλει να αποφευχθούν οι όποιοι ατυχείς χειρισμοί που υπήρξαν σε παλαιότερες περιπτώσεις. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, πως το Γενικό Σχέδιο Υγείας είχε περάσει από χίλια μύρια κύματα, με εντάσεις, διαπληκτισμούς, διαφωνίες και διαφορετικές θέσεις ακόμα και εντός της Δεξιάς μέχρι και την τελική ψήφισή του τον περασμένο Ιούνιο. Σε αυτή την ψήφιση, όπως παραδέχονται όλοι, καταλυτικό ρόλο είχε διαδραματίσει ο τότε υπουργός υγείας Γιώργος Παμπορίδης. Όχι μόνο γιατί κατάφερε με την εναλλαγή του ΓεΣΥ από πολυασφαλιστικό σε μονοασφαλιστικό να κερδίσει τη στήριξη της πλειοψηφίας της Βουλής, αλλά και εξαιτίας του ότι με τη δράση και ενίοτε με το θερμόαιμο του χαρακτήρα του κατάφερε να κερδίσει μεγάλη μερίδα της κοινωνίας που πίστεψε πως μία δημόσια υγεία που συντηρείτο με ασπιρίνες και γάζες θα λάβει σάρκα και οστά. Αλησμόνητες οι δηλώσεις του για Ιούδες που προσπαθούν να πλήξουν το ΓεΣΥ, φωτογραφίζοντας πολιτικούς αρχηγούς, αλλά και τα «μεγάλα συμφέροντα που πολεμούν τη δημόσια υγεία» στοχοποιώντας γιατρούς εταιρείες φαρμάκων κ.ο.κ. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο με τον Γιώργο Παμπορίδη να ενισχύεται σημαντικά πολιτικά και να τυγχάνει σύμφωνα με έρευνες σημαντικής αποδοχής και μία κοινωνία να ζητάει επιτακτικά ΓεΣΥ, κανείς δεν ήθελε να βρεθεί απέναντί του με αποτέλεσμα πρόσωπα που έφεραν ενστάσεις στο εγχείρημα να κλείσουν το στόμα.

Οι διαφωνούντες

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού για παράδειγμα είχε δηλώσει και δημοσίως πως ο ίδιος στήριζε το πολυασφαλιστικό σύστημα και μαζί με αυτόν και άλλα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, όπως ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης. Ο κ. Γεωργιάδης εξέφραζε μάλιστα την ανησυχία πως το κόστος του Γενικού Σχεδίου Υγείας θα εκτοξευόταν στα ύψη. Όπως λέγεται σε ένα θερμό Υπουργικό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε τους ανησυχούντες να παρουσιάσουν εν ευθέτω χρόνω εναλλακτικές. Κίνηση που απέφυγαν, με τον Νίκο Αναστασιάδη να δίνει το πράσινο φως στον Γιώργο Παμπορίδη να προχωρήσει με μονοασφαλιστικό σύστημα. Ο ίδιος κέρδισε εξαρχής τη στήριξη του ΑΚΕΛ, της Συμμαχίας Πολιτών, των Οικολόγων, ενώ κατάφερε κόμματα, όπως το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ που είχαν κάποιες ενστάσεις να ψηφίσουν ομόφωνα το ΓεΣΥ.

Πώς, όμως, μπροστά σε όλα όσα διαδραματιστήκαν την προηγούμενη θητεία για την υλοποίηση του ΓεΣΥ και την ομόφωνη στήριξη των κομμάτων το όλο εγχείρημα δέχεται πλήγματα; Σύμφωνα με ιατρικούς κύκλους ζήτημα είναι η απόκλιση στις αμοιβές των γιατρών, ενώ ζήτημα είναι και η μη αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων με την ταυτόχρονη αδυναμία συμμετοχής στο σύστημα των μεγάλων ιδιωτικών νοσηλευτηρίων δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα λειτουργικότητας και βιωσιμότητας του όλου συστήματος με ορατό τον κίνδυνο κατάρρευσης. Ενδεικτικό ότι αρκετές εταιρείες έχουν πλέον ξεκαθαρίσει πως δεν θα συμμετέχουν στο ΓεΣΥ, ασκώντας πιέσεις με αυτόν τον τρόπο στην κυβέρνηση. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να διαφανεί τι πρόκειται να διαμειφθεί στη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη, του υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο τη Δευτέρα. Το σίγουρο είναι πως και ιατρικοί κύκλοι παραδέχονται πως η πλήρης άρνηση θα προκαλέσει σημαντικά πλήγματα στο προφίλ και θα ενισχύσει εκείνες τις φωνές που καταγγέλλουν τους γιατρούς πως βάζουν τις αμοιβές και την πλήρη διασφάλιση των συμφερόντων τους πάνω από τη δημόσια υγεία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση