ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τουσκ: Δεν είναι αξιόπιστα αυτά που λέει η Ρωσία για την Κριμαία

Το Κίεβο έχει διαψεύσει κατηγορηματικά τους ρωσικούς ισχυρισμούς

ΠΗΓΗ: skai.gr

Πλήρη στήριξη στην Ουκρανία στη νέα διπλωματική διαμάχη της με τη Ρωσία έδωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στον απόηχο των καταγγελιών της Μόσχας για ουκρανικές επιδρομές και πράξεις δολιοφθοράς στη διαφιλονικούμενη χερσόνησο της Κριμαίας.

«Η ρωσική εκδοχή των γεγονότων δεν είναι αξιόπιστη», δήλωσε ο κ. Τουσκ στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, μετά από τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο.

Προσέθεσε ότι έχει «παρόμοια εκτίμηση» για την κατάσταση στην Κριμαία και την ανατολική Ουκρανία με τον ουκρανό πρόεδρο.

Η ρωσική πλευρά υποστηρίζει ότι ένας ρώσος στρατιώτης κι ένα μέλος της υπηρεσίας ασφαλείας FSB σκοτώθηκαν από τη δράση ουκρανών «σαμποτέρ» στην Κριμαία στις αρχές του Αυγούστου.

Το Κίεβο έχει διαψεύσει κατηγορηματικά τους ρωσικούς ισχυρισμούς, κάνοντας λόγο για προβοκάτσια. Ο κ. Ποροσένκο έχει θέσει σε καθεστώς ύψιστης επιφυλακής τις ουκρανικές δυνάμεις που βρίσκονται στο de facto σύνορο με την Κριμαία αλλά και κοντά στα εδάφη που ελέγχουν οι ρωσόφιλοι αντάρτες στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Ως απάντηση, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει διατάξει ναυτικά γυμνάσια στη Μαύρη Θάλασσα και την αποστολή αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 στη χερσόνησο, η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014 μετά από δημοψήφισμα που δεν έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη καλέσει και τις δύο πλευρές να αποφύγουν την κλιμάκωση της έντασης.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X