ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στυλιανίδης: Παράκληση για κατάπαυση του πυρός στην Συρία

Κοινή δήλωση μετά από συνάντηση με την Μογκερίνι

ΚΥΠΕ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Βοήθειας, η οποία σηματοδοτεί την επέτειο της βομβιστικής επίθεσης του 2003 κατά των κεντρικών γραφείων του ΟΗΕ στη Βαγδάτη, στο Ιράκ, όταν έχασαν τη ζωή τους 22 εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας, η Ύπατη Εκπρόσωπος /Αντιπρόεδρος Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης, καλούν για μια ακόμη φορά τα εμπλεκόμενα μέρη να προβούν σε κατάπαυση του πυρός στη Συρία, ζητούν άμεση εξεύρεση πολιτικής λύσης στη σύγκρουση και να ανοίξει άμεσα διάδρομος για την απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή.

Ο Αρμόδιος Επίτροπος και η Ύπατη Εκπρόσωπος προβαίνουν σε ένα απολογισμό των προσπαθειών της ΕΕ στον τομέα της διεθνούς αρωγής και της προάσπισης του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου.

«Οι τραγικές εικόνες παιδιών στο Χαλέπι της Συρίας δείχνουν σε όλους μας τον ανθρώπινο πόνο εκατομμυρίων ατόμων στον κόσμο που υφίστανται τις επιπτώσεις ανθρωπιστικών κρίσεων», αναφέρουν στη δήλωσή τους Στυλιανίδης και Μογκερίνι.

Ως Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνουν, «επισημάναμε χθες εκ νέου ότι είναι απόλυτη ανάγκη όλα τα εμπλεκόμενα μέρη της σύγκρουσης να παύσουν τις εχθροπραξίες, να άρουν κάθε πολιορκία και να επιτρέψουν την απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους έχουν ανάγκη σε όλη τη Συρία».

«Είμαστε σε στενή επαφή με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Staffan de Mistura για τη στήριξη των προσπαθειών ώστε να μπορέσουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις να παράσχουν σωστικά μέσα και να εξευρεθεί πολιτική λύση στη σύγκρουση», προσθέτουν.

Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Βοήθειας, συνεχίζουν, «αποτίουμε φόρο τιμής σε όλους τους εργαζόμενους στον ανθρωπιστικό τομέα σ’ όλο τον κόσμο, οι οποίοι καταβάλλουν προσπάθειες για να βοηθούν αυτούς που έχουν ανάγκη».

«Τιμούμε τη μνήμη όλων αυτών που θυσίασαν τη ζωή τους για να σώσουν τη ζωή των άλλων. Τιμούμε αυτούς που με κίνδυνο της ζωής τους προσφέρουν βοήθεια στα θύματα πολέμων και φυσικών καταστροφών σε ολόκληρο τον κόσμο», τονίζουν.

Υπενθυμίζουν παράλληλα ότι «περίπου 4.000 εργαζόμενοι στον ανθρωπιστικό τομέα έπεσαν θύματα σοβαρών επιθέσεων από τότε που άρχισαν οι σχετικές καταγραφές το 1997. Πάνω από το ένα τρίτο δολοφονήθηκαν, πληρώνοντας με τη ζωή τους τις υπηρεσίες που προσέφεραν στην ανθρωπότητα».

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε τη θυσία τους», επισημαίνουν.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο Στυλιανίδη και την επικαφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας «πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα και να σεβόμαστε περισσότερο το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και τις τέσσερις ανθρωπιστικές αρχές: ανθρωπισμό, ουδετερότητα, αμεροληψία και ανεξαρτησία».

Επαναβεβαιώνουν «τη δέσμευσή μας να προασπίσουμε το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και τις αρχές αυτές, που πρέπει να αποτελούν την ασπίδα των εν λόγω εργαζομένων κατά την εκτέλεση της αποστολής τους και να τους εξασφαλίζουν πρόσβαση στα άτομα που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι υπερήφανη που κατέχει ηγετική θέση παγκοσμίως στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας και που το 2015 βοήθησε πάνω από 134 εκατομμύρια θύματα φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών σε περισσότερες από 80 χώρες», αναφέρουν καταληκτικά.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Σχεδόν κάθε τύπου πολίτης είναι υποψήφιος για τις Δημοτικές εκλογές - Αθάνατες παραμένουν οι κάρτες
Του Γιάννη Ιωάννου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην ομιλία της η Δημητρίου αναφέρθηκε στις πολλαπλές προκλήσεις που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν παρά μόνο με τη συλλογική ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ
X