ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μια συγγνώμη, αν όχι παραίτηση

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Τα παιδιά στο κέντρο φιλοξενίας Πουρνάρα θα πρέπει να είναι η εικόνα που θα μας υπενθυμίζει ότι ζούμε σε καιρούς βαρβαρότητας και συναισθηματικής πώρωσης. Δεν θα έπρεπε να είχαμε αυτές τις εικόνες, δεν θα έπρεπε να συμβαίνει αυτό που εκτυλίσσεται εκεί. Οι λόγοι νομίζω δεν χρειάζεται να εξηγηθούν, διότι καταντάμε γραφικοί και μετά δεν μας παίρνει σοβαρά κανείς. Ο υπουργός λέει και ξαναλέει ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και ότι οι ευθύνες δεν βαραίνουν το ΥΠΕΣ και πετάει την μπάλα στην εξέδρα και ξετυλίγει το γαϊτανάκι των ευθυνών, και φταίει ο ένας, και φταίει ο άλλος, και φταίει η τάδε υπηρεσία, και όλα γίνονται με τις πενιχρές μας δυνάμεις και στο τέλος δεν φταίει κανείς και είναι όλοι ευχαριστημένοι.
Δεν πάει όμως έτσι το πράγμα και πρέπει κάποια στιγμή ο κ. Νουρής να το καταλάβει, είναι υπουργός Εσωτερικών, κάθεται σε μια καρέκλα που είναι πολύ σημαντική για την καλή λειτουργία του κράτους, της Πολιτείας. Ακόμα και αν φταίει στον μικρότερο βαθμό, ακόμα και αν είναι αθώα περιστέρα, ακόμα και αν όλοι τα έχουν βάλει μαζί του... δεν καταλαβαίνω γιατί να τα βάλει κάποιος μαζί του, όταν κάνει τη δουλειά του σωστά, θα έπρεπε να βγει και να πει ευθαρσώς, θα δω τι συμβαίνει, θα συγκαλέσω όλους τους αρμόδιους φορείς, θα πάω στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα κινήσω γη και ουρανό για να δω πώς μπορώ να διορθώσω τα πράγματα.

Αντί αυτών τα βάζει με την Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, και με τον καθένα που λέει κάτι που τον εκθέτει. Η Επίτροπος Διοικήσεως Μαρία Στυλιανού Λοττίδη στην έκθεσή της αναφέρει ότι οι συνθήκες είναι άθλιες. Συνάδελφοι δημοσιογράφοι το έχουν καταγράψει στα ρεπορτάζ τους επανειλημμένα ότι στο Πουρνάρα τα πράγματα δεν είναι καλά, οργανώσεις και ακτιβιστές επίσης, αλλά ατού ο Γαβρίλης, ο κ. Νουρής. Κλίνει το ρήμα φταίω σε όλους τους χρόνους και τις εγκλίσεις, μόνο στο δεύτερο και τρίτο πρόσωπο, ενικού και πληθυντικού. Βγάζει ανακοινώσεις και λέει πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα, αλλά δεν φταίει... μάλλον γιατί τον πρόλαβε ο Χατζηπετρής, που φταίει σε αυτόν τον τόπο για όλα. Και πού είναι και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να πει δυο κουβέντες;

Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό, κανείς ποτέ δεν είπε ότι καταστάσεις όπως αυτές λύνονται εύκολα, αλλά πέντε βασικά πράγματα μπορούν να γίνουν. Βασικά, χρειάζονται ενσυναίσθηση, μνήμη, οργάνωση, θέληση και αποφασιστικότητα. Ενσυναίσθηση για να καταλάβεις ότι δεν γίνεται να κοιμάται ένα παιδί στα χωράφια, να μην έχει σωστούς και ανθρώπινους χώρους προσωρινής διαβίωσης. Μνήμη για να θυμηθείς τα τσαντίρια στα οποία χιλιάδες συμπατριώτες σου έζησαν για χρόνια ακόμα, μετά το καλοκαίρι του 1974, και να θυμηθείς πώς ζουν στους συνοικισμούς ακόμα χιλιάδες άνθρωποι, σχεδόν ξεχασμένοι, απολιθώματα εκείνου του τραγικού καλοκαιριού. Οργάνωση για να βάλεις κάτω ένα σχέδιο, να φωνάξεις τις υπηρεσίες του υπουργείου σου, τις συναρμόδιες υπηρεσίες άλλων υπουργείων, οργανώσεις και ανθρώπους που έχουν γνώση των πραγμάτων και να το αξιολογήσεις, να το διαμορφώσεις, να δεις πώς μπορεί να λειτουργήσει. Θέληση για να αποφασίσεις ότι η ανθρώπινη ζωή έχει αξία, τη δική της αξία, ότι έστω και ένα παιδί δεν γίνεται να νιώθει ανασφάλεια, θέληση για να κάνεις πράγματα που θα αλλάξουν τη διαολεμένη ζωή του. Και μετά από όλα αυτά και αποφασιστικότητα για να τα κάνεις πράξη, να μπορείς να πεις θα γίνει αυτό και αυτό. Κυρίες και κύριοι, πού είναι οι προτάσεις σας; Τι με συμβουλεύετε, ποιο το δέον γενέσθαι; Ορίστε, κύριε υπουργέ, να σας πούνε και να προχωρήσετε με πλάνο και ορίζοντα υλοποίησης και όταν δεν βγαίνει αυτό το πλάνο, να μπορείτε να το εξηγήσετε σε όλους και σε εμάς που δημοσιογραφούμε. Ο συνάδελφος Απόστολος Τομαράς στο πλαίσιο του ρεπορτάζ του στο σημερινό φύλλο της «Καθημερινής», σελ. 8, προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί του, αλλά δεν κατέστη δυνατόν. Και ο γράφων παλαιότερα προσπάθησε, για πολύ μικρότερης σημασίας πράγματα το προσπάθησε, καθώς και με συνεργάτες του και αν απάντησε σε κάποιον ή σε κάποια από εσάς άλλο τόσο απάντησε και σ’ εμάς. Και ξέρετε γιατί δεν απάντησε; Γιατί μπορεί. Τόσο απλά.

Αλλά, κ. Νουρή, επειδή στο μεταναστευτικό και στο προσφυγικό δεν τα έχετε πάει καθόλου καλά, μάλλον χάλια τα έχετε πάει, δεν είναι άσχημη η ιδέα να παραιτηθείτε, και όχι επειδή το λέει το ΑΚΕΛ, αλλά για να δείξετε ότι αυτό το κράτος έχει λίγη τσίπα!

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Απόστολος Κουρουπάκης: Τελευταία Ενημέρωση