ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πού είναι η κυπριακή ηγεσία;

Του Παύλου Ξανθούλη

Του Παύλου Ξανθούλη

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) άναψε πράσινο φως, αδειοδοτώντας πριν από μερικές μέρες το τρίτο κατά σειρά εμβόλιο, κατά της πανδημίας Covid-19. Πρόκειται για το εμβόλιο της AstraZeneca, του οποίου η έγκριση δόθηκε εν μέσω σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ της εταιρίας και της Κομισιόν. Όλως παραδόξως, η έγκριση του εμβολίου από την αρμόδια Επιτροπή του ΕΟΦ δόθηκε χωρίς ηλικιακό όριο, παρά το γεγονός ότι όπως ο ίδιος ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων παραδέχεται, δεν υπάρχουν δεδομένα (data) για την επάρκεια του εμβολίου σε άτομα άνω των 55 ετών. Σημαντικό είναι επίσης να αναφερθεί ότι το εν λόγω εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα περίπου 60%, ενώ η αποτελεσματικότητα των δύο προηγούμενων εμβολίων που έτυχαν έγκρισης, Pfizer/Biontech και Moderna, υπερβαίνει το 90%.

Όπως πληροφορείται η «Κ», στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη των ηγετών των «27», ο πρωθυπουργός της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς έθεσε ένα σημαντικό ζήτημα. Είπε ότι δεν είναι δυνατόν το εμβόλιο της AstraZeneca να χορηγηθεί σε ευρωπαίους μεγάλης ηλικίας, καθώς τα δεδομένα που υπάρχουν δεν καλύπτουν ηλικίες άνω των 55 ετών. Με τη θέση αυτή συνέπλευσε μια μεγάλη ομάδα χωρών.

-Η Γερμανία, 24 ώρες πριν από την αμφιλεγόμενη απόφαση του ΕΟΦ, γνωστοποίησε ότι το εν λόγω εμβόλιο δεν θα χορηγηθεί σε άτομα άνω των 64 ετών, στη χώρα.

-Η Γαλλία, με δημόσια τοποθέτηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να χορηγηθεί σε άτομα πέραν των 60 ετών.

-Η Ιταλία έλαβε ανάλογη απόφαση, θέτοντας επίσης ηλικιακό όριο.

-Το Βέλγιο έθεσε ηλικιακό όριο τα 55 έτη για χορήγηση του εμβολίου.

-Η Πολωνία έθεσε όριο τα 65 έτη.

-Και η Ισπανία καθόρισε τη χορήγηση του εμβολίου σε άτομα κάτω των 65 ετών.

-Η Ελλάδα επίσης δρομολόγησε απόφαση, ώστε το εμβόλιο να χορηγηθεί σε ηλικίες 18-64 ετών.

-Στην ίδια γραμμή και η Δανία.

-Ανάλογη απόφαση δρομολόγησε και η Φινλανδία.

-Αξιοσημείωτο είναι ότι και αυτή η ίδια η Σουηδία (το AstraZeneca είναι βρετανοσουηδικό εμβόλιο) αποφάσισε να θέσει ηλικιακό όριο για χορήγησή του σε άτομα κάτω των 65 ετών, στην παρούσα φάση.

Η Κύπρος τι θα πράξει; Την απάντηση για ένα ζήτημα τέτοιας κεφαλαιώδους σημασίας, το οποίο απασχολεί ηγέτες κρατών και πολιτικά κόμματα στην Ε.Ε., την άκουσα από τα χείλη μέλους της επιδημιολογικής ομάδας της Κύπρου. Ο κ. Χρίστος Πέτρου, επιστημονικός σύμβουλος για θέματα εμβολιασμών, μιλώντας στον Αντέννα, εξήγησε ότι η Κύπρος θα ακολουθήσει την (σ.σ.αμφιλεγόμενη) θέση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca ανεξαρτήτως ηλικίας. Ακόμη, δηλαδή, και για τις ηλικίες που δεν υπάρχουν δεδομένα… Αυτό που δεν μας είπε ο κ. Χρίστου είναι τι θα γίνει εάν το εμβόλιο αυτό παρουσιάσει παρενέργειες σε ηλικιωμένα πρόσωπα ή εάν στη συνέχεια διαπιστωθεί ότι δεν είναι αποτελεσματικό σε ηλικίες άνω των 55-60 ετών.

Το βάρος της ευθύνης για ένα τέτοιο ζήτημα είναι τεράστιο. Και πραγματικά, το να βλέπεις τον κ. Πέτρου να την αναλαμβάνει, οχυρωμένος πίσω από μια (σ.σ. αμφιλεγόμενη) απόφαση του ΕΟΦ, την οποία άδειασαν ηγέτες 11 τουλάχιστον κρατών-μελών, είναι αν μη τι άλλο προβληματικό. Οι συνειρμοί που θα μπορούσαν να γίνουν με αφορμή το συγκεκριμένο ζήτημα είναι εύλογοι για το κυπριακό κράτος. Θα ανέμενε κανείς ότι, αν μη τι άλλο, το θέμα αυτό θα απασχολούσε την κυβέρνηση, τη Βουλή και την Επιτροπή Υγείας και όλα τα πολιτικά κόμματα. Όλους δηλαδή αυτούς που έχουν υποχρέωση να διασφαλίσουν ότι η υγεία των Κυπρίων άνω των 60- 65 ετών, προστατεύεται στον ίδιο βαθμό, με την υγεία των 65άρηδων Γερμανών, Ιταλών, Γάλλων, Αυστριακών, Φινλανδών, Σουηδών, Βέλγων, Πολωνών, Δανών, Ισπανών και Ελλήνων. Εάν παρόλα αυτά, το κυπριακό κράτος αποφασίσει να ευθυγραμμιστεί με την προβληματική και αμφιλεγόμενη απόφαση που έλαβε ο ΕΟΦ, θα ήταν καλό να μας εξηγήσει γιατί και να τεκμηριώσει τη θέση του. Και βεβαίως να αναλάβει και την ανάλογη πολιτική ευθύνη ενδεχόμενων επιπλοκών στην υγεία του κόσμου… την ψήφο του οποίου αναμένει σε τρεις μήνες.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Ξανθούλη

Παύλος Ξανθούλης: Τελευταία Ενημέρωση