

Του Ονασαγόρα
Σοβαρή προεργασία για το ενδεχόμενο προσφυγής της Κύπρου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις νέες τουρκικές προκλήσεις στην Αμμόχωστο γίνεται από το ΥΠΕΞ. Σύμφωνα με πηγή μου που γνωρίζει, το θέμα δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται. Όπως μου λέχθηκε θα πρέπει να μετρηθούν εκτός από τους συσχετισμούς δυνάμεων την παρούσα φάση και οι προθέσεις των μελών για μια δυναμική απάντηση προς την Τουρκία τη δεδομένη στιγμή καθώς και μια σειρά από άλλα σοβαρά θέματα τα οποία δεν είναι όλα προς δημοσίευση. Το σίγουρο είναι πως ο ΥΠΕΞ Χριστοδουλίδης βλέπει θετικά το ενδεχόμενο αλλά η τελική απόφαση θα ληφθεί σύντομα αφού συνυπολογιστούν όλοι οι παράγοντες.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή μου από το ΥΠΕΞ αξιολογούνται και τα στοιχεία για τις εκρήξεις στην κατεχόμενη Κερύνεια πριν το υπουργείο προχωρήσει «σε ανακοινώσεις και ίσως σε καταγγελία».
Ο δήμαρχος της κατεχόμενης Αμμοχώστου, Σίμος Ιωάννου δίνει σήμερα την πρώτη του μάχη, μετεκλογικά. Η Ένωση Κατεχόμενων Δήμων συνέρχεται σήμερα για να αποφασίσει ποιος θα είναι ο πρόεδρός της. Υποψήφιος εκτός από τον Ιωάννου θα είναι ο «μανικωμένος» Πέτρος Καρεκλάς, δήμαρχος Κυθρέας. Τις τελευταίες ημέρες γινόταν λόγος για εμφυλιοπολεμικό κλίμα μεταξύ των μελών της Ένωσης Κατεχόμενων Δήμων, «λόγω και των κομματικών ενοχλήσεων...». Μάλιστα με κομματικές οδηγίες, σύμφωνα πάντα με τις φήμες που κυκλοφορούν, ασκήθηκε πίεση και στον δημοσιογράφο Ανδρέα Καουρή, δήμαρχο της κατεχόμενης Λύσης, να κατέλθει ως υποψήφιος και ως ο «τρίτος πόλος» με σοβαρές ελπίδες να στηριχθεί και να αναλάβει την ηγεσία της Ένωσης. Ωστόσο ο Καουρής δεν ενέδωσε στον πειρασμό. Χωρίς να επιβεβαιώνει τις φημολογούμενες πιέσεις, δήλωσε στον Φιλελεύθερο «Μακάρι να φτάνω τις δουλειές του Δήμου Λύσης».
Το ζητούμενο, όπως έλεγε χθες στέλεχος της Ένωσης Δήμων, είναι το εμφυλιοπολεμικό κλίμα να μην συνεχιστεί και μετά την εκλογή του προέδρου της Ένωσης. «Είναι το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε ιδιαίτερα αυτή την περίοδο και θα πρέπει τα κόμματα να σκεφτούν επιτέλους ποιο ρόλο θέλουν να παίξουν», ανέφερε.
Οι δύο νέοι Επίτροποι που διόρισε το Υπουργικό Συμβούλιο για τις θέσεις που θα ελευθερωθούν με τη συνταξιοδότηση της Λήδας Κουρσουμπά, θα αναλάβουν σύντομα τα καθήκοντά τους. Η Δέσπω Μιχαηλίδου - Λιβανίου ως Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού και η Λουίζα Χριστοδουλίδου Ζαννέτου ως Επίτροπος Νομοθεσίας αναλαμβάνουν στις 3 Οκτωβρίου. Τόσο η Λήδα Κουρσουμπά, όσο και υπηρεσιακοί παράγοντες και ο ίδιος ο Healthy είχαν τονίσει πως είναι απαραίτητος ο διορισμός δύο Επιτρόπων για τα δύο χαρτοφυλάκια, αφού το έργο τους είναι σημαντικό και η δουλειά έχει αυξηθεί πολύ. «Τουλάχιστον τώρα δεν θα υπάρχει η δικαιολογία του παπά που λειτουργεί δύο εκκλησίες» ανέφερε γνωστός νομικός που σχολίαζε τα "παρατράγουδα" με τις αποφάσεις της Κουρσουμπά ως Επιτρόπου Νομοθεσίας.
Παρά την τραγικότητα του θέματος με τον θάνατο του 14χρονου μαθητή σε χωριό της Λευκωσίας, κάποιοι χαρακτήρισαν ως "ανέκδοτο" το αίτημα βουλευτών του ΑΚΕΛ να ζητούν παραίτηση της Ζέτας Αιμιλιανίδου με επιχείρημα την ανάληψη πολιτικής ευθύνης. "Το εννοούν με τον τρόπο που το ΑΚΕΛ ανάλαβε τη δική του πολιτική ευθύνη για όσα έπραξε όταν ήταν κυβέρνηση;" ήταν η αντίδραση στελέχους του Συναγερμού.
Η Ζέτα από την πλευρά της δήλωσε ότι η παραίτησή της βρίσκεται στη διάθεση του Προέδρου από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά της και υπόσχεται πως το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο.
Από τον Λόφο πάντως ακούστηκε ότι η απάντηση του Healthy στο ενδεχόμενο παραίτησης της Ζέτας ήταν κοφτή: «Αφού το θέμα διερευνάται από την Επίτροπο Διοικήσεως με πρόταση της ίδιας της Ζέτας. Εξάλλου αν θα γίνει ανασχηματισμός θα τον κάνω εγώ και κανένας άλλος, εάν και όταν κρίνω ότι χρειάζεται»...
----------------------------------
*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.