

Του Ονασαγόρα
Τους όρους αναφοράς επαναφέρει θεαματικά ο ΓΓ Γκουτέρες. Απαντώντας σε ερώτηση στη συνέντευξη τύπου για τη Γενική Συνέλευση του Διεθνούς Οργανισμού, ανέφερε ότι «είναι καιρός να συμφωνήσουμε τουλάχιστον τους όρους αναφοράς στη βάση του έργου που έγινε κυρίως στο Κραν Μοντανά», ξεκαθαρίζοντας ότι για να επαναρχίσει ο διάλογος θα πρέπει να έχει μια συμφωνημένη βάση. Επεσήμανε μάλιστα πως αυτά θα αναφέρει και στους πολιτικούς ηγέτες που θα συναντήσει στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης.
Όπως μου έλεγε πρόσφατα διπλωμάτης που γνωρίζει πολλά, «ο Γκουτέρες θα έπρεπε κανονικά να είχε απηυδήσει από την μη συμφωνία ακόμα και στους "τίτλους" των θεμάτων που θα συζητηθούν, ιδιαίτερα μετά την ταλαιπωρία που πέρασε η Λουτ η οποία έτρεχε για μια εβδομάδα ως μπαλάκι του πινγκ πονγκ μια στις ελεύθερες και μια στις κατεχόμενες περιοχές, χωρίς να πετύχει τίποτα ουσιαστικό". Όπως υποστηρίζει ο διπλωμάτης δύο είναι τα σημεία που αναμένουν τώρα ξεκαθάρισμα: Η θέση του Αναστασιάδη, κατά πόσον δηλαδή θα προχωρήσει σε προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας και τι θα πει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αλλά και η θέση του ίδιου του Γκουτέρες και πως αυτή θα διατυπωθεί στους ηγέτες με τους οποίους θα συναντηθεί. Θα τηρήσει ξανά τις ίδιες αποστάσεις ή θα πει τα σύκα-σύκα στον Ερντογάν και τον Ακιντζί;"
Στην αντεπίθεση μπήκε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η οποία με άρθρο της σε μέσα ενημέρωσης επιμένει πως είναι χρέος δικό της και όλων των Ευρωπαίων να προστατεύσουν τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής. Σας έγραφα προχθές για τις αντιδράσεις προκάλεσε ο τίτλος του Έλληνα Επιτρόπου Μαργαριτη Σχοινά Protecting Our European Way of Life - για προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής. Το χαρτοφυλάκιο του Μαργαρίτη Σχοινά πρακτικά θα ασχολείται με θέματα μετανάστευσης. Μεταξύ αυτών που άσκησαν κριτική για τον τίτλο του Έλληνα Επιτρόπου ήταν ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν κλοντ Γιούνκερ και ευρωβουλευτές, μεταξύ αυτών και ο κύπριος Νιαζί Κιζίλγιουρεκ.
Η Ούρσουλα καταγράφει στο άρθρο της ότι η «Η Ένωση βασίζεται στις αξίες του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας, του κράτος δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες. Αυτές οι αξίες είναι κοινές στα κράτη μέλη σε μια κοινωνία στην οποία κυριαρχούν ο πλουραλισμός, η αντίθεση στις διακρίσεις, η ανεκτικότητα, η δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη και η ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών», και επισημαίνει πως: «Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής μας σε όλες τις μορφές και τις διαστάσεις του και πρέπει συνεχώς να τον διατηρούμε, να τον προστατεύουμε, και να τον φροντίζουμε.». Όπως σημειώνει πιο κάτω: «Για τους περισσότερους ανθρώπους, ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής δεν είναι κάτι που χρειάζεται να εξηγηθεί» και συνεχίζει πως «Αυτός ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής ήρθε με μεγάλο τίμημα και θυσία. Δεν πρέπει ποτέ να θεωρείται δεδομένος - αυτό δεν είναι ούτε κάτι δεδομένο, ούτε εγγυημένο».
Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε την απάντηση των αντιδρώντων στην Ούρσουλα. Στην Κύπρο ο ΔΗΣΥ τάχθηκε υπέρ των θέσεων της προέδρου της Κομισιόν και ευρωβουλευτές του κόμματος άσκησαν κριτική στον βουλευτή του ΑΚΕΛ Νιαζί Κιζιλγιουρέκ για την έντονη τοποθέτησή του εναντίον του Μαργαρίτη Σχοινά και του χαρτοφυλακίου που ανέλαβε. Στα κομματικά ΜΜΕ του ΑΚΕΛ δημοσιεύτηκαν επίσης σχόλια κατά του τίτλου του χαρτοφυλακίου Σχοινά και της έννοιας που δίνει η Ούρσουλα στον όρο "προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής". Ένα από αυτά το υπέγραφε η πρώην υπουργός Εσωτερικών και πρώην δήμαρχος Λευκωσίας Ελένη Μαύρου. Μεταξύ άλλων στο άρθρο της Ελένης αναφερόταν για το νέο χαρτοφυλάκιο: «Είναι εµφανές λοιπόν ότι η επιλογή αυτή παραπέµπει ευθέως στη ρητορική και λογική της ακροδεξιάς, η οποία θεωρεί τους µετανάστες και πρόσφυγες ως απειλή για τον τρόπο ζωής, τον πολιτισµό και την ασφάλεια της Ευρώπης. Μια ξενοφοβική λογική αντίθετη µε την πολυπολιτισµικότητα, την αλληλεγγύη και τον αντιρατσισµό που θα έπρεπε να διέπει την Ευρώπη» ενώ καταγράφει και το επιχείρημα Κιζιλγιουρέκ ότι: «Αποτελεί µια ξεκάθαρη απειλή προς την πολυπολιτισµικότητα, τη δηµοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώµατα»...
----------------------------------
*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.