

Του Ονασαγόρα
Ξαφνικά η στρατιωτική εκπαίδευση που αποφάσισαν να παρέχουν οι Αμερικανοί στον Κυπριακό Στρατό προκάλεσε τοπικό τσουνάμι μεγατόνων. Υπό άλλες συνθήκες ενδεχομένως η εκπαίδευση να ολοκληρωνόταν και να μην μάθαινε κανείς τίποτα, όπως συνέβει και στο παρελθόν με την εκπαίδευση της οποίας έτυχαν μέλη του στρατεύματος από άλλες χώρες. Τώρα όμως είναι οι ΗΠΑ.
Γι' αυτό και ο Άντρος Κυπριανού μετατρέπει με δηλώσεις του το θέμα σε μέγιστο και επιμένει πως η απόφαση πλήττει τις σχέσεις Κύπρου - Ρωσίας και ενδεχομένως και τις σχέσεις Κύπρου Κίνας. Χωρίς να έχει αναφερθεί, επίσημα τουλάχιστον κάποια αντίδραση από τις χώρες αυτές.
Αντίθετα η κυβέρνηση απαντά πως τέτοιο θέμα δεν υπάρχει ενώ ο ΥΠΕΞ έχει ήδη μιλήσει τηλεφωνικώς με τον Λαβρόφ και ενώ ο Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε δεικτικά: «Δικαιολογημένα η Τουρκία αντέδρασε. Δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί αντέδρασε το ΑΚΕΛ». Κάτι που εξόργισε τον Άντρο και σύσσωμη την Εζεκία Παπαϊωάννου, όπως πληροφορούμαι.Το μέγα ερώτημα που προκύπτει από τα γεγονότα είναι το κατά πόσον η Αμερικανο-Κυπριακή συνεργασία μπορεί όντως να πλήξει τις σχέσεις με την Ρωσία και ενδεχομένως με την Κίνα και τι ακριβώς θα σημαίνει αυτό. Ένα ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί πειστικά από την ηγεσία του ΑΚΕΛ η οποία συντηρεί το θόρυβο γύρω από το θέμα.
Επιπλέον οι επικριτές του τρόπου με τον οποίο παρεμβαίνει το ΑΚΕΛ και ο Άντρος Κυπριανού στην επικαιρότητα σημειώνουν με νόημα πως εάν η προσφορά για εκπαίδευση του Κυπριακού Στρατού γινόταν από την Ρωσία σίγουρα η αντίδραση του Άντρου Κυπριανού θα ήταν διαφορετική. Από κάποιους μάλιστα έχει επισημανθεί πως όντως στελέχη του Κυπριακού Στρατού έτυχαν στο παρελθόν εκπαίδευσης από αξιωματούχους του Ρωσικού Στρατού χωρίς το ΑΚΕΛ ή οποιοσδήποτε άλλος να αντιδράσει. Και χωρίς να τεθούν σε κίνδυνο οι σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ ή Κύπρου και άλλων χωρών.
Πολιτικός που συζητούσε χθες το θέμα σε πηγαδάκι με συναδέλφους του στη Λευκωσία ανέφερε και μια άλλη διάσταση: «Αυτή τη στιγμή είναι οι ΗΠΑ που επικρίνουν την Τουρκία για τις παρεμβάσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ και είναι η Ρωσία που εξακολουθεί να πουλά πυραύλους S400 στην Τουρκία που μας απειλεί καθημερινά. Και το ΑΚΕΛ δείχνει να μην «βλέπει» και να μην «ακούει» τίποτα γι' αυτό», ανέφερε. Ο ίδιος επεσήμανε μάλιστα πως μόνο το ΑΚΕΛ από όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Κύπρο αντέδρασε στη στρατιωτική συνεργασία ΗΠΑ-Κύπρου. Συμπλήρωσε ωστόσο πως δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλες φωνές υπέρ της θέσης του ΑΚΕΛ «αναλόγως του πόσο έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις για συνεργασία στις εκλογές»...
Ανεξαρτήτως των θέσεων που εκφράζουν τα κόμματα και τις διαχρονικές τους συμπάθειες και αντιπάθειες, το επιχείρημα του ΑΚΕΛ ότι ο Κυπριακός Στρατός ενδεχομένως να κληθεί να υπερασπιστεί τα αμερικανικά συμφέροντα, ακούγεται, επί του παρόντος τουλάχιστον, μη σοβαρός και αγγίζει τα όρια της κινδυνολογίας.
Υπάρχει άραγε συναπόφαση μεταξύ ΗΠΑ-Κύπρου για μια τέτοια δράση και μας την κρύβουν; Γνωρίζει κάτι περισσότερο το ΑΚΕΛ και δεν το λέει; Μήπως το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες επικρίσεις προέρχονται μόνο από το ΑΚΕΛ γυρίζει τελικά ως μπούμερανγκ κατά του κόμματος και αυξάνει την καχυποψία εις βάρος του; Μήπως ο Άντρος Κυπριανού με τον «αυτόματο αντιαμερικανισμό» του περιορίζει τα περιθώρια διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων με στόχο το καλώς νοούμενο συμφέρον του τόπου σε αντιπαράθεση με το καλώς νοούμενο συμφέρον του κόμματος;
Το άλλο μεγάλο ερώτημα της ημέρας:
Θα δώσει τελικά κάποιο κόμμα την περιβόητη λίστα Γιωρκάτζη στη δημοσιότητα; Και ποιο θα είναι αυτό το κόμμα;
Το ΕΛΑΜ, οι Οικολόγοι, ο ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ, η Συμμαχία Πολιτών; Μήπως κάποιος βουλευτής αυτών των κομμάτων που όλη την προηγούμενη περίοδο φώναζε «να δοθεί εδώ και τώρα η λίστα στη δημοσιότητα»;
Για να δούμε. Θα τολμήσει κάποιος ή κάποια τώρα που η λίστα θα φτάσει στα χέρια του;