ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με τα λόγια δεν μειώνονται οι νεκροί στην άσφαλτο

Τα θανατηφόρα τροχαία αποτελούν ανοιχτή πληγή για την κοινωνία της Κύπρου

Του Αντρέα Γιωργαλλά

Σε τούτο τον τόπο έχουμε την μανία να προσπαθούμε να ανακαλύπτουμε τον τροχό σε κάθε πρόβλημα που μας παρουσιάζεται ενώ στις πλείστες περιπτώσεις η λύση είναι απλή. Αυτή η απλότητα της λύσης (που σχεδόν ποτέ δεν εφαρμόζεται) γίνεται τρομακτική όταν αφορά ζητήματα που κοστίζουν ανθρώπινες ζωές. Ένα από τα σοβαρότερα κοινωνικά πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι τα θανατηφόρα τροχαία και αυτό δεν το λέμε εμείς αλλά οι αριθμοί. Τις τελευταίες 11 μέρες μετράμε 6 νεκρούς ενώ από την 1/1/2019 μέχρι σήμερα στο σύνολο είχαμε 29 θανατηφόρες οδικές συγκρούσεις με βάση τα στοιχεία της αστυνομίας.

Πιο πάνω μίλησα για απλές λύσεις και σε αυτή την περίπτωση η λύση είναι η συλλογική δράση. Τι εννοώ με αυτό; Πάμε λοιπόν. Όταν στην πλειοψηφία μας είμαστε «χαντακωμένοι» στα κινητά καθώς οδηγάμε (λες και τις υπόλοιπες ώρες δεν…) τότε μην να περιμένουμε ότι θα έχουμε τα αντανακλαστικά να αποφύγουμε την στραβή που θα μας εμφανιστεί στον δρόμο. Το πιο πιθανόν είναι να την προκαλέσουμε εμείς. Όταν ο μοτοσικλετιστής που μας προσπερνά στον αυτοκινητόδρομο σαν μανιασμένος δεν φορά κράνος λες και έχει ασυλία από τον θάνατο, τότε ας μην περιμένουμε πολλά. Όταν το «γέρικο» μας αυτοκίνητο περνά από τον μηχανολογικό έλεγχο γιατί, «έλα ρε κουμπάρε τώρα» τότε μετατρέπετε σε φέρετρο. Για αυτό ας φορέσουμε το κράνος μας, ας δέσουμε την ζώνη μας, ας έχουμε τα αυτοκίνητα μας στην κατάσταση που πρέπει, ας έχουμε τα μάτια στον δρόμο και τότε θα κάνουμε το πρώτο βήμα προς την μείωση των θανατηφόρων τροχαίων.

Έντονος προβληματισμός επικράτησε την Δευτέρα στην έκτακτη σύσκεψη στο Αρχηγείο Αστυνομίας για το συγκεκριμένο θέμα αναφέρει η ανακοίνωση της αστυνομίας. «Έντονος προβληματισμός….» ίσως από τις πιο κλίσε φράσεις που χρησιμοποιούμε όταν ουσιαστικά θέλουμε να πούμε «δεν βρίσκουμε λύση». Μετά τον «έντονο προβληματισμό» ήρθε η ανακοίνωση των τεσσάρων μέτρων στα οποία θα εστιάσει η αστυνομία.

Μετά τον «έντονο προβληματισμό» από πλευράς Αστυνομίας, ήρθε η ανακοίνωση των τεσσάρων μέτρων στα οποία θα εστιάσει η αστυνομία.

Πρώτον φωτοεπισήμανση, ξέρετε αυτή η κουβέντα που ξεκινήσαμε πριν καιρό αλλά τελικά δεν δούλεψε και μας έμειναν κάτι τετράγωνα κακόγουστα κουτιά στα φώτα τροχαίας. Από τότε πέρασαν χρόνια και ακόμα εμείς «ΘΑ». Προσπαθούμε να βρούμε την καλύτερη προσφορά για να εφαρμόσουμε ένα μέτρο που σύμφωνα με τους ειδικούς διεθνώς έχει φέρει αποτελέσματα. 

Δεύτερον αύξηση των ποινών, εδώ δεν νομίζω να διαφωνεί κανένας αλλά μέχρι να πάει στην βουλή, μέχρι να γίνει και κανένα πολιτικό παιχνίδι εντυπώσεων θα βλέπουμε την λίστα με τα θύματα της ασφάλτου να μεγαλώνει. Γιατί είναι καλό να ξέρεις ότι αν δεν βάλεις την ζώνη ή να πας «σερφάρεις» ενώ οδηγείς θα σου κοστίσει ο «κούκος αηδόνι».

Τρίτον εντατικοποίηση των τροχονομικών ελέγχων, άντε τώρα να μας πείσουν ότι με τόσα που βλέπουμε θα γίνει σωστή δουλειά. Ότι δηλαδή δεν θα πεταχτεί μέσα από κανένα ανθώνα σε έναν χαμηλού κίνδυνου δρόμο ένας αστυνομικός για να «εισπράξει». Αυτού του είδους οι έλεγχοι πρέπει να γίνονται σε συγκεκριμένα σημεία με σκοπό την αποτροπή των τροχαίων και όχι όπου να ΄ναι απλά για την καταγγελία και το εξώδικο.

Και τέταρτον η συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς, αυτό το μέτρο με σωστή οργάνωση και μένα μεσομακροπρόθεσμο πλάνο μπορεί να φέρει πολύ καλά αποτελέσματα εμπεδώνοντας σε όλους μας την οδική συνείδηση που μας λείπει. Το τέταρτο μέτρο της αστυνομίας είναι ότι πιο κοντινό σε αυτό που αποκαλέσαμε προηγουμένως συλλογική δράση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Αντρέα Γιωργαλλά

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Απόψεις: Τελευταία Ενημέρωση