ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Επιτέλους στο σπίτι» Αγκελα Μέρκελ

Του ΑΝΤΡΟΥ Γ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ

Με μια πρωτότυπη και ευφάνταστη ολοσέλιδη διαφήμιση αποφάσισε να αποχαιρετήσει την Aγκελα Μέρκελ η σουηδική εταιρεία ΙΚΕΑ. Η ντουμπλαρισμένη τέως καγκελάριος κάθεται άνετα σε μια αναπαυτική πολυθρόνα του σουηδικού πολυκαταστήματος βλέποντας έξω από το παράθυρο του φωτεινού δωματίου. Ο υπέρτιτλος της διαφήμισης «Επιτέλους στο σπίτι» πάρθηκε από πρόσφατες δηλώσεις της Μέρκελ, η οποία δήλωσε ότι θέλει πρώτα από όλα να ξεκουραστεί και να κάνει πράγματα που στερήθηκε για 16 χρόνια. Το γεγονός όμως ότι κοιτάζει έξω από το παράθυρο θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως στενή παρακολούθηση του διαδόχου της Ολαφ Σολτς και της νέας κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελεύθερων.

Η πολυθρόνα της ΙΚΕΑ, στην οποία βυθίζεται στις σκέψεις η Μέρκελ, προσφέρεται μάλιστα σε ειδική τιμή, δηλαδή από €179 σε μόλις €169! Δεν είναι όμως σίγουρο αν αρκετοί Γερμανοί θα αποκτήσουν μια τέτοια πολυθρόνα, ιδιαίτερα αυτοί που ζουν με επιδόματα, οι μονήρεις γονείς που δεν έχουν λεφτά για να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο ή οι νέοι που εργάζονται με καθεστώς ημιαπασχόλησης. Το υλικό της πολυθρόνας είναι 100% πολυεστέρας, όχι βέβαια και το πιο φιλικό προς το περιβάλλον, για μια νέα κυβέρνηση όπου οι Πράσινοι επιθυμούν την απαλλαγή από τον άνθρακα μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Ο νέος Γερμανός καγκελάριος, ο σοσιαλδημοκράτης, τέως υπουργός Οικονομικών της τελευταίας κυβέρνησης συνασπισμού της Μέρκελ, Ολαφ Σολτς, έχει διορίσει 16 νέους υπουργούς, οχτώ γυναίκες και οχτώ άνδρες. Στην παραλαβή της καγκελαρίας καθησύχασε τους βουλευτές ότι «δεν θα αλλάξουν πολλά», κάτι που θα αφήσει τη Μέρκελ να απολαμβάνει ήρεμα τον καφέ της από την αναπαυτική πολυθρόνα.

Οι προκλήσεις όμως της νέας κυβέρνησης «φωτεινού σηματοδότη» στη Γερμανία είναι πολλές, ιδιαίτερα το νέο κύμα της πανδημίας, η θέσπιση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, η μεταναστευτική πολιτική και η προστασία του περιβάλλοντος. Τόσο οι χριστιανοδημοκράτες της Ανγκελα Μέρκελ όσο και το αδερφό κόμμα η χριστιανοκοινωνική ένωση της Βαυαρίας, περιμένουν στη γωνιά τον νέο καγκελάριο για να ασκήσουν κριτική ως αντιπολίτευση ιδιαίτερα στο θέμα της μετανάστευσης, στο οποίο θα έχουν σύμμαχους και το ακροδεξιό κόμμα AfD «Εναλλακτική για τη Γερμανία».

Η παρουσία των Πρασίνων στην κυβέρνηση συνασπισμού με την ανάληψη δύο σημαντικών Υπουργείων, Εξωτερικών που αναλαμβάνει η Αναλένα Μπέρμποκ, όπως και το Υπουργείο Προστασίας του Περιβάλλοντος και την Αντικαγκελαρία που αναλαμβάνει ο Ρόμπερτ Χάμπεγκ, θα αναγκάσει την κυβέρνηση να λάβει σοβαρές αποφάσεις ιδιαίτερα στο θέμα του αγωγού Nord Stream2 και στις σχέσεις της Γερμανίας με τη Ρωσία.

Στην εξωτερική πολιτική η Γερμανία θα κληθεί να διατηρήσει τις καλές σχέσεις με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών όπως προσπάθησε να κάνει, με σχετική επιτυχία, η Μέρκελ. Ήδη ο νέος καγκελάριος έχει διαβεβαιώσει τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν ότι θα διατηρήσει τον «γαλλογερμανικό άξονα» ως κινητήρια δύναμη της Ε.Ε.

Αυτό όμως που λείπει αυτή τη στιγμή από την Ε.Ε., είναι μια ηγετική προσωπικότητα όπως ήταν η Μέρκελ, με τα λάθη και τις αδυναμίες της. Πολλοί αναλυτές παραδέχονται ότι μετά την Μέρκελ δύσκολα θα βρεθεί άλλη γυναίκα ηγέτης σε μια ανδροκρατούμενη Ε.Ε., η οποία να μπορεί να συγκρουστεί με κατεστημένες καταστάσεις. Στη Γαλλία ενδιαφέρονται για την Προεδρία δύο γυναικείες προσωπικότητες προερχόμενες από τη Δεξιά και Ακροδεξιά, όμως οι Γάλλοι απέδειξαν ότι στα δύσκολα επιλέγουν το «μη χείρον βέλτιστον».

Στη Γερμανία η νέα κυβέρνηση θα δείξει σύντομα αν θα συνεχίσει τη συντηρητική οικονομική πολιτική της Μέρκελ ή αν θα προβεί σε ριζοσπαστικές αλλαγές προς όφελος των πολιτών και των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού. Τέσσερα χρόνια είναι αρκετά για να φέρουν την αλλαγή, πάντα υπό το αυστηρό βλέμμα της Μέρκελ, η οποία επιστρέφει επιτέλους στο σπίτι της.

Ο κ. Άντρος Γ. Καραγιάννης είναι δήμαρχος Δερύνειας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση