ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γιατί προτείνουμε κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης

Του ΜΑΡΙΝΟΥ ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ

Διανύουμε αβέβαιους καιρούς. Και ο κόσμος αλλάζει με γρήγορες ταχύτητες. Στον τόπο μας, πέρα από τις κοινές, παγκόσμιες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, του νέου ψυχροπολεμικού κλίματος ανάμεσα στη Δύση και την Ασία και της πανδημίας, καλούμαστε να διαχειριστούμε επιπρόσθετες δυσκολίες ως αποτέλεσμα της ανοικτής πληγής του Κυπριακού. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, οι πολιτικές δυνάμεις ξεκίνησαν τον διάλογο και τις διεργασίες για τις προεδρικές εκλογές του 2023.

Κάποιοι προτάσσουν το κομματικό συμφέρον πάνω από όλα. Κάποιοι άλλοι, μιλούν για την ανάγκη τους να ανέλθουν στην εξουσία και μερικοί προτάσσουν το σύνθημα «οποιοσδήποτε άλλος εκτός από αυτούς που είναι σήμερα!». Θεμιτές και σεβαστές οι προσεγγίσεις του κάθε κόμματος. Για εμας, όμως, της Δημοκρατικής Παράταξης – Συνεργασίας, οι επικείμενες εκλογές δεν θα πρέπει να αποτελέσουν ακόμη μια εκλογική αναμέτρηση όπως τις άλλες. Αντιθέτως! Στεκόμαστε συνεπείς σε αυτό που από την πρώτη μέρα εκφράζουμε και προτάσσουμε την ανάγκη για ευρύτερες υπερβάσεις, συνέργειες και συνεργασίες. Συνεργασίες που θα μας βγάλουν απο αδιέξοδα, θα δώσουν σταθερότητα στον τόπο, θα τερματίσουν τα φαινόμενα λαϊκισμού και θα επιτρέψουν σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις να υλοποιηθούν με επιτυχία. Στον δρόμο για τις προεδρικές εκλογές προκύπτει το δίλημμα: Έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε και άλλο χρόνο στον βωμό των κομματικών αντιπαραθέσεων; Δεν συνειδητοποιούμε πόσο σημαντικό είναι η Κύπρος να τρέξει με τις ταχύτητες που πρέπει για να συμβαδίσουμε με τις σημερινές ανάγκες; Είναι γι’ αυτό που η ΔΗΠΑ – Συνεργασία, με υπευθυνότητα προτείνει όπως το 2023 συσταθεί κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης και συνεργασίας. Μια κυβέρνηση στην οποία θα συμμετέχουν όσο το δυνατό περισσότερα κόμματα, προκειμένου να υλοποιηθούν οι βασικές τομές που όλοι συμφωνούμε πως χρειάζεται η πατρίδα μας. Μια κυβέρνηση που θα διαχειριστεί την δύσκολη κατάσταση του Κυπριακού. Έχουμε ήδη χάσει αρκετό χρόνο: χώρες που κάποτε μας ακολουθούσαν, σήμερα πρωτοπορούν αφού κατάφεραν να κάνουν άλματα στην ψηφιακή εποχή και στον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών τους.

Μερικοί αναρωτιούνται πόσο εφικτή είναι η πρότασή μας αυτή. Κι όμως! Σήμερα σε πολλές ώριμες Δημοκρατίες λειτουργούν κυβερνήσεις εθνικής συνεννόησης. Αυτό σήμερα συμβαίνει για παράδειγμα στην Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Κροατία και στο Ισραήλ. Θυμίζω πως και στον τόπο μας, εκ των πραγμάτων, τα κόμματα αναγκάστηκαν να κάνουν τις σωστές υπερβάσεις, όταν πια δεν είχαμε άλλη επιλογή και μας επιβλήθηκαν οι όροι του Μνημονίου και της Τρόικας. Προκύπτει, λοιπόν, το ερώτημα: γιατί σήμερα να μη λειτουργήσουμε ως Προμηθείς; Αντιλαμβανόμαστε πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση στο Κυπριακό; Βλέπουμε τις ανισότητες που υπάρχουν και τις στρεβλώσεις που υπάρχουν στο σημερινό οικονομικό μας μοντέλο; Έχουμε γνώση του πόσο γρήγορα και ριζικά πρέπει να κινηθούμε για να προλάβουμε τις εξελίξεις για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του κράτους; Δεν βλέπουμε τα κοινωνικά προβλήματα που υπάρχουν και δυστυχώς σοκάρουν την κοινωνία μας;

Οι πλάτες του ενός που θα εκλεγεί το 2023, δεν μπορούν από μόνες τους να δώσουν τις λύσεις που χρειαζόμαστε. Ούτε και υπάρχει σήμερα ο ένας που θα σώσει τον τόπο από μόνος του από τις συμπληγάδες που διανύουμε. Απέναντι στη σύγχυση που επικρατεί και στην απαξίωση των πολιτών, οι κομματικές σημαίες θα πρέπει να υποσταλούν. Για την παράταξή μας τώρα ήλθε η ώρα να υψώσουμε τη σημαία της Κύπρου μας πάνω απο όλα. Να κάνουμε όλοι τις υπερβάσεις που χρειαζόμαστε και τα επόμενα πέντε χρόνια να πάμε μπροστά τον τόπο μας. Έτσι θα κερδίσουμε όλοι!

Ο κ. Μαρίνος Κλεάνθους είναι αντιπρόεδρος ΔΗΠΑ-Συνεργασίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση