ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γιατί στηρίζω Ανδρέα Μαυρογιάννη

Του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΠΡΟΥΝΤΖΟΥ

Προτείνω τον Ανδρέα Μαυρογιάννη ως υποψήφιο για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας γιατί πιστεύω ότι είναι αποδεδειγμένα ικανός, προσωπικά και πολιτικά έντιμος και γνήσια προοδευτικός. Είναι ο καταλληλότερος για να κρατήσει το τιμόνι της χώρας στο εξαιρετικά δύσκολο σημείο στο οποίο βρισκόμαστε. Είναι απαλλαγμένος από πολιτικά ή προσωπικά βαρίδια, κομματικές εξαρτήσεις και ιδεολογικές αγκυλώσεις. Διαθέτει μεγάλη αξιοπιστία στη διεθνή και ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή λόγω της ουσιαστικής εμπειρίας του στον ΟΗΕ και της επιτυχούς οργάνωσης και διεκπεραίωσης της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. από την Κύπρο. Είναι πραγματικά ανεξάρτητος, με σαφείς θέσεις στα θεμελιώδη ζητήματα.

- Στην οικονομία ο Ανδρέας Μαυρογιάννης πρεσβεύει ένα σύγχρονο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης. Παρά τις θετικές επιδόσεις συγκεκριμένων δεικτών όπως η ανεργία και η υψηλή ανάπτυξη σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε., 25% περίπου των συμπολιτών μας βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Η συντριπτική πλειοψηφία του οικονομικά ενεργού πληθυσμού αδυνατεί ν’ αποκτήσει στέγη, ιδιόκτητη ή με ενοίκιο. Ο υψηλός πληθωρισμός, σε συνάρτηση με τα αυξανόμενα δανειστικά επιτόκια, διαβρώνουν την οικονομική κατάσταση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

- Το οικονομικό μοντέλο της χώρας δεν μπορεί να βασίζεται στον ευκαιριακό πλουτισμό, είτε λόγω αστάθειας σε άλλες χώρες είτε λόγω σαθρών προγραμμάτων, όπως αυτό των πολιτογραφήσεων. Ούτε μπορεί να εδράζεται σε μη επαναλαμβανόμενα έσοδα, όπως αυτά που προκύπτουν από τον τομέα των κατασκευών και της ακίνητης ιδιοκτησίας σε περιόδους υπερθέρμανσης της κατασκευαστικής βιομηχανίας ή σε απρόσμενα επιτυχημένες τουριστικές σεζόν.

- Ο μηδενισμός επιτυχημένων πολιτικών δεν είναι χαρακτηριστικό του Ανδρέα Μαυρογιάννη. Όμως, η ρεαλιστική απεικόνιση της υφιστάμενης κατάστασης δείχνει ότι η οικονομική και κοινωνική μας ανθεκτικότητα απαιτεί πολιτικές που θα διευρύνουν την παραγωγική βάση της χώρας και θα ωφελήσουν το σύνολο του πληθυσμού.

- Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης πιστεύει βαθιά στις δημοκρατικές και οικονομικές αξίες της Ε.Ε. Πιστεύει στην ανάγκη ενός σύγχρονου, αποτελεσματικού κράτους. Αναγνωρίζει τις παθογένειες και την αναποτελεσματικότητα των υπηρεσιών που οδηγούν σε εστίες διαπλοκής και αδυναμία εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων. Πιστεύει στην ανάγκη δημοσιονομικής πειθαρχίας και ορθολογιστικής διενέργειας δαπανών προκειμένου το κράτος να είναι σε θέση να επιτελέσει το απαραίτητο έργο στήριξης των χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων αποτελεσματικά. Χωρίς πρόσθετες φορολογικές ή άλλες επιβαρύνσεις. Βλέπει την υγιή επιχειρηματικότητα ως σύμμαχο στην προσπάθεια για ένα νέο, καινοτόμο και περιβαλλοντικά υπεύθυνο οικονομικό μοντέλο.

- Το εργατικό δυναμικό της Κύπρου έχει επίσης καίριο ρόλο στο οικονομικό όραμα του Ανδρέα Μαυρογιάννη. Όχι ανταγωνιστικά με την επιχειρηματικότητα, συνεργατικά. Μία από τις αποτυχίες του υφιστάμενου οικονομικού μοντέλου είναι η συνεχής κατάληξη σε ένα ψεύτικο δίλημμα όπου η αύξηση της κερδοφορίας διασφαλίζεται μόνο μέσα από τη συγκράτηση των μισθών σε επίπεδα που πλήττουν την ίδια την οικονομική δραστηριότητα.

- Σε συνθήκες πρωτόγνωρων πληθωριστικών πιέσεων και αύξησης επιτοκίων, η μείωση των μισθών το μόνο που επιτυγχάνει είναι τη μείωση της κατανάλωσης λόγω μείωσης της αγοραστικής δύναμης και αύξηση των επισφαλών δανείων. Αυτό το ψεύτικο δίλημμα ήρθε η ώρα ν’ απαντηθεί αποτελεσματικά. Αν δεν απαντηθεί, η κοινωνική συνοχή στην Κύπρο θα καταστραφεί, δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος για κοινωνική, πολιτική και οικονομική αστάθεια. Τέτοια φαινόμενα θα επιφέρουν βαρύ πλήγμα στις ίδιες τις επιχειρήσεις, αφού η κοινωνική και πολιτική σταθερότητα αποτελούν την καλύτερη συνταγή προσέλκυσης ξένων και εγχώριων επενδύσεων.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης έχει σαφείς θέσεις για την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, την πράσινη μετάβαση, την ενεργειακή ασφάλεια και την αειφορία.

- Ο πρότερός του βίος καταδεικνύει την υψηλή ηθική και εντιμότητά του. Δεν τον απασχολεί ο προσωπικός του πλουτισμός ή το όφελος οποιουδήποτε. Η διαφθορά και η διαπλοκή είναι βόμβες στα θεμέλια ενός σύγχρονου κράτους. Διαβρώνουν τους θεσμούς και την αξιοπιστία της χώρας. Πληγώνουν τον πολίτη, υποτιμούν την αξιοπρέπειά του, κλέβουν από την τσέπη και την προοπτική του. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είναι ο μόνος υποψήφιος που έθεσε το ζήτημα της διαπλοκής και της διαφθοράς κατά τρόπο συγκεκριμένο και χειροπιαστό, απευθυνόμενος και προς τη νεοσύστατη Αρχή κατά της Διαφθοράς.

- Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης κατέθεσε συγκεκριμένη εισήγηση για το φλέγον ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας και του υψηλού ενεργειακού κόστους. Η πρότασή του συνάδει πλήρως με τις υποχρεώσεις μας ως κράτος μέλος της Ε.Ε. για την πράσινη μετάβαση και την αειφορία. Αντιλαμβανόμενος τη διασύνδεση του Κυπριακού με την ενέργεια, κατέθεσε ρεαλιστικές αλλά καινοτόμες προτάσεις για την αξιοποίηση, επιτέλους, των κοιτασμάτων που εντοπίστηκαν στην κυπριακή ΑΟΖ. Οι προτάσεις αυτές έχουν πολλαπλά, άμεσα οφέλη. Μείωση του ενεργειακού κόστους για όλους τους Κύπριους, μείωση των ρύπων, μείωση της εξάρτησης των Τ/κ από την Τουρκία, κίνητρο στην Τουρκία για επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Το Κυπριακό αποτελεί για εμένα το ύψιστο κριτήριο επιλογής στις προεδρικές εκλογές. Η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει Ε/κ και Τ/κ είναι τραγική. Η χειρότερη από το 1974 για να είμαστε ακριβείς.

- Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης έφερε το Κυπριακό σε ακτίνα συμφωνίας, επιτυγχάνοντας ως διαπραγματευτής συγκλίσεις που έφεραν για πρώτη φορά βελτίωση όλων των πτυχών της προτεινόμενης λύσης. Αυτή η αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα πιστοποιεί την ικανότητα, άμεση ετοιμότητα και κυρίως την αξιοπιστία του Ανδρέα Μαυρογιάννη για διαχείριση του Κυπριακού.

- Η πρόταση του Ανδρέα Μαυρογιάννη για το Κυπριακό μπορεί να δημιουργήσει δυναμική εξόδου από την παρούσα πορεία καταστροφικής διολίσθησης.

Προτείνω τον Ανδρέα Μαυρογιάννη με αίσθημα ευθύνης και σεβασμού προς τους συμπολίτες μας, στηρίζοντας το όραμά του για μία καλύτερη Κύπρο.

Ο κ. Χαράλαμπος Προύντζος είναι νομικός.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση