ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η αξία των πολιτών στην πολιτική

Του Δημήτρη Δημητρίου

Είναι και στο δικό μας χέρι, εμάς των πολιτικών, να πείσουμε για την αξία της πολιτικής στις ζωές μας. Να γυρίσουμε την κλεψύδρα της απαξίωσης ανάποδα και με απλό και χειροπιαστό τρόπο να πούμε το γιατί είναι σημαντικό οι πολίτες να συμμετέχουν στη γιορτή της Δημοκρατίας, στις εκλογές. Πρώτα είναι αναγκαίο βεβαίως να εξηγήσουμε γιατί είναι γιορτή της δημοκρατίας. Να πάμε πίσω στα βασικά. Και να υπενθυμίσουμε πως οι πατεράδες, οι μανάδες, οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας πολέμησαν για να έχουμε αυτό το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα.

Για να έρθουμε στο σήμερα. Που όσο σημαντική και να είναι η προϊστορία, το ποια είναι τα πεπραγμένα του καθενός, ατόμου και κόμματος, δεν είναι ποτέ αρκετά για να καθορίσει την ψήφο μας. Τα όποια επιτεύγματα καταχτήθηκαν θεωρούνται από τους πολίτες, σωστά η λανθασμένα, δεδομένα. Οι πολίτες περιμένουν να ακούσουν από μας τι θέλουμε να κάνουμε. Ούτε τι κάναμε, ούτε το πώς το κάναμε. Ως εκ τούτου, σε αυτές τις 28 μέρες που έμειναν μέχρι τις εκλογές, ας επικεντρωθούμε σε αυτό. Ας αφήσουμε στην άκρη αυτά που δεν μειώνουν την απόσταση μεταξύ πολιτών και πολιτικών. Τους διαξιφισμούς, τους ανούσιους καβγάδες, τις συζητήσεις που δεν αφορούν άμεσα το κοινοβουλευτικό έργο και είναι εκτός τους διακυβεύματος και ας μιλήσουμε για το αύριο, για αυτά που μπορούν να κάνουν τα κόμματα εντός της Βουλής για τον ρόλο και την αξία του κοινοβουλευτισμού σε μια ευρωπαϊκή χώρα.

Η λέξη πολίτης και πολιτική έχουν την ίδια ρίζα. Oχι τυχαία. Ας μη χαρίσει κανένας μας την τύχη τη δική του και της χώρας μας στα χέρια άλλων

Η αξία των βουλευτικών εκλογών είναι ακριβώς αυτή. Να έχουμε μια βουλή που θα επικρατήσει η σοβαρότητα. Που να μπορεί να είναι παραγωγική και αποτελεσματική. Οι βουλευτικές εκλογές δεν ήταν ποτέ προεδρικές εκλογές. Δεν ψηφίζουμε για αλλαγή διακυβέρνησης. Ψηφίζουμε για πενήντα έξι αντιπροσώπους που θέλουμε όντως να μας αντιπροσωπεύουν. Ψηφίζουμε κόμματα που να μπορούν να συνεργάζονται με την εκτελεστική εξουσία, την εκάστοτε εκτελεστική εξουσία, για να μπορεί να λειτουργεί αυτή η μη φυσιολογική χώρα με το ιδιόμορφο σύνταγμα. Ας μιλήσουμε αυτές τις 28 μέρες γι’ αυτά που θέλουμε να γίνουν. Για τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται να γίνουν, αυτές που πρέπει και εμείς στη Βουλή να τολμήσουμε για να ψηφιστούν. Για το πώς θέλουμε τη χώρα μας να είναι σε πέντε και σε δέκα χρόνια. Και επειδή κανένας δεν κρατά μαγικό ραβδί, και κανένας δεν μπορεί να το κάνει από μόνος του, πρόσωπο ή και κόμμα, για το πώς θα συμβάλουμε σε αυτό. Χωρίς αρνητισμό, χωρίς τοξικότητα, χωρίς λαϊκισμό. Μπουχτίσαμε από αυτόν. Χορτάσαμε και από αριβισμό. Το ζητούμενο σήμερα είναι η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα.

Για τα επόμενα χρόνια έχουμε τον μπούσουλα. Ξέρουμε τι πρέπει να γίνει. Το είπαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα έχουμε και τη σημαντική, οικονομική και όχι μόνο, συνεισφορά της. Χρειάζεται να τολμήσουμε να προχωρήσουμε. Το εθνικό πλάνο ανάκαμψης και σταθερότητας είναι ολοκληρωμένο. Πετύχαμε ως κράτος, η γενναία πρόταση να εγκριθεί. Θα μείνει όμως μισή, αν την αφήσουμε μόνο στα χαρτιά. Στον Δημοκρατικό Συναγερμό έχουμε ακριβώς αυτή την τόλμη που χρειάζεται για την επόμενη μέρα. Για να εφαρμόσουμε πολιτικές και μεταρρυθμίσεις. Παντρεμένη με την υπευθυνότητά μας, όχι μόνο δεν άφησε ποτέ τη χώρα και τους πολίτες εκτεθειμένους, αλλά καταφέραμε να βάλουμε ένα λιθαράκι βελτίωσης των ζωών μας. Δεν είπαμε ποτέ πως τα κάνουμε όλα σωστά. Ούτε πως δεν έχουμε προβλήματα. Αλλά σίγουρα η ισοπέδωση και ο μηδενισμός δεν αξίζει σε κανέναν πολίτη. Μειώνει και τη συνεισφορά ακόμη και αυτών που τα εκστομίζουν. Η λέξη πολίτης και πολιτική έχουν την ίδια ρίζα. Όχι τυχαία. Ας μη χαρίσει κανένας μας την τύχη τη δική του και της χώρας μας στα χέρια άλλων. Η επιφανειακή προσέγγιση τίποτα δεν αλλάζει, δεν έχει ισχύ αν δεν ακολουθείται από το αν δεν το αλλάξουμε εμείς. Για να μην επικρατήσει ο λαϊκισμός και ο αριβισμός χρειάζεται να επικρατήσει η σοβαρότητα. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει αν οι σοβαροί πολίτες αυτής της χώρας συμπεριφερθούν με λιγότερη υπευθυνότητα. Χριστός Ανέστη.

Ο κ. Δημήτρης Δημητρίου είναι βουλευτής Λευκωσίας και εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Συναγερμού

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση