ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη και προστασία της φύσης

Του ΑΝΤΡΟΥ Γ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ

Χρόνο με τον χρόνο τα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες και οι δυνατοί άνεμοι αυξάνονται, επιδρώντας αρνητικά στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Η κλιματική αλλαγή επιβάλλει την αξιοποίηση και χρήση της τεχνολογίας για αποφυγή περαιτέρω καταστροφικών πυρκαγιών αλλά και για προστασία των σιτηρών και των γεωργικών προϊόντων γενικότερα.

Η καταστροφή της άγριας φύσης και των δασών από τις πυρκαγιές, όχι μόνο αναγκάζει τους αγρότες να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους, αλλά απειλεί γενικότερα τη χλωρίδα και πανίδα, αφού οι πυρκαγιές αφήνουν πίσω τους στάχτη, σκόνη στην ατμόσφαιρα και αρκετό διοξείδιο του άνθρακα. Άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα αναγκάζονται να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, αφού η σκόνη παραμένει μέχρι 3-4 μέρες στην ατμόσφαιρα, ενώ στον τόπο έκρηξης της πυρκαγιάς μπορεί να υπάρχει σκόνη και στάχτη στην ατμόσφαιρα μέχρι 7 εβδομάδες, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Süeddeutsche Zeitung».

Η φετινή χρονιά ήταν πολύ δύσκολη όσον αφορά την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, σε παγκόσμιο επίπεδο. Για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και την αποκατάσταση της καμένης γης δαπανάται περίπου το 87% του προϋπολογισμού των επηρεαζόμενων χωρών, ενώ μόνο το υπόλοιπο 13% διατίθεται για τον περιορισμό και πρόληψη των πυρκαγιών.

Η χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών ή δρόνων (drones) θα μπορούσε να περιορίσει την εξάπλωση ή να προλάβει την έκρηξη πυρκαγιών, προμηθεύοντας τους ειδικούς και την Πυροσβεστική Υπηρεσία με φωτογραφικό και άλλο υλικό. Οι δρόνοι μπορούν επίσης να συμβάλουν στη διάσωση ζωών σε έκτακτες ανάγκες ή να παραχωρήσουν πρώτες βοήθειες σε δυστυχήματα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπορούν να αντικαταστήσουν την ανθρώπινη βοήθεια και παρέμβαση.

Στην Πολωνία οι δρόνοι χρησιμοποιούνται στη γεωργία και κτηνοτροφία, κυρίως για ψεκασμούς και παρακολούθηση της βόσκησης των κοπαδιών. Μπορούν επίσης να εντοπίσουν περιοχές όπου η σοδειά καταστρέφεται ή δεν αναπτύσσεται κανονικά. Στις απομακρυσμένες και απομονωμένες από τα αστικά κέντρα περιοχές, οι δρόνοι χρησιμοποιούνται για μεταφορά δεμάτων ή αλληλογραφίας γενικότερα. Μια μεγάλη καινοτομία στη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών είναι η παρακολούθηση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και η καταγραφή εικόνων και διάδοση πληροφοριών μέσω των εμπλεκόμενων φορέων προς τους χρήστες του οδικού δικτύου.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέδειξε την προτίμηση των δύο αντιπαλευόμενων χωρών στους δρόνους. Η αξία της παγκόσμιας αγοράς δρόνων ανέρχεται στα 28 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2022, ενώ μέχρι το 2030 αναμένεται να φτάσει στα 541 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή θα έχει μια αύξηση της τάξης του 38,6% ετησίως, σύμφωνα με σχετική γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι χειριστές δρόνων είναι οι πτήσεις πάνω ή κοντά σε στρατιωτικές ή σε περιοχές χωρίς οπτική επαφή, όπως για παράδειγμα εντός της νεκρής ζώνης ή της κατεχόμενης περιοχής της Κύπρου. Οι δρόνοι αποτελούν επίσης βασικό εργαλείο για τις τοπικές αρχές για έλεγχο των μετακινήσεων στις πόλεις, συμβάλλοντας στη μείωση της ρύπανσης και της κυκλοφοριακής συμφόρησης, αλλά και στην ασφάλεια των μετακινήσεων από τις αστικές στις αγροτικές ή τουριστικές περιοχές.

Η χρήση δρόνων αποτελεί μια σύγχρονη τεχνολογική ανάγκη, παρόλα τα προβλήματα θορύβου λόγω της αυξανόμενης παρουσίας τους στον ουρανό και της μη ρύθμισης της νομοθεσίας. Ο κόσμος θα πρέπει πρώτα να εμπιστευτεί τη συμβολή της τεχνολογίας στους τομείς της γεωργίας, κτηνοτροφίας, αρχαιολογίας, της αεροναυτικής και της προστασίας του περιβάλλοντος, αρχίζοντας από την εκπαίδευση στα σχολεία και αναγνωρίζοντας λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν σε φυσικές καταστροφές, οι οποίες θα μπορούσαν να αποφευχθούν.

Ο κ. Άντρος Καραγιάννης είναι δήμαρχος Δερύνειας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση