ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο «ορατός» εχθρός της Ευρώπης

Του ΑΝΤΡΟΥ Γ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ

Όταν πρωτοεμφανίστηκε ο κορωνοϊός στην Ευρώπη, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν μίλησε για «έναν αόρατο εχθρό» τον οποίο καλούμασταν να πολεμήσουμε. Στη συνέχεια αρκετοί ηγέτες άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υιοθέτησαν τις δηλώσεις του και ο «αόρατος» εχθρός έγινε μέρος της καθημερινότητάς μας.

Τόσο ο Εμμανουέλ Μακρόν όσο και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, οι οποίοι ηγούνται της Ε.Ε., έχουν ξεχάσει πλέον τον «αόρατο» εχθρό, την πανδημία και την υγειονομική κρίση και έχουν αφοσιωθεί στον «ορατό» για την Ευρώπη εχθρό που είναι η Ρωσία, η οποία επιτίθεται στην Ουκρανία. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντε Λάιεν έσπευσε μάλιστα να προτείνει στην Ουκρανία μια θέση στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, του οποίου η χώρα κατέχει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε., φαίνεται ότι είναι ικανός να ηγηθεί μιας οικονομικά δυνατής, αλλά αδύνατης στην εξωτερική πολιτική Ε.Ε. Η τέως Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ φρόντισε πριν την αποχώρησή της από την καγκελαρία, να παραδώσει τα ευρωπαϊκά ηνία στον φιλόδοξο Γάλλο Πρόεδρο, βλέποντας στο πρόσωπό του έναν φρέσκο πολιτικό, οραματιστή και φιλοευρωπαίο.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν έχει εισέλθει πλέον στην προεκλογική εκστρατεία για διεκδίκηση της δεύτερης θητείας εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία. Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο Μακρόν θεωρείται ως το απόλυτο φαβορί για επανεκλογή, αφού οι ανθυποψήφιοί του που προέρχονται κυρίως από τη δεξιά και ακροδεξιά δεν φαίνεται να τον απειλούν. Η γαλλική Αριστερά αντιμετωπίζει τα δικά της προβλήματα, αφού δεν είναι σε θέση να εξεύρει έναν κοινό υποψήφιο της ευρύτερης Αριστεράς μαζί με τους Πράσινους/Οικολόγους.

Ο Μακρόν έχει ήδη στήσει τη δική του επικοινωνιακή έμπιστη ομάδα, η οποία απαρτίζεται από άτομα τα οποία γνωρίζει για αρκετό καιρό και τραβούν το βαρύ φορτίο της επικοινωνιακής εικόνας του Γάλλου Προέδρου, με επικεφαλής την ταλαντούχα στο επικοινωνιακό κομμάτι σύζυγό του.

Η πρώτη προεκλογική ομιλία του Μακρόν θα άρχιζε από τη Μασσαλία, αλλά αυτή αναβλήθηκε λόγω των ρωσικών επιθέσεων στην Ουκρανία. Ο Μακρόν φρόντισε όμως να στείλει το δικό του μήνυμα, τόσο στους Γάλλους πολίτες όσο και σε ξένους συμμετέχοντες στη διάσκεψη κορυφής των Δήμων και Περιφερειών, που πραγματοποιήθηκε αρχές Μαρτίου στη Μασσαλία, δηλώνοντας ότι «θα σας προστατέψουμε», εννοώντας από τον «ορατό» πλέον εχθρό που είναι η επιτιθέμενη Ρωσία.

Ο Μακρόν και η επικοινωνιακή του ομάδα έχουν καταφέρει με εντυπωσιακό τρόπο δια της φυσικής τους απουσίας να βρίσκονται παρόντες ενώπιον των πολιτών στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Λαμβάνοντας υπόψη ότι, τόσο τα περιοριστικά μέτρα λόγω του κορωνοϊού, όσο και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν αλλάξει τον τρόπο άσκησης πολιτικής, η επικοινωνιακή Προεδρική ομάδα έχει σηκώσει το βάρος της προεκλογικής εκστρατείας εστιάζοντας ιδιαίτερα στη διαδικτυακή ενημέρωση και παρουσία.

Μια μάχη βέβαια κερδίζεται συνήθως στο πεδίο μάχης και οι πόλεμοι με πόλεμους, όπως είπε χαρακτηριστικά ένας Γερμανός φιλόσοφος. Σίγουρα το επικοινωνιακό παιχνίδι αποτελεί μέρος μιας προεκλογικής καμπάνιας ή ενός αγώνα κατά του εχθρού. Μέρος αυτής της σύγχρονης επικοινωνιακής εκστρατείας είναι η απαλλαγή από το προεδρικό κοστούμι και η αντικατάσταση του με στρατιωτική στολή και όπλο, κράνος και εξάρτηση.

Ο Μακρόν και η ομάδα του έχουν κερδίσει τον επικοινωνιακό αγώνα και οδεύουν προς την εξουσία χωρίς την απόλυτη φυσική τους παρουσία και χωρίς να δώσουν καμιά σχεδόν μάχη επί εδάφους. Αν ο Γάλλος Πρόεδρος επανεκλεγεί, αναγνωρίζοντας ότι τώρα υπάρχει ένας «ορατός» εχθρός για την Ευρώπη χωρίς να κατέβει στην κοινωνία και παραμένοντας κλεισμένος στα Ηλύσια Πεδία, τότε θα πρέπει να παραδεχτούμε πλέον ότι η άσκηση πολιτικής φαίνεται να αλλάζει, αφού οι εκλογικές μάχες θα κερδίζονται στο μέλλον με επικοινωνιακά τεχνάσματα αντί με αγώνες στο Κοινοβούλιο, στους δρόμους και στις πλατείες.

Ο κ. Άντρος Γ. Καραγιάννης είναι δήμαρχος Δερύνειας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση