ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Όλη η αλήθεια για την Προδημοτική Εκπαίδευση

Του ΧΡΙΣΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗ

Την ευθύνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τη νομοθεσία για την προδημοτική εκπαίδευση, τη φέρει ο υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου. Με απαράδεκτους, αντιφατικούς και πρωτόγνωρους χειρισμούς οδήγησε τα πράγματα σε αδιέξοδο. Με μια πρωτόγνωρη συμπεριφορά, η οποία ξεπερνά κάθε όριο πολιτικής δεοντολογίας, προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους εμπλεκόμενους.

Ας ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα:

- Από την αρχή της συζήτησης του νομοσχεδίου της κυβέρνησης, το ΥΠΑΝ ζήτησε την επέκταση της προδημοτικής από τα τέσσερα χρόνια και σε αυτό υπήρξε ομοφωνία. Ουδέποτε όμως παρουσιάστηκε στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής ή αλλού οποιοδήποτε ολοκληρωμένο σχέδιο για το πώς αυτό θα επιτευχθεί.

- Αυτό που ζήτησε ουσιαστικά ο ΥΠΑΝ από τη Βουλή ήταν «λευκή επιταγή» για το πώς θα εφαρμοστεί η επέκταση της προδημοτικής εκπαίδευσης και για το πώς το ΥΠΑΝ θα διαθέσει τα 12 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης για τον σκοπό αυτό, χωρίς σχέδιο και λογοδοσία.

- Το ΑΚΕΛ κατέθεσε τροπολογία του επίμαχου άρθρου, η οποία δεν συγκέντρωσε πλειοψηφία για να ενσωματωθεί στο κείμενο της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής και καταψηφίστηκε στην Ολομέλεια.

- ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ κατέθεσαν δύο άλλες τροπολογίες τις οποίες υποστήριξε ένθερμα ο ΔΗΣΥ, με ενημέρωση εντός της Επιτροπής Παιδείας ότι οι τροπολογίες αυτές είχαν και τη στήριξη του ΥΠΑΝ. Είναι αυτές τις τροπολογίες που επικαλούνται σήμερα οι Αβέρωφ Νεοφύτου και Πρόδρομος Προδρόμου για να τρομοκρατήσουν τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία, ότι τάχατες απαγορεύεται η εγγραφή μαθητών της Προδημοτικής Εκπαίδευσης στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία. Στην Ολομέλεια της Βουλής το μόνο κόμμα που ψήφισε ενάντια σε συγκεκριμένες τροπολογίες ήταν το ΑΚΕΛ. Η δημόσια παραδοχή της ηγεσίας του ΔΗΣΥ κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια ότι έκαναν λάθος, δεν μετριάζει τις ευθύνες της.

- Κατά τη συζήτηση της αναπομπής της νομοθεσίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Επιτροπή Παιδείας, η οποία συνεδρίασε στην παρουσία του κυρίου Προδρόμου υπήρχαν συνταγματικά τρεις επιλογές:

α. Αποδοχή της αναπομπής του Προέδρου, κάτι που θα σήμαινε αποδοχή της αρχικής πρότασης της κυβέρνησης, την παραχώρηση δηλαδή «λευκής επιταγής» στο ΥΠΑΝ για να χειριστεί το θέμα και τα 12 εκατομμύρια όπως θέλει.

β. Καταψήφιση της αναπομπής, εξέλιξη η οποία δίνει τη δυνατότητα πλέον στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναφέρει το νόμο στο Ανώτατο χωρίς να τον υπογράψει ή να τον υπογράψει.

γ. Να γίνουν τροπολογίες, οι οποίες μπορούν να ισχύσουν όμως μόνο με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης. Σε κανένα σημείο της συζήτησης στην Επιτροπή Παιδείας ο υπουργός Παιδείας δεν ζήτησε διόρθωση των επίμαχων διατυπώσεων αλλά επέμεινε δογματικά και απόλυτα στην αποδοχή της αρχικών του προτάσεων.

- Μετά από αυτή την εξέλιξη σε μια προκλητική κίνηση ξεπερνά κάθε όριο προκλητικότητας, ο ΥΠΑΝ απέστειλε εγκύκλιο σε όλα τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία, ισχυριζόμενος ότι αυτό που ψήφισε η Βουλή (το οποίο υπερψήφισε ο ΔΗΣΥ, υποστήριξε ο ίδιος και καταψήφισε το ΑΚΕΛ) απαγορεύει σε οποιοδήποτε μαθητή να εγγραφεί, αν το επιλέξει, σε ιδιωτικό νηπιαγωγείο. Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά της κυπριακής εκπαίδευσης που ο ΥΠΑΝ αποστέλλει εγκύκλιο πριν να υπάρξει νομοθεσία, πριν να υπογραφεί δηλαδή η νομοθεσία από τον Πρόεδρο. Υπενθυμίζουμε την αναφορά στον «Ο περί δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης (υποχρεωτική φοίτηση και παροχή δωρεάν παιδείας) νόμος του 1963 (24 (Ι)/1993): «Η δημοτική εκπαίδευση περιλαμβάνει την προδημοτική και δημοτική εκπαίδευση και παρέχεται στα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία αντίστοιχα, δημόσια και ιδιωτικά εγγεγραμμένα στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού».

Η ευθύνη πλέον είναι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το πώς θα χειριστεί το όλο θέμα.

Ο κύριος Προδρόμου και η ηγεσία του ΔΗΣΥ με τους άγαρμπους και ερασιτεχνικούς τους χειρισμούς μένουν για ακόμη μία φορά τρομερά εκτεθειμένοι, μετά το φιάσκο των εξετάσεων τετραμήνων και της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στο σχολείο. Είναι οι απαράδεκτοί τους χειρισμοί που οδηγούν για ακόμα μια φορά τα πράγματα σε αδιέξοδο.

Ο κ. Χρίστος Χριστοφίδης είναι βουλευτής ΑΚΕΛ, μέλος Επιτροπής Παιδείας της Βουλής.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση