ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ρώσο-ουκρανική σύγκρουση. Αφορά τελικά τους Ουκρανούς;

Του ΔΙΚΑΙΟΥ ΤΣΕΡΚΕΖΟΥ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το ότι υπάρχει μια σύγκρουση είναι δεδομένο. Μια πολεμική σύγκρουση πολλές φορές σκληρή και εκδικητική. Αυτό που δεν είναι ακόμη τουλάχιστον κατανοητό είναι η έκταση αυτής σύγκρουσης. Έχει εμπλακεί αμέσως ή εμμέσως σχεδόν όλος ο κόσμος. Οικονομίες και πολιτικά συστήματα δοκιμάζονται και θα δοκιμασθούν με μεγαλύτερες επιπτώσεις στο μέλλον, διότι αυτή η σύγκρουση θα έχει διάρκεια. Διαπραγματεύσεις γίνονται από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η σύγκρουση. Αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο είναι το είδος των διαπραγματεύσεων. Δεν φαίνεται να υπάρχει αυτό που λέμε «ατζέντα» της διαπραγμάτευσης.

Φοβάμαι πως η διαπραγμάτευση, με ανοιχτή την πληγή του πολέμου, θα συνεχισθεί πολλά ακόμα χρόνια. Είναι κάτι πολύ περισσότερο. Το πραγματικό της αντικείμενο, όσο και αν αυτό ακούγεται «μακρινό», είναι η διαμάχη για τον έλεγχο της διασποράς των νέων τεχνολογικών εξελίξεων. Πρόκειται για έναν ακήρυχτο πόλεμο. Αφορά άγνωστες σε πολλούς από εμάς εξελίξεις που σχετίζονται με την αυτοσχεδιαζόμενη και όχι πάντοτε ελέγξιμη νοημοσύνη. Όχι απαραίτητα μόνο την τεχνητή νοημοσύνη. Τη δυνατότητα ολογραμμικής συμμετοχής σε πολλές ανθρώπινες δραστηριότητες με πραγματικό «παραγωγικό» αποτέλεσμα. Στην ιλιγγιώδη εξέλιξη της βιοτεχνολογίας. Την κβαντική μηχανική. Όλες αυτές οι εξελίξεις δημιουργούν αναμφίβολα μια άλλη πραγματικότητα. Η διάθεση και η διασπορά της οποίας είναι η πραγματική αιτία ενός ακήρυχτου πολέμου.

Οι επερχόμενες εξελίξεις είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να γίνει πλέον αντιστρέψιμη. Απλώς γιατί είναι αποδεκτή σχεδόν από όλους. Είναι η λύση σε μια γη που η εξέλιξη του πληθυσμού της είναι πλέον ανεξέλεγκτη. Η ρωσο-ουκρανική κρίση, κατά τη γνώμη μας, δεν αφορά άμεσα την Ουκρανία. Αφορά πληθυσμούς με κρίσιμη μάζα, που έχουν ανάγκη και μπορούν να κάνουν γρήγορα βήματα και να ελέγξουν αυτή τη νέα γνώση. Να εξελιχθούν και να την εξελίξουν πολλαπλασιαστικά. Να βρεθούν πολύ πιο μπροστά. Αφορά πληθυσμούς που σίγουρα θα καταστούν περισσότερο ανταγωνιστικοί, αν όχι και απειλητικοί. Κατά την γνώμη μας άδικα ενεπλάκη η Ουκρανία. Απλώς έτυχε στη διαδρομή της εμφάνισης νέων ελπιδοφόρων τεχνολογικών εξελίξεων και ενός ακήρυχτου πολέμου. Σ’ ένα κόσμο που έχει πλέον ανάγκη όσο ποτέ αυτές τις τεχνολογικές εξελίξεις και είναι από καιρό έτοιμος να πολεμήσει γι’ αυτές. Απλώς ο πόλεμος ξεκίνησε σε λάθος σημείο. Αφορά άλλους. Αφορά πληθυσμούς σ’ ένα κόσμο που δεν υπάρχουν πια αποστάσεις. Σ’ ένα κόσμο που το σήμερα και το αύριο θα είναι ποιο κοντά από ποτέ.

 

Ο κ. Δίκαιος Τσερκέζος είναι καθηγητής Οικονομετρίας στο Τμήμα Οικονομίας και Διοίκησης , στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις της Πάφου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση