ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τα πρωτοφανές πισωγύρισμα της χώρας μας…

Του Γιώργου Λουκαΐδη

Πρώτη φορά ΠτΔ δέχτηκε όχι μόνο να συζητήσει αλλά να προτείνει ο ίδιος λύση δυο κρατών, δηλαδή νομιμοποίηση της κατοχής. Πρώτη φορά η χώρα μας βρίσκεται τόσο κοντά, μια ανάσα πριν από τον κίνδυνο οριστικής διχοτόμησης. Για πρώτη φορά, εξαιτίας των χειρισμών Αναστασιάδη στο Κυπριακό, η Τουρκία βρήκε τόσο πρόσφορο περιβάλλον ώστε να μπορέσει να προχωρήσει, ανενόχλητη ουσιαστικά, σε παράνομα τετελεσμένα στην Αμμόχωστο αλλά και στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πρώτη φορά η χώρα μας έχει διασυρθεί σε τέτοιο βαθμό και μάλιστα επαναλαμβανόμενα στην Ευρώπη και διεθνώς, εξαιτίας της σαθρής βιομηχανίας χρυσών διαβατηρίων που έστησε η κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού, προκαλώντας σοβαρές επιπτώσεις στη φήμη και την οικονομία της Κύπρου. Και αντίστοιχα για πρώτη φορά η Ε.Ε. μάς έβαλε στο σκαμνί για ανάλογης φύσης ζητήματα.

Πρωτοφανής και η εκτόξευση γενικότερα των φαινομένων διαφθοράς και διαπλοκής, όχι μόνο γιατί καταγραφόμαστε ως πρωταθλητές σε αύξηση στη διαφθορά τα έτη 2013- 2019 στο σχετικό ποιοτικό δείκτη (13 παραμέτρους) της Παγκόσμιας Τράπεζας, αλλά και για το επίσης πρωτοφανές φαινόμενο, στο επίκεντρο αυτής της διαπλοκής και θεσμικής εκτροπής να βρίσκεται ο ίδιος ο επικεφαλής του κράτους, η οικογένειά του και αριθμός μελών του Υπουργικού του Συμβουλίου.

Υπενθυμίζουμε τα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ δωρεάν οικογενειακά ταξίδια στις Σεϋχέλλες με τα πολυτελείας τζετ του Σαουδάραβα σεΐχη, σε συνάρτηση με τη σκανδαλώδη πολιτογράφηση 36 μελών της οικογένειας του σεΐχη. Το ξεχείλωμα του προγράμματος πολιτογραφήσεων σε βαθμό σαθρότητας, την υπεράσπισή του ως το τέλος και κυρίως την εκμετάλλευσή του για προσωπικό ή/και οικογενειακό πλουτισμό του ιδίου και μελών του Υπουργικού του Συμβουλίου, που ενέκριναν τις πολιτογραφήσεις. Την προνομιακή ενημέρωση των συμπεθέρων για να βγάλουν δεκάδες εκατομμύρια από τις τράπεζες λίγο πριν από το κούρεμα. Το φιλέτο στα Μεσοβούνια της κας Άντρης Αναστασιάδη, την εκπροσώπηση της Ryanair από το δικηγορικό γραφείο Αναστασιάδη στις διαπραγματεύσεις για ξεπούλημα των Κ.Α., την ανάπτυξη στο Πέρα Πεδί κοκ. Πρωτοφανής, όμως, και ιδιαίτερα επικίνδυνη είναι και η υπονόμευση του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας στη χώρα μας από την κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού.

Πρωτοφανής ο αυταρχισμός και η καθεστωτική νοοτροπία που διακρίνει την πολιτική συμπεριφορά των κυβερνώντων, σε βαθμό που όποιοι δεν υποκλίνονται στις επιθυμίες και προσταγές τους, επιχειρείται να ισοπεδωθούν και να καρατομήθουν. Ελάχιστες, επίσης, οι αντοχές τους στην κριτική, την αντίθετη άποψη, ακόμη και στη σάτιρα. Η κατά κανόνα απουσία διαβούλευσης και εξεύρεσης συναινετικών λύσεων, είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου.

Συγκρούστηκαν και επιτέθηκαν αφοριστικά σε όλους σχεδόν τους θεσμούς που δεν υποκλίθηκαν στις διαθέσεις τους και όπου μπόρεσαν, τους καρατόμησαν: Κεντρικούς τραπεζίτες, αρχηγό και υπαρχηγό αστυνομίας, πρόεδρο και μέλη ερευνητικής επιτροπής για τον Συνεργατισμό, τον τέως γενικό εισαγγελέα κοκ. Σειρά πήρε ο γενικός ελεγκτής, τον οποίο προσπαθούν μανιωδώς να παύσουν, επειδή, έστω αργοπορημένα, επιχειρεί να υλοποιήσει τις εκ του συντάγματος υποχρεώσεις του για να τους ελέγξει σε ό,τι αφορά τη σαθρή βιομηχανία πολιτογραφήσεων. Αντίστοιχα, ο εξαναγκασμός του Αντρέα Παράσχου σε παραίτηση, μόνο σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να αντικριστεί γιατί, με διάφορους τρόπους και μέσα, επιχειρείται ο πλήρης έλεγχος των ΜΜΕ. Για να μην αναφερθούμε και στο άλλο, πρόσφατο, των ενεργειών Γιολίτη και αστυνομίας αναφορικά με τον λογαριασμό παρωδία της τελευταίας, καθώς και την πρόθεση Νουρή να παραβιάζει το σύνταγμα στέλνοντας, χωρίς εντάλματα, την αστυνομία να κάνει ελέγχους σε σπίτια για παραβιάσεις των διαταγμάτων του κορωνοϊού.

Πρωτοφανής είναι επίσης και η απουσία λογοδοσίας και ανάληψης ευθύνης όπως την είδαμε σε όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις όπου οι κυβερνώντες βαραίνονται με τεραστίων διαστάσεων σκάνδαλα. Από τον ίδιο τον ΠτΔ, στα παραδείγματα που αναφέραμε πιο πάνω, μέχρι τον τέως Υπουργό Οικονομικών για τη διάλυση του Συνεργατισμού, τον τέως Υπ. Δικαιοσύνης για διάφορα, με αποκορύφωμα τον θεσμικό ρατσισμό που επέτρεψε τις κατά συρροήν δολοφονίες αθώων γυναικών και παιδιών κ.λπ.

Καταληκτικά, όλα αυτά και άλλα καινοφανή, οδήγησαν σε πρωτοφανές πισωγύρισμα την Κύπρο. Η αλλαγή πορείας που τόσο χρειάζεται η χώρα σε πλείστους τομείς άσκησης εξουσίας, μπορεί να επέλθει μονάχα μέσα από αυτό που φαίνεται να είναι το μοναδικό ή το κύριο που φοβούνται και υπολογίζουν οι κυβερνώντες : το πολιτικό κόστος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Σχόλια αναγνωστών

Κυκλοφορούσε με κορωνοϊό - Στη δουλειά με συμπτώματα

«δεν τηρουσε τα πρωτοκολλα εκανε και διασπορα ποσα το προστιμο? γιατι αν δεν πληρωσουν δεν θα ...»
Μαριος  |  13:06

Κυκλοφορούσε με κορωνοϊό - Στη δουλειά με συμπτώματα

«δεν τηρουσε τα πρωτοκολλα εκανε και διασπορα ποσα το προστιμο? γιατι αν δεν πληρωσουν δεν θα ...»
Μαριος  |  13:05

#PoliticsBlog Το νέο εύρημα του Οδυσσέα και οι σαμπάνιες του Νικόλα

«Αυτά συμβαίνουν στον πολιτικό μικρόκοσμο της ημικατεχόμενης Κύπρου εν έτει 2021.»
Leon  |  13:09

Τέσσερις νεαροί προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στον Αγρό

«Αντί οι κυπραίοι να εκτιμούν τον τόπο τους τον εκτιμούν οι ξένοι»
Leon  |  12:57

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση