ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Είναι οι ''άτακτοι'' Συναγερμικοί, ο πιο αδύναμος κρίκος αυτής της προεκλογικής;

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΙΑΚΟΥ

Άτακτος ορίζεται, ως ο πολεμιστής στρατεύματος που δεν είναι οργανωμένο και δεν δρα σύμφωνα με τους καθιερωμένους κανόνες της στρατιωτικής πειθαρχίας και τέχνης (λέγεται: πολεμικό σώμα ατάκτων).

Στην κυπριακή πολιτική σκηνή, θα μπορούσαμε να πούμε, ότι άτακτος είναι αυτός που αποφασίζει να δράσει εκτός κομματικής προσταγής, αυτόβουλα, χωρίς ευρεία συνεννόηση με άλλους ομογάλακτους ατάκτους.

(Απαραίτητη διευκρίνηση: άτακτος ΔΕΝ σημαίνει, κατ' ανάγκη, ο μη φρόνιμος).

Με δεδομένο τον καταλυτικό (μεγάλο ή μεγαλύτερο) ρόλο των πολιτικών κομμάτων στα, εν Κύπρω, διάφορα δρώμενα και στα υπόψη, ότι είναι τα μόνα που ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ και ασκούν έλεγχο στις εξουσίες (εκτελεστική και δικαστική), οποιεσδήποτε άτακτες ομάδες ψηφοφόρων χάνουν, εξ ορισμού και προοιμίου τον ρόλο που ήθελαν διαδραματίσει.

Στα σενάρια επί χάρτου και μέχρι τον πρώτο γύρο των εκλογών, το Δημοκρατικό Κόμμα αναλαμβάνει την πρωτοβουλία των κινήσεων υποστήριξης προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη, με ότι αυτό συνεπάγεται σε κομματική στήριξη. Παρουσία στελεχών του σε τηλεοπτικά πάνελς, αρθρογραφία, τηλεφωνική επικοινωνία με υποστηρικτές και μέλη του κλπ. Κοινώς, αδειάζει ο χώρος για τους οποιουσδήποτε ατάκτους.

Σενάρια μεταξύ πρώτου και δευτέρου γύρου:

Α. Αντίπαλοι Α. Μαυρογιάννης - Ν. Χριστοδουλίδης

Στο ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΟ σενάριο να μην βρίσκεται ο Αβέρωφ Νεοφύτου στο β' γύρο, το ΔηΚο παραμένει πρωταγωνιστής και ο Δημοκρατικός Συναγερμός, μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι διεκδίκησης της εξουσίας, ως κόμμα εξουσίας. Προβλήματα μπορεί να υπάρξουν, αλλά ο ρόλος του, ως κόμμα εξουσίας, δεν απεμπολείται. Και δεν πρόκειται να ισχύσουν οι λόγοι σημερινής αντίδρασης προς τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Συνεπώς, εκ νέου, δεν υπάρχει χώρος για ατάκτους.

Β. Αντίπαλοι Αβέρωφ Νεοφύτου - Νίκος Χριστοδουλίδης

Στο πιθανό αυτό σενάριο, το Δηκο παραμένει πρωταγωνιστής και το Ακελ μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι, διεκδικώντας το δικό του μερίδιο στην ενάσκηση της εξουσίας. Οι σημερινοί λόγοι αντίδρασης προς τον Αβέρωφ Νεοφύτου (μη εκλεξιμότητα, μη ανταπόκριση για θελήματα) εξανεμίζονται και παραμένει δυναμικά στη διεκδίκηση της προεδρίας. Για μια ακόμα φορά, ο χώρος για ατάκτους εξαϋλώνεται.

Γ. Αντίπαλοι Α. Νεοφύτου - Α. Μαυρογιάννης

Στο πολύ πιθανό σενάριο του δευτέρου γύρου, οι άτακτοι αναζητούν λόγο ύπαρξης, με το Δήκο να αναζητεί να διαδραματίσει νέο ρόλο, για να βρεθεί στην εξουσία. Η αντίδραση των ατάκτων προς το πρόσωπο του Αβέρωφ Νεοφύτου τελειώνει οριστικά (είτε με υποστήριξη προς τον ΑΝ είτε με αποχή είτε με στήριξη στον ανθυποψήφιό του) και στο τέλος θα μιλήσει η κάλπη.

Πού καταλήγω με αυτά και με αυτά;

Άτακτοι Συναγερμικοί, είστε Ο Πιο Αδύναμος Κρίκος της προεκλογικής. Λυπάμαι πολύ

 

Ο Γιώργος Διάκος είναι πολιτικός επιστήμονας

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση