ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:22
 

Η διαδικασία παραχώρησης βίζας, τροχοπέδη στην ανάπτυξη των Πανεπιστημίων

* άρθρο του Φλώρου Βωνιάτης, CEO Πρόεδρος Συμβουλίου, Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus

Newsroom K

Η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην Κύπρο, με βάση πρόσφατη έρευνα, είναι ένα πολύ υποσχόμενος τομέας με μεγάλη και συνεχώς αυξανόμενη συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας. Τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια της Κύπρου στην προσπάθεια τους για προσέλκυση ποιοτικών και οικονομικά ευκατάστατων φοιτητών στην Κύπρο, ώστε να καταστεί η Κύπρος ανταγωνιστικός προορισμός Ανώτατης Εκπαίδευσης, αντιμετωπίζουν σκληρό ανταγωνισμό από τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια πολλών άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα Πανεπιστήμια μας σήμερα ανταγωνίζονται Πανεπιστημιακά Ιδρύματα μεγαλύτερων χωρών με μακράv ακαδημαϊκή παράδοση και ιστορία, τα οποία έχουν αμεσότερη στήριξη και εξυπηρέτηση από τις δικές τους κυβερνητικές υπηρεσίες.

Τα Κυπριακά Πανεπιστήμια έχουν τις απαραίτητες κτιριακές υποδομές, κατάλληλα καταρτισμένο Ακαδημαϊκό και Διοικητικό προσωπικό και μπορούν να προσελκύσουν φοιτητές από άλλες χώρες. Δυστυχώς, οι διαδικασίες έκδοσης φοιτητικής βίζας είναι ανασταλτικές σε αυτή την προσπάθεια λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών των δικών μας κυβερνητικών υπηρεσιών. Αυτό όχι μόνο δεν υποβοηθά τα δικά μας Πανεπιστήμια να είναι ανταγωνιστικά, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί κλίμα αναξιοπιστίας με τους συνεργάτες εκπαιδευτικούς συμβούλους του εξωτερικού οι οποίοι προτιμούν να στέλνουν φοιτητές σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες διαθέτουν απλές και σύγχρονες διαδικασίες έκδοσης φοιτητικής βίζας. Επίσης σε αυτές τις χώρες δίνεται το δικαίωμα στους φοιτητές να εργάζονται (part time-internship) σε εργασία που αφορά το θέμα σπουδών τους.

Στην χώρα μας ούτε αυτό το δικαίωμα παρέχεται, παρά μόνο σε περιορισμένους τομείς εργασίας, που ανταποκρίνονται σε φοιτητές πολύ περιορισμένων κλάδων σπουδών.

Θα πρέπει άμεσα να δημιουργηθεί ο μηχανισμός που να επιτρέπει στα ίδια τα πανεπιστήμια, αφού εξετάσουν με τα σωστά οικονομικά και ακαδημαϊκά κριτήρια την αίτηση κάποιου αλλοδαπού και είναι ικανοποιημένοι, να εκδίδουν προσωρινή φοιτητική βίζα. Με αυτό το τρόπο θα μπορεί να εγγράφεται ο φοιτητής σε πιο μικρό χρονικό διάστημα, και δεν θα καταλήγει σε Πανεπιστήμιο άλλης χώρας. Με την είσοδο του στην χώρα μας, το ίδιο το Πανεπιστήμιο να έχει την ευθύνη για έκδοση κανονικής φοιτητικής βίζας πάντα σε συνεννόηση και με την εποπτεία των κρατικών υπηρεσιών. Το κράτος μπορεί να καθορίσει αυτές τις διαδικασίες, να ζητήσει ανάλογες δεσμεύσεις και εγγυήσεις από τα Πανεπιστήμια καθώς και να έχει την απόλυτη εποπτεία, ώστε να διασφαλιστεί η σωστή χρήση αυτής της διακριτικής εξουσίας που θα παρέχει στα Πανεπιστήμια.

Τα Πανεπιστήμιά μας θα πρέπει να λειτουργούν ανταγωνιστικά τόσο για την προσωρινή φοιτητική βίζα όσο και για δυνατότητα εργασίας για απόκτηση εμπειρίας στον κλάδο σπουδών. Παρόμοια συστήματα υπάρχουν σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες της Δύσης και πρέπει να υιοθετηθεί και από την Κύπρο.

Φλώρος Βωνιάτης, CEO Πρόεδρος Συμβουλίου, Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Βουλή: Ζητά από ΗΠΑ αναίρεση απόφασης για τα Υψώματα Γκολάν

«Ο κυπριακός λαός να ξυπνήσει! Απλά θυμηθείτε όταν ο πρόεδρος τους υπόγραφε συμφωνίες με το Ισραήλ ο ...»
ΠΑΝΑΣΙΑΝΟΣ  |  13:41

Δημοψήφισμα για πρόωρες εκλογές από ΔΗΚΟ, Οικολόγους και Συμμαχία

«Λέει ο Αβέρωφ μια βλακεία, την βελτιώνουν σε σούπερ βλακεία οι υπόλοιποι. Ασχέτως αν οι τελευταίοι, ...»
Ανωνυμος  |  08:48

Βουλή: Ζητά από ΗΠΑ αναίρεση απόφασης για τα Υψώματα Γκολάν

«Είναι γνωστό άλλωστε ότι όλες οι εξθπνοβλακείες ξεκινάνε απο το ΑΚΕΛ. Ότανν θα χρειαστούμε μια μέρα ...»
Ανώνυμος  |  08:40

Καζάνι που βράζει η Παιδεία ενόψει της στελέχωσης των εκπαιδευτικών

«Μονο με το τοππουζι θα φερουν τον νου τουs! Ο γαρος αμα κουτσουφλα του φακκας πουπανω!»
ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ  |  23:31

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση

X