ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η «τεχνολογική κυριαρχία» που πρέπει να διαθέτει η Ευρώπη

* Της URSULA VON DER LEYEN

Newsroom K

Πάντοτε είχα πίστη στην τεχνολογία. Η πίστη μου στην τεχνολογία ως δύναμη που μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα προέρχεται από την εμπειρία μου ως φοιτήτριας της Ιατρικής. Έχω μάθει και έχω δει από πρώτο χέρι ότι η τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να αλλάζει τη μοίρα των ανθρώπων, να σώζει ζωές και να καθιστά κοινοτοπία αυτό που κάποτε θεωρείτο θαύμα. Θεωρούμε πλέον δεδομένο ότι μπορούμε να πάρουμε ένα αντιβιοτικό όταν έχουμε κάποια λοίμωξη ή να κάνουμε μια ακτινογραφία ή μαγνητική τομογραφία όταν τραυματιζόμαστε ή αρρωσταίνουμε. Όλα αυτά είναι θαύματα που έχουν αλλάξει την πορεία της ανθρωπότητας προς το καλύτερο.

Χάρη στην τεχνολογία, αυτά τα θαύματα γίνονται ολοένα και πιο συναρπαστικά και πιο συνηθισμένα. Συμβάλλουν στην καλύτερη διάγνωση του καρκίνου, στην υποστήριξη χειρουργικών επεμβάσεων υψηλής ακρίβειας ή στην εξατομίκευση της θεραπείας σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε ασθενούς. Όλα αυτά συμβαίνουν εδώ και τώρα στην Ευρώπη. Θέλω, όμως, αυτό να είναι μόνο η αρχή. Και θέλω να γίνει ο κανόνας για ολόκληρη την κοινωνία μας: από τη γεωργία μέχρι τα χρηματοοικονομικά, από τον πολιτισμό μέχρι τις κατασκευές, από τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής μέχρι την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Αυτό είναι το όραμα της νέας ψηφιακής στρατηγικής, την οποία θα παρουσιάσει αυτή την εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ψηφιακή μετάβαση της Ευρώπης δεν αφορά τα κέρδη των λίγων, αλλά τις γνώσεις και τις ευκαιρίες των πολλών.

Πιστεύουμε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός μπορεί να ενισχύσει τις οικονομίες μας και να μας βοηθήσει να βρούμε ευρωπαϊκές λύσεις απέναντι σε παγκόσμιες προκλήσεις. Πιστεύουμε ότι οι πολίτες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν καλύτερες αποφάσεις, βασιζόμενοι σε γνώσεις που αντλούν από τα δεδομένα μη προσωπικού χαρακτήρα. Θέλουμε αυτά τα δεδομένα να είναι διαθέσιμα σε όλους τους φορείς, δημόσιους και ιδιωτικούς, μεγάλους ή μικρούς, στις νεοφυείς και στις μεγάλες επιχειρήσεις. Τούτο θα βοηθήσει την κοινωνία μας συνολικά, ώστε να αξιοποιήσει στο έπακρο την καινοτομία και τον ανταγωνισμό, και θα διασφαλίσει ότι όλοι θα επωφελούμαστε από το ψηφιακό μέρισμα. Αυτή η ψηφιακή Ευρώπη θα πρέπει να αντανακλά τα καλύτερα στοιχεία μιας Ευρώπης ανοικτής, δίκαιης, πολύμορφης, δημοκρατικής που εκπέμπει αυτοπεποίθηση.

Το εύρος της στρατηγικής μας αντικατοπτρίζει το μέγεθος και τη φύση της επικείμενης μετάβασης. Καλύπτει τα πάντα, από την κυβερνοασφάλεια μέχρι τις υποδομές ζωτικής σημασίας, από την ψηφιακή εκπαίδευση μέχρι τις δεξιότητες, τη δημοκρατία και τα μέσα ενημέρωσης και ανταποκρίνεται πλήρως στoυς φιλόδοξους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, για παράδειγμα προωθώντας την κλιματική ουδετερότητα των κέντρων δεδομένων έως το 2030.Όπως, όμως, θα καταδείξουμε αυτή την εβδομάδα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν μπορεί να αφεθεί στην τύχη. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα δικαιώματά μας, η ιδιωτικότητά μας και η προστασία τους έχουν την ίδια αντιμετώπιση στον ψηφιακό όπως και στον φυσικό κόσμο· ότι όλοι μας μπορούμε να έχουμε τον έλεγχο της ζωής μας και του πώς γίνεται η διαχείριση των προσωπικών μας δεδομένων· ότι μπορούμε να εμπιστευόμαστε στην τεχνολογία οτιδήποτε λέμε και πράττουμε· ότι η νέα τεχνολογία δεν συνεπάγεται νέες αξίες. Κατανοώ απόλυτα ότι η τεχνολογία – και κυρίως αυτοί που την ελέγχουν – δεν έχει ακόμη κερδίσει την εμπιστοσύνη πολλών ανθρώπων.

Βλέπω πώς μπορεί να υπονομεύεται αυτή η εμπιστοσύνη όταν οι μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες χρησιμοποιούν τα δεδομένα των δικών τους πελατών με ανάρμοστο τρόπο ή όταν η παραπληροφόρηση αντικαθιστά την υπεύθυνη δημοσιογραφία και το «δόλωμα για κλικ» έχει μεγαλύτερη σημασία από την αλήθεια. Επομένως, κατανοώ και σέβομαι τη δυσπιστία, την αμφιβολία και την απαισιοδοξία ορισμένων ανθρώπων απέναντι στην τεχνολογία. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που πιστεύω ότι χρειαζόμαστε μια ψηφιακή μετάβαση, η οποία θα είναι ήδη

από τον σχεδιασμό και από τη φύση της ευρωπαϊκή. Μία μετάβαση που θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη εκεί όπου έχει χαθεί και θα την ενισχύσει εκεί όπου υπάρχει ακόμα. Ως μέρος αυτής της προσπάθειας, οι μεγάλοι παίκτες της ψηφιακής αγοράς πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, μεταξύ άλλων επιτρέποντας στους Ευρωπαίους να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα που συλλέγονται. Η ψηφιακή μετάβαση της Ευρώπης δεν αφορά τα κέρδη των λίγων, αλλά τις γνώσεις και τις ευκαιρίες των πολλών. Για τον σκοπό αυτό, ίσως απαιτηθεί νομοθετική ρύθμιση όπου κριθεί απαραίτητο. Σημειωτέον ότι η ψηφιακή μετάβαση της Ευρώπης πρέπει να προστατεύει και να ενδυναμώνει τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία στο σύνολό της. Πρέπει να αποδώσει αποτελέσματα για τους ανθρώπους, ώστε να αισθάνονται ότι η τεχνολογία ωφελεί τη ζωή τους. Για να συμβεί αυτό, η Ευρώπη πρέπει να διαθέτει τις δικές της ψηφιακές ικανότητες, σε τομείς όπως η κβαντική υπολογιστική, η τεχνολογία 5G, η κυβερνοασφάλεια ή η τεχνητή νοημοσύνη. Αυτές είναι ορισμένες από τις τεχνολογίες που έχουμε προσδιορίσει ως τομείς στρατηγικών επενδύσεων, για τους οποίους η χρηματοδότηση της ΕΕ μπορεί να προσελκύσει εθνικά και ιδιωτικά κεφάλαια.

Η πλήρης αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας και των δεδομένων είναι εξίσου σημαντική για τις μεγάλες βιομηχανίες, όσο και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αν και οι σπουδαιότερες ιδέες προέρχονται συχνά από τις πιο μικρές νεοφυείς επιχειρήσεις, οι μικρές ευρωπαϊκές εταιρείες συχνά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην προσπάθειά τους να αναπτυχθούν στον ψηφιακό κόσμο. Θέλουμε οι Κύπριοι νεοφυείς επιχειρηματίες να απολαμβάνουν τις ίδιες δυνατότητες με τους ομολόγους τους στη Silicon Valley, ώστε να επεκταθούν, να αναπτυχθούν και να προσελκύσουν επενδύσεις. Για τον σκοπό αυτό, θα πρέπει να υ περβούμε τον κατακερματισμό στην ενιαία αγορά μας, ο οποίος συχνά είναι μεγαλύτερος στον ψηφιακό κόσμο από ό,τι αλλού. Πρέπει να ενώσουμε άμεσα τις δυνάμεις μας, όχι μέσω της ομογενοποίησής μας, αλλά αξιοποιώντας το μέγεθός μας καθώς και την πολυμορφία μας, που συνιστούν βασικούς παράγοντες επιτυχίας για την καινοτομία. Θα πρέπει επίσης να διατεθούν πόροι ανάλογοι με τη φιλοδοξία μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αυτή την εβδομάδα θα ασκήσω πίεση για έναν εκσυγχρονισμένο και ευέλικτο προϋπολογισμό της ΕΕ, που να επενδύει στο μέλλον μας και στην έρευνα, τη διάδοση της καινοτομίας και τις δεξιότητες, ώστε η φιλοδοξία μας να γίνει πράξη. Αυτό είναι αναγκαίο προκειμένου η Ευρώπη να ηγηθεί σε τομείς με τη μεγαλύτερη δυναμική, όπως τα δεδομένα και η τεχνητή νοημοσύνη. Αυτή την εβδομάδα θα παρουσιάσουμε τα σχέδια μας για αμφότερους τους τομείς παράλληλα με την ευρύτερη ψηφιακή στρατηγική μας. Όσον αφορά τα δεδομένα, αφετηρία θα συνιστά πάντοτε η προστασία των προσώπων.

Η Ευρώπη διαθέτει ήδη το ισχυρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο στον κόσμο και τώρα πρόκειται να προσφέρουμε στους Ευρωπαίους τα απαραίτητα εργαλεία, ώστε να έχουν ακόμη μεγαλύτερο έλεγχο των δεδομένων τους. Υπάρχει, όμως, και ένα άλλο είδος δεδομένων. Πρόκειται για ένα ανεκμετάλλευτο χρυσωρυχείο για την οικονομία του μέλλοντος που αξιοποιεί πλήρως τα δεδομένα. Αναφέρομαι στα ανωνυμοποιημένα δεδομένα κινητικότητας ή στα μετεωρολογικά δεδομένα που συλλέγονται από τα αεροσκάφη, στις δορυφορικές εικόνες, αλλά και στα βιομηχανικά και εμπορικά δεδομένα σχετικά με οτιδήποτε, από τις επιδόσεις των κινητήρων μέχρι την κατανάλωση ενέργειας. Αυτά τα είδη δεδομένων μη προσωπικού χαρακτήρα μπορούν να στηρίξουν την ανάπτυξη νέων, αποδοτικότερων και περισσότερο βιώσιμων προϊόντων και υπηρεσιών. Μάλιστα, μπορούν να αναπαραχθούν χωρίς κανένα ουσιαστικό κόστος. Σήμερα, ωστόσο, το 85 % των πληροφοριών που παράγουμε μένει ανεκμετάλλευτο. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Θα εκπονήσουμε ένα νομοθετικό πλαίσιο και πρότυπα λειτουργίας για τους ευρωπαϊκούς χώρους δεδομένων.

Αυτοί οι χώροι θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις, τις κυβερνήσεις και τους ερευνητές να αποθηκεύουν τα δεδομένα τους και να έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστα δεδομένα από άλλους χρήστες. Όλα αυτά θα γίνονται υπό ασφαλείς συνθήκες που δημιουργούν μεγαλύτερη αξία για όλους και διασφαλίζουν δίκαιη απόδοση για όλους. Αυτές οι δεξαμενές δεδομένων θα στηρίξουν με τη σειρά τους την προσπάθειά μας για την προώθηση της αριστείας και της εμπιστοσύνης στην τεχνητή νοημοσύνη στην Ευρώπη. Η τεχνητή νοημοσύνη ήδη βοηθά τις μικρές επιχειρήσεις να μειώσουν το ενεργειακό κόστος τους, καθιστά τις μεταφορές πιο οικολογικές και αυτοματοποιημένες και οδηγεί σε πιο ακριβείς ιατρικές διαγνώσεις. Για να βοηθήσουμε όλες τις επιχειρήσεις, μεγάλες και μικρές, να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, θα επενδύσουμε σε ένα δίκτυο τοπικών κόμβων ψηφιακής καινοτομίας και σε κέντρα αριστείας για προηγμένη έρευνα και εκπαίδευση. Ταυτόχρονα, θα αναλάβουμε δράση για να διασφαλίσουμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι δίκαιη και συμμορφώνεται με τα υψηλά πρότυπα που έχει θεσπίσει η Ευρώπη σε όλους τους τομείς.

Η δέσμευσή μας ως προς την ασφάλεια, την ιδιωτική ζωή, την ίση μεταχείριση στον χώρο εργασίας πρέπει να τηρηθεί απαρέγκλιτα σε έναν κόσμο όπου οι αλγόριθμοι επηρεάζουν τις αποφάσεις. Θα επικεντρώσουμε τη δράση μας σε εφαρμογές υψηλού κινδύνου, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν τη σωματική ή ψυχική υγεία ή που επηρεάζουν σημαντικές αποφάσεις όσον αφορά την απασχόληση ή την επιβολή του νόμου. Ο στόχος δεν είναι να εισαγάγουμε περισσότερες ρυθμίσεις, αλλά πρακτικές διασφαλίσεις, λογοδοσία και τη δυνατότητα ανθρώπινης παρέμβασης σε περίπτωση κινδύνου ή διαφορών. Διαμορφώσαμε με επιτυχία άλλους κλάδους της οικονομίας, όπως την αυτοκινητοβιομηχανία και τα τρόφιμα, και θα εφαρμόσουμε τώρα την ίδια λογική και τα ίδια πρότυπα στη νέα οικονομία η οποία αξιοποιεί πλήρως τα δεδομένα. Θα ήθελα να συνοψίσω όλα τα παραπάνω με τον όρο «τεχνολογική κυριαρχία». Ο όρος αυτός περιγράφει την ικανότητα που πρέπει να διαθέτει η Ευρώπη, για να κάνει τις δικές της επιλογές, σύμφωνα με τις δικές της αξίες και σεβόμενη τους δικούς της κανόνες. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε όλοι να έχουμε πίστη στην τεχνολογία.

*Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Οι εθνικές μας καταστροφές

«προσφέρουμε δάνειο 2% για αναπηρία να πληρώσετε τα έξοδα επικοινωνήστε με selsumat@gmail.com »
gregio  |  17:54

Οι εθνικές μας καταστροφές

«πάρτε δάνειο 2% για άτομα με αναπηρία επικοινωνήστε με selsumat@gmail.com »
selsumat@gmail.com  |  17:53

Οι εθνικές μας καταστροφές

«προσφέρουμε 2% δάνειο με αναπηρία για την πληρωμή ιατρικών εξόδων επικοινωνήστε με selsumat@gmail.com ...»
selsumat@gmail.com  |  17:52

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση