ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πολιτισμός : Η παράπλευρη απώλεια της κρίσης

*Του ΓΙΩΡΓΟΥ Τ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Η παιδεία και ο πολιτισμός ανέκαθεν υπήρξαν έννοιες υψηλών προσδοκιών και οραμάτων. Διαχρονικά η παιδεία και ο πολιτισμός υπήρξαν δείκτες ευημερίας για τους λαούς όλου του κόσμου.

Η πανδημία του κορωνοϊού επαναφέρει ξανά στο προσκήνιο την απαίτηση, ειδικά η τέχνη και ο πολιτισμός, να μην γίνουν η παράπλευρη απώλεια αυτής της κρίσης. Όχι πως προηγουμένως η θέση τους βρισκόταν σε κάποια περίοπτη θέση. Αντίθετα, οι δαπάνες για τον πολιτισμό ήταν στην άκρη του τραπεζιού.

Οι σημερινοί κυβερνώντες ένα από τα πολλά «κατορθώματά» τους ήταν να φέρουν τις δαπάνες για τον πολιτισμό στον πάτο! Οι καλλιτέχνες, οι δημιουργοί, οι άνθρωποι γενικώς της τέχνης και του πολιτισμού βλέπουν καθημερινά τα όνειρά τους να συνθλίβονται από ένα κράτος ανήμπορο, που αδυνατεί να καταλάβει ότι σ’ αυτούς τους ανθρώπους χρωστούμε πολλά, πάρα πολλά για να είμαστε ζωντανοί ! Χρωστούμε για να είμαστε πνευματικά και πολιτιστικά υγιείς, χρωστούμε, γιατί πέρα από την καθημερινή διατροφή μας, χωρίς την καλλιτεχνική δημιουργία είμαστε πνευματικά νεκροί.

Γιατί τόση απαξίωση, γιατί τόση υποτίμηση στον κόσμο της δημιουργίας; Ναι, στους μουσικούς, στους οργανοπαίχτες, στους τραγουδιστές, στους συνθέτες, στους ζωγράφους, στους λογοτέχνες και στους συγγραφείς, στους ηθοποιούς και στους σκηνοθέτες και τόσους άλλους δημιουργούς οφείλουμε τη ζωή μας, την ύπαρξή μας. Η τέχνη και ο πολιτισμός χρειάζεται να καταλάβει επιτέλους η άρχουσα τάξη ότι δεν αποτιμάται με κερδοζημιές. Αποτελεί μακροπρόθεσμη επένδυση ζωής.

Στην ιστορική διαδρομή μας επιβιώσαμε γιατί η τέχνη και ο πολιτισμός αποτελούσαν το συγκριτικό μας πλεονέκτημα. Ήταν το σωσίβιο επιβίωσής μας. Ας αποδείξουν οι κυβερνώντες έστω και την υστάτη ότι διαθέτουν αποθέματα ευαισθησίας και ανθρωπιάς.

Σ’ αυτές τις κρίσιμες στιγμές η κρατική αλληλεγγύη πρέπει και επιβάλλεται να αποδεικνύεται με πράξεις και όχι με λόγια του αέρα. Σε καλές εποχές κορδώνεστε να κόβετε κορδέλες σε εγκαίνια και να στριμώχνεστε για να απολαύσετε μια έκθεση, μια μουσική ή θεατρική παράσταση.

Ο πολιτισμός είναι αξία. Τώρα είναι η ώρα να αποδείξει η κυβέρνηση ότι κατανέμει δίκαια και ισορροπημένα τους πόρους με έμπρακτη στήριξη των δημιουργών. Διαφορετικά για ακόμη μία φορά θα είναι ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη και ασφαλώς ούτε εύσημα θα δικαιούνται, ούτε εκτίμηση και αναγνώριση.

*Ο κ. Γιώργος Τ. Γεωργίου είναι βουλευτής και επαρχιακός γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού.

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση