ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:02
 

Ταμεία Προνοίας ώρα μηδέν

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

Newsroom K

Η οικονομική κρίση του 2013 επηρέασε ανισομερώς τους πολίτες αυτού του κράτους. Έγιναν πολλές αδικίες, η μεγαλύτερη όμως αδικία έγινε σε βάρος των Ταμείων Προνοίας τα οποία ήταν κατατεθειμένα στις δύο μεγάλες κυπριακές τράπεζες, την Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή. Γνωρίζουμε όλοι ότι οι λογαριασμοί πελατών των μεγάλων δικηγορικών και ελεγκτικών γραφείων (client accounts) και οι ναυτιλιακές εταιρείες εξαιρέθηκαν του κουρέματος και έγινε κατανομή των υπολοίπων τους στους διάφορους πελάτες τους δικαιούχους, γνωρίζουμε όλοι ότι εξαιρέθηκαν του κουρέματος οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Γνωρίζουμε επίσης όλοι ότι δεν ίσχυσε το ίδιο για τα Ταμεία Προνοίας που αποτελούν τη σύνταξη των εργαζομένων. Τα Ταμεία Προνοίας κουρεύτηκαν εξ ολοκλήρου χωρίς καμιά προστασία.

Η κυβέρνηση μέσω του υπουργού Οικονομικών διαβεβαίωσε γραπτώς τον Μάιο του 2013 ότι θα αποζημιώσει τα Ταμεία Προνοίας, ούτως ώστε η ζημιά να περιοριστεί στο 25% μόνο. Ποσό 22,5% θα δοθεί στα μέλη των Ταμείων στη συνταξιοδότηση ή στο θάνατό τους, έλεγε η επιστολή του υπουργού Οικονομικών. Ο υπουργός Οικονομικών συνέχισε να διαβεβαιώνει γραπτώς με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής για την αποζημίωση των Ταμείων.

Η Βουλή έδωσε τον λόγο της τιμής της ότι θα διασφαλίσει τα Ταμεία Προνοίας, τις συντάξεις των εργαζομένων. Όλος ο κόσμος είδε την υπόσχεση, διότι μεταδιδόταν απευθείας από την τηλεόραση.

Οι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα οι υπάλληλοι της Λαϊκής και της Τράπεζας Κύπρου οι οποίοι αποχώρησαν από τη δουλειά τους τον Αύγουστο του 2013 με βασικό κριτήριο την επιστολή του υπουργού Οικονομικών, περιμένουν εδώ και τέσσερα χρόνια τη θεσμοθέτηση της γραπτής διαβεβαίωσης του υπουργού Οικονομικών.

Δυστυχώς, όμως, για ακόμη μία φορά ξεγελάστηκαν και παραπλανήθηκαν. Η ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών για το σχέδιο αναπλήρωσης της ζημιάς των Ταμείων Προνοίας δεν καλύπτει τους τραπεζοϋπαλλήλους. Όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι σχεδόν καλύπτονται στην ολότητά τους εκτός από την τραπεζοϋπαλληλική οικογένεια.

Εμφανής η δυσμενής διάκριση σε βάρος των τραπεζικών υπαλλήλων. Είναι ανώτατα διοικητικά στελέχη, λέει ο υπουργός. Πέραν των 2000 οικογενειών τραπεζοϋπαλλήλων είναι για τον υπουργό ανώτατα διοικητικά στελέχη, αν είναι δυνατόν! Ναι, αγαπητοί αναγνώστες, η δυσμενής διάκριση αφορά πέραν των 2000 τραπεζοϋπαλλήλων. Δεν πρόκειται για ανώτατα διοικητικά στελέχη. Πρόκειται για υπαλλήλους εργαζομένους, όπως εσείς, αγαπητοί αναγνώστες.

Για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερα χρόνια λεηλατούνται οι συνταξιοδοτικές ανάγκες των τραπεζικών υπαλλήλων, αφού δεν υπάρχει στις τράπεζες το ωφέλημα σύνταξης.

Οι εργαζόμενοι των άλλων κλάδων νίπτουν τας χείρας τους, σιωπούν και αποδέχονται τη λεηλασία συναδέλφων τους (ναι, αγαπητοί αναγνώστες, όλοι οι εργαζόμενοι ανεξάρτητα ποιος είναι ο εργοδότης τους, είναι συνάδελφοι).

Ο υπουργός Οικονομικών αθέτησε γραπτές διαβεβαιώσεις που έδωσε επανειλημμένα στον πρόεδρο της Βουλής, η Βουλή δεν τηρεί τον λόγο τιμής που έδωσε στα μέλη των Συνταξιοδοτικών Ταμείων Προνοίας, οι εργαζόμενοι δεν συμπαρίστανται στους συναδέλφους εργαζόμενους στις Τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή. Πού πάμε αγαπητοί αναγνώστες;

Πλήττεται κατάφωρα η αξιοπιστία των θεσμών της Πολιτείας και εμείς κωφεύουμε και σιωπούμε. Πού πάμε αγαπητοί αναγνώστες;
Αγαπητοί φίλοι, αγαπητοί αναγνώστες όλοι καλούμαστε σήμερα (γιατί αύριο θα είναι αργά) να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία των θεσμών της Πολιτείας, να αποκαταστήσουμε τις χαμένες αξίες και να παλέψουμε για τη δικαίωση των τραπεζοϋπαλλήλων, και ξέρετε γιατί; Γιατί, όπως λέει και η παροιμία: «όταν καίγεται το σπίτι του γείτονα, περίμενε η φωτιά να έρθει και στο δικό σου».

Ο κ. Γεώργιος Κυριάκου είναι πρώην τραπεζικός.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Η τραγωδία στην Τουρκία, η αλληλεγγύη της Ελλάδας και ίσως μια ευκαιρία

«Ούτε πρόκειται να εκτίμησει ο τάγιπ .... Πάντως και δεν ξέρετε πως μιλά για τον δυτικό πολιτισμό ... ...»
Ούτε ένα στο εκατομμυρίο  |  17:41

Ψηφίστηκε ο νόμος για τις εξώσεις

«Διερωτώμαι για την αδιαφορία δεκαετιών, που οι Νομοθέτες μας ανέχονταν την διάκριση της διαφορετικής ...»
YIANNOULIS  |  10:55

Είναι εφικτή η βελτίωση της οδικής νοοτροπίας;

«Το ταχυδρομείο στην Αραδίππου στη Λάρνακα βρίσκεται πάνω στα φώτα τροχαίας. Συνέχεια είναι σταθμευμένα ...»
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΥ  |  15:20

Η Τουρκία τρυπά στο «8» εξ ονόματος του ψευδοκράτους

«ΤΟΙΣ ΦΡΟΝΙΜΟΙΣ ........ ΟΛΙΓΑ !!!!»
YIANNOULIS  |  11:05

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση

X