ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

#PoliticsBlog Η ατζέντα με το Ισραήλ και τα νεύρα του Τσαβούσογλου

= ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Στο Ισραήλ με ατζέντα
Για το Ισραήλ αναχωρεί την Κυριακή ο Αναστασιάδης για να συναντηθεί με τον Βενιαμίν Νετανιάχου. Πρόκειται για μια συνάντηση που την έχουν και οι δύο ανάγκη αυτή την περίοδο, αφού περνούν δύσκολα στο εσωτερικό των χωρών τους. Ας μη σταθούμε όμως σε αυτό. Γιατί απ’ όσο ακούω η ατζέντα της συνάντησης είναι ιδιαίτερα πλούσια και πολύ υποσχόμενη.

Μιλώντας με άτομο που γνωρίζει σημείωσα ότι υπάρχουν τρία σημεία που αξίζουν αναφοράς σε σχέση με την επίσκεψη στο Ισραήλ, τον χρόνο που γίνεται και τις προσδοκίες που αναπτύσσονται:
Το πρώτο είναι ότι η επίσκεψη Αναστασιάδη ακολουθεί την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Το δεύτερο ότι ο Αναστασιάδης συνοδεύεται από τρεις υπουργούς (Εξωτερικών, Άμυνας, Τουρισμού) οι οποίοι θα έχουν συναντήσεις και ενδεχομένως να υπογραφούν και συμφωνίες με τους Ισραηλινούς ομολόγους τους.
Το τρίτο αφορά έναν από τους τρεις υπουργούς που συνοδεύουν τον Αναστασιάδη, τον Χαράλαμπο Πετρίδη, υπουργό Άμυνας και τα όσα ακούω ότι έχουν προηγηθεί και όσα αναμένονται, στον συγκεκριμένο τομέα. Χωρίς προς το παρόν να δημοσιοποιούνται. Σε ό,τι αφορά τον τομέα του τουρισμού επίσης αναμένονται εξελίξεις χωρίς να αποκλείεται και μαι σημαντική τριμερή συνεργασία Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας. Αυτά σίγουρα θα τα ακούσουμε και μάλιστα σύντομα.

Το επικίνδυνο δίδυμο
Έγραψα στις δύο προηγούμενες στήλες για τη σημαντικότητα ενός φαινομενικά ασήμαντου φόρουμ. Αυτού που διοργανώθηκε χθες στην Αθήνα με την επωνυμία «φόρουμ φιλίας» με τη συμμετοχή εφτά ΥΠΕΞ: της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέιν, της Σαουδικής Αραβίας και της Γαλλίας. Η σημαντικότητα του φόρουμ φαίνεται όχι μόνο από τις αναφορές που έγιναν στο Κυπριακό στη διακήρυξη του φόρουμ, σε μια άκρως κρίσιμη πολιτική στιγμή, αλλά και από την οργίλη αντίδραση της Τουρκίας.

Με μια επίσημη και... άγρια ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αποφάνθηκε ότι το φόρουμ δεν ήταν μια πρωτοβουλία φιλίας αλλα έχθρας και μια «επιχείρηση να καλλιεργήσουν έχθρα κατά της Τουρκίας». Και ενώ στο φόρουμ συμμετείχαν εφτά χώρες η Τουρκία τα βάζει με το δίδυμο Ελλάδας-Κύπρου το οποίο όπως λέει, προσπαθεί να εμποδίσει τη θετική ατζέντα της ΕΕ με την Τουρκία και απειλεί τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή!

Με τη γνωστή ιδιότυπη τουρκική αντίληψη για τη φιλία και τη συνεργασία, το τουρκικό ΥΠΕΞ υποδεικνύει στο επικίνδυνο δίδυμο Ελλάδας-Κυπρου να λειτουργήσει με σύνεση και καλεί τις άλλες χώρες που συμμετείχαν στο φόρουμ να μην πέφτουν θύματα των παιχνιδιών των άλλων. Υπονοώντας βεβαίως το δίδυμο.

Μια χαρά μου ακούγεται και μακάρι το επικίνδυνο δίδυμο να έχει αποκτήσει τέτοια ισχύ και τόση επίδραση όση του καταλογίζει και καταγγέλλει ο Τσαβούσογλου.

Η Ειρήνη, ο Περδίκης και ο Οδυσσέας
Αρχίζουν σήμερα οι καταθέσεις ενώπιον της τριμελούς επιτροπής για το σφαγείο Cypra και αναμένεται να βγάλει ειδήσεις. Η αρχή γίνεται με δύο σημαντικότατες καταθέσεις.
Πρώτη και... καλύτερη η Ειρήνη Χαραλαμπίδου και αμέσως μετά ο Γιώργος Περδίκης.

Σημειώνεται ότι οι συνεδρίες της επιτροπής είναι ανοιχτές για το κοινό και βεβαίως για τους δημοσιογράφους. Και η Ειρήνη Χαραλαμπίδου και ο Γιώργος Περδίκης θεωρούνται πολύ καλοί συνεργάτες του Οδυσσέα-Τσακ Νόρις ο οποίος απέφυγε επιμελώς να ασχοληθεί με την ουσία για το εν λόγω σφαγείο πριν ξεσπάσει ο σάλος και φανεί ότι δεν είχε άλλη επιλογή.

Είμαι περίεργος τι θα πουν περί αυτού οι δύο βουλευτές σήμερα ενώπιον της επιτροπής.

--------------
*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση